Top Menu
Curat şi ordonat

Masă de toaletă în stil minimalist

Designul minimalist este la modă pentru camera de baie. Pe bună dreptate, aşa cum o confirmă şi această masă de toaletă: pentru că stilul minimalist face o impresie mai bună!

Download-uri pt proiect: Plan

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
4/5 2/5 3/5

 

O idee inspirată: odată cu masa noastră de toaletă în stil minimalist în baia dumneavoastră îşi face loc designul de calitate.

Elementele importante sunt pe de o parte montanţii între care sunt înşurubate tăbliile; blatul este aşezat pe aceştia. Un alt element important este grinda cu rolul de bară de fixare: aceasta este prinsă în dibluri de perete şi înşurubată cu blatul.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt concepute pentru plăci din lemn de molid încleiat, groase de 20 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse. Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Scule electrice necesare:

 • Ferăstrău vertical

800 pel pst

Bosch PST 800 PEL Ferastrau vertical, 530 W

 

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 

PLS 300

Bosch PLS 300 Statie de taiere

 

 

 

 • Şlefuitor cu excentric

pex 300 ae

 

Bosch PEX 300 AE Slefuitor cu excentric + 25 Accesorii

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

psr 18

Bosch PSR 18 Masina de gaurit si insurubat cu doi acumulatori, 1.2 Ah

 

 

 

 

psr 18-li2

Bosch PSR 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator (varianta fara acumulator si incarcator)

 

 

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

ixo

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

 

psr select

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Zencuitor
 • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240, burete
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Menghine pentru lemn
 • eventual clei pentru lemn, burete
 • eventual diblufixuri
 • eventual şablon de găurire

Materiale necesare:

 • Placă din lemn încleiat de fag
 • Grindă de lemn de molid
 • Placă semigroasă din fibre (MDF)
 • Colţari pentru scaune, mâner tip bară
 • şuruburi cu cap înecat
 • Baiţ şi lac
 Poz.  Buc.  Denumire  Lungime  Lăţime  Grosime  Material
0 1 Corp – Blat 1.200 mm 480 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
1 2 Corp – Laturi 675 mm 460 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
2 1 Corp – latură din mijloc 240 mm 160 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
3 3 Corp – poliţe 1.160 mm 240 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
4 1 Corp – perete posterior 1.160 mm 240 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
5 1 Corp – mască 593 mm 190 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
6 1 Corp – bara de fixare 1.150 mm 45 mm 45 mm Grindă de lemn de molid
7 6 Corp – Colţari pentru scaune 40 mm 40 mm 1 mm
 8  1  Mâner tip bară  500 mm  64 mm
9 2 Sertar – laturi 400 mm 131 mm 12 mm MDF
10 2 Sertar – parte anterioară/posterioară 543 mm 131 mm 12 mm MDF
 11  1  Sertar – Tăblie de fund  567 mm  400 mm  4 mm  MDF
 12  1  Sertar – Panou frontal  593 mm  190 mm  19 mm  MDF
 13  aprox. 20  şuruburi cu cap înecat, 4 x 45 mm
 14  4  şuruburi cu cap înecat, 4 x 35 mm
 15  aprox. 30  şuruburi cu cap înecat, 3 x 25 mm
 16  aprox. 24  şuruburi cu cap înecat, 4 x 17 mm

 

1. Asamblarea poliţelor superioare cu latura din mijloc

1

1.1

 

 

 

 

 

Aşezaţi împreună cele două poliţe superioare şi latura din mijloc pe muchiile lor anterioare astfel încât să formeze un dublu T, aranjându-le întocmai cum le veţi înşuruba ulterior. Marcaţi acum muchiile posterioare cu creionul astfel încât atunci când veţi lucra în continuare să ştiţi întotdeauna locul fiecăreia în ansamblu. Tâmplarii desenează un simbol triunghiular.

Marcaţi cu creionul linia mediană transversală pe cele două poliţe. Pe această linie se vor executa găurile pentru înşurubarea laturii din mijloc. Puneţi vârful de centrare al burghiului pentru lemn exact pe aceasta. Executaţi câte două găuri în fiecare poliţă şi lărgiţi-le din exterior. Acum puteţi monta T-ul dublu cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburile de 4 x 45 mm.

SFAT UTIL PENTRU ÎNŞURUBAREA A DOUĂ PIESE DIN LEMN

Întotdeauna executaţi în piesa care urmează a se înşuruba prima, o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie lărgită pentru capul de şurub. În cea de-a doua piesă executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului.

2. Asamblarea părţilor corpului

2.0

2.1

2.2

 

 

 

 

 

Din capul locului: meşterii amatori experimentaţi pot desigur să execute în special înşurubările vizibile ca îmbinări încleiate ascunse (relativ dificile). Noi descriem versiunea cu asamblare prin înşurubare. Aflaţi cum se lucrează cu clei şi dibluri de lemn în pasul de lucru patru referitor la asamblarea sertarului.

Asamblaţi mai întâi dublul T şi cea de a treia poliţă cu părţile laterale. Pentru aceasta aşezaţi piesele amintite pe muchiile lor vizibile, întocmai cum le veţi monta ulterior. Marcaţi din nou printr-un triunghi poziţia acestora unele în raport cu altele. Trasaţi acum cu atenţie contururile celor trei poliţe pe suprafeţele interioare ale celor două părţi laterale.

În centrul acestor contururi executaţi câte trei găuri cu maşina de găurit şi burghiele pentru lemn, în vederea înşurubării poliţelor în părţile laterale. Adânciţi găurile din exterior şi montaţi părţile laterale şi poliţele cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 45 mm. Ţineţi din nou seama de sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese din lemn.

Pentru a înşuruba peretele posterior, puneţi etajera astfel confecţionată pe suprafaţa de lucru. Împingeţi înăuntru dinspre spate peretele posterior întocmai cum doriţi să îl montaţi. Din faţă desenaţi acum cu creionul contururile poliţelor inferioară şi din mijloc pe peretele posterior şi scoateţi-l din nou afară pe acesta. Executaţi în centrul contururilor câte cinci găuri preliminare . Acum puteţi monta peretele posterior cu şuruburile cu cap înecat 4 x 45 mm – şi corpul este gata. Ţineţi din nou seama de sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese din lemn.

3. Montarea blatului şi a măştii

3.1

3.2

3.3

 

 

 

 

 

Blatul se înşurubează de jos în sus în poliţa superioară. Executaţi din nou găuri pregătitoare şi lărgiţi găurile de jos în jus. Aliniaţi exact blatul la corp şi montaţi-o cu maşina de înşurubat şi şuruburi cu cap înecat 4 x 35 mm. În partea posterioară prindeţi în şuruburi blatul cu colţari pentru scaune (echere metalice în unghi) de părţile laterale. Ţineţi din nou seama de sfatul util privind înşurubarea a două piese din lemn. Ar trebui să aveţi în vedere şi fixarea lavoarului şi decuparea spaţiului pentru lavoar în blat şi eventual în poliţa de sus. Tăiaţi această degajare la sfârşitului acestui pas de lucru.

Acum mai lipseşte numai masca, care acoperă instalaţia de scurgere a lavoarului. Masca se montează cu colţari de fixare, aşa numite colţari pentru scaune (echere metalice în unghi). Pentru aceasta înşurubaţi-o cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi cu cap semirotund 3 x 17 mm la nivel cu muchiile anterioare cât mai departe posibil sus şi jos pe latura din mijloc şi în partea laterală.

Acum se poate monta masca. În acest scop puneţi corpul de mobilă pe spate şi aliniaţi masca la corp: la 5 mm distanţă de muchia exterioară a laturii din dreapta şi la 5 mm distanţă de muchia inferioară a poliţei din mijloc jos. Fixaţi cu menghine masca în această poziţie şi înşurubaţi-o din spate cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi cu cap înecat 4 x 17 mm.

La sfârşit tăiaţi cu ferăstrăul vertical în blat deschiderea pentru lavoar şi instalaţiile necesare – în funcţie de model şi de situaţia racordurilor.

 

4. Îmbinarea componentelor sertarului

4.1

4.2

 

 

 

 

 

Desigur componentele sertarului pot fi montate şi cu şuruburi de 3 x 25 mm. Procedaţi conform celor descrise la paşii de lucru anteriori.

La încleierea îmbinărilor în colţ, cum sunt cele ale sertarului nostru, este absolut necesară utilizarea unui şablon pentru găurire şi a unor vârfuri de marcare, aşa numite dispozitive de fixare a diblurilor, diblufix. Numai prin măsurare şi marcare găurile pentru dibluri nu pot fi poziţionate atât de precis încât ulterior să se suprapună exact!

Un şablon pentru găurire este un dispozitiv auxiliar care se fixează pe piesa de lucru cu o menghină. Acesta conduce burghiul, printr-o manşetă metalică, perpendicular pe lemn.

Un dispozitiv de fixare a diblurilor constă dintr-un ştift de metal cu un vârf de marcare. Pe acesta îl introduceţi în găurile din partea frontală, a căror poziţie doriţi să o transferaţi. În scopul de mai sus, presaţi, exact pe poziţie, piesa de lucru pregăurită, pe suprafaţa contrapiesei.

Aliniaţi în continuare toate componentele sertarului pe suprafaţa de lucru, astfel încât sertarul – cu faţa superioară în jos – să fie aşezat în faţa dumneavoastră. Partea anterioară şi cea posterioară sunt poziţionate între cele laterale. Marcaţi componentele cu un triunghi, pentru a şti întotdeauna locul fiecăreia.

Executaţi acum în laturile frontale ale părţii anteriaore şi posterioare, câte două găuri de 6 mm pentru dibluri. Introduceţi diblufixurile în găuri şi trasnferaţi poziţia acestora pe suprafeţele interioare ale laturilor sertarului.

Aplicaţi clei în găurile pentru dibluri ale părţilor anterioară şi posterioară şi introduceţi dibluri de lemn de 6 mm în acestea. Aplicaţi apoi clei în găurile de pe laturi şi pe suprafaţa acestora de lipire. Asamblaţi componentele sertarului şi presaţi îmbinările cu menghine, până când cleiul se usucă; respectaţi în acest sens specificaţiile producătorului de clei. Ştergeţi imediat cu o lavetă umedă cleiul în exces, dacă este cazul. La presare verificaţi rectangularitatea exactă a sertarului.

După întărirea cleiului, aşezaţi rama formată din partea anterioară, posterioară şi laturi cu faţa superioară întoarsă în jos pe suprafaţa de lucru. Aliniaţi tăblia de fund coplanar la aceasta şi montaţi-o prin înşurubare în găurile pregătitoare cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburile cu cap înecat 4 x 17 mm. Respectaţi în acest sens sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese de lemn de la pasul de lucru unu.

La sfârşit montaţi partea frontală a sertarului. Apoi trebuie să-i stabiliţi poziţia exactă pe partea anterioară a acestuia. Aplicaţi bandă dublu adezivă pe partea anterioară şi împingeţi sertarul în compartimentul său din corpul mesei. Acum puteţi alinia exact frontul la Corp – apăsaţi strâns sertarul din spate şi apoi scoateţi-l din nou afară în faţă cu atenţie, împreună cu partea frontală lipită de acesta.

Înşurubaţi frontul din interior cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 35 mm. Respectaţi în acest sens sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese de lemn de la pasul de lucru unu.

La sfârşit executaţi găurile pentru mânerul tip bară, conform specificaţiilor producătorului, în partea frontală şi montaţi-l cu şuruburile din pachetul de livrare. Sertarul este gata!

SFATURI UTILE PENTRU MONTAREA DIBLURILOR:

Găuriţi cele două piese care trebuie îmbinate, cu un burghiu pentru lemn cu acelaşi diametru ca al diblului. Cele două adâncimi de găurire adunate trebuie să fie egale cu lungimea diblului plus 2 mm. De aceea, folosiţi cel mai bine burghie cu vârf de centrare şi opritor de adâncime; acesta este un inel opritor cu ştift filetat care se fixează pe burghiu, pentru oprire la adâncimea dorită. Nu găuriţi suprafaţa mai adânc de două treimi din grosimea materialului!

5. Şlefuirea suprafeţelor de lemn

5

 

 

 

 

 

Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainite de asamblarea corpului de mobilier, ar trebui să vă dedicaţi prelucrării acesteia.

Mai întâi faţetaţi toate muchiile, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de granulaţie 120 sau 180 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Şlefuiţi suprafeţele expuse privirii, cu şlefuitorul în direcţia texturii lemnului, mai întâi cu hârtie de şlefuit mai grosieră (gran 120, 180), apoi mai fină (până la gran. 240).

Apoi suprafeţele se şterg cu un burete umed pentru a îndepărta praful. După uscare se vor ridica izolat fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 180. După aceasta lemnul este pregătit pentru tratamentul suprafeţei. Sugestie: aveţi grijă ca hârtia de şlefuit să nu fie prea uzată, astfel încât fibrele de lemn să fie tăiate şi nu doar împinse înăuntru.

6. Băiţuirea suprafeţelor

6

 

 

 

 

 

Băiţuire se numeşte colorarea lemnului. Baiţurile pot fi aplicate cu un sistem de pulverizare fină. După aplicarea baiţului lemnul nu este încă protejat la suprafaţă; protecţia suprafeţei acestuia se obţine deabia după ceruire sau lăcuire.

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.

7. Băiţuirea suprafeţei

7

Băiţuire se numeşte colorarea lemnului. Baiţurile pot fi aplicate cu un sistem de pulverizare fină. După aplicarea baiţului lemnul nu este încă protejat la suprafaţă; protecţia suprafeţei acestuia se obţine deabia după ceruire sau lăcuire.

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.

SFAT UTIL PENTRU BĂIŢUIRE:

Lucraţi pe suprafeţe verticale întotdeauna de jos în sus. Deoarece baiţurile sunt fluide iar suprafaţa lemnului este puternic absorbantă, în caz contrar baiţurile ar curge în jos şi forma dâre groase, care ulterior nu mai pot fi îndepărtate, rămânând vizibile.

 

8. Lăcuirea suprafeţelor cu lac transparent

8

Turnaţi lacul în rezervorul de vopsea şi diluaţi-l eventual cu puţină apă. Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal resp. vertical pe suprafeţe şi în jet conic pe muchii. Lăcuiţi cel mai bine mai întâi canturile interioare, apoi pe cele exterioare şi în cele din urmă suprafeţele; pe acestea din urmă, în treceri uniforme, paralele.

Şi în acest caz – ca la umezire – se vor ridica fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 220 sau 240, şlefuindu-le cu grijă, după uscarea lacului, în direcţia texturii lemnului.

Pentru al doilea strat de lac folosiţi acelaşi lac transparent ca şi la prima aplicare. De această dată puteţi aplica lacul într-un strat mai gros. Începeţi din nou cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

SFAT UTIL PENTRU LĂCUIRE

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Factori hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate. Solicitaţi consultanţă de la distribuitorul autorizat. Iar dacă nu aveţi prea multă experienţă în lăcuire, este recomandabil eventual să exersaţi puţin pe o piesă de probă. Cele mai frumoase şi mai bune rezultate le obţineţi cu lacurile acrilice. Ele pot fi diluate cu apă şi sunt disponibile în multe culori diferite în orice magazin DIY. Aceste lacuri se aplică extrem de uşor şi de rapid cu un sistem de pulverizare fină.

9. Gata.

9

 

 

Comentarii

comentarii

Close