Top Menu
Simplă şi frumoasă

Lemnul face casa dumneavoastră mai comodă. Şi face chiar băile sobre mult mai confortabile.

Un început promiţător pentru noua ambianţă este suportul nostru modern pentru prosoape, proiectat pentru prosoapele de dimensiuni standard de 50 x 100 cm.

Metoda elegantă de montare a acestui suport este lipirea. Astfel îmbinările rămân invizibile. Dar această metodă presupune oarecare experienţă, aşa că noi vă arătăm în aceste instrucţini cum se realizează îmbinările prin înşurubare. Desigur, capetele şuruburilor vor rămâne vizibile.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt concepute pentru lemn masiv de fag, gros de 35 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT: Plan Proiect

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
2/5 1/5 2/5

 

Scule electrice necesare:

  • Ferăstrău vertical


PST 650

Bosch PST 650 Ferastrau vertical, 500 W

 

 

 

 

PST 700

Bosch PST 700 E Compact Ferastrau vertical

 

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 

PLS 300

Bosch PLS 300 Statie de taiere

 

 

 

  • Şlefuitor multifuncţional

PSM 80

Bosch PSM 80 A Slefuitor multifunctional

 

 

 

 

PSM 10.8 li

Bosch PSM 10,8 LI Slefuitor multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

  • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

PSR 14.4

Bosch PSR 14,4 cu doi acumulatori Surubelnita cu acumulator

 

 

 

PSR 14,4 1

Bosch PSR 14,4 Masina de gaurit si insurubat

 

 

 

 

14.4 2

Bosch PSR 14,4 LI Masina de gaurit si insurubat, 14.4 V, 1.5 Ah

 

 

 

 

PSR 10,8 LI-2

Bosch PSR 10,8 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator, doua trepte de putere, 1.5 Ah

 

 

 

  • Şurubelniţă cu acumulator

IXO

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

 

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

  • Sistem de pulverizare fină

PFS 3000

Bosch PFS 3000-2 Sistem de pulverizare fina, 650 W

 

 

 

Mijloace auxiliare:

  • Set burghie pentru lemn
  • Burghiu pentru lemn de 20 mm
  • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240, burete
  • Clei pentru lemn, lavetă din material textil, burete
  • Sistem de pulverizare fină
  • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare

 

Materiale necesare:

  • Lemn masiv de fag
  • Opritori de mobilă
  • şuruburi cu cap înecat
  • Baiţ şi lac

Lista materiale necesare:

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 2 Bare longitudinale ramă 2.000 mm 50 mm 35 mm Lemn masiv de fag
1 2 Bare transversale ramă 530 mm 50 mm 35 mm Lemn masiv de fag
2 4 Bare pentru prosoape 560 mm 50 mm 20 mm Fag
3 2 Opritori de mobilă
4 8 şuruburi cu cap înecat, 4 x 60 mm
5 2 şuruburi cu cap înecat, 3 x 20 mm

 

1. Pregătirea componentelor ramelor

1.1

1.2

1.3

 

 

 

 

 

Aranjaţi barele de ramă longitudinale şi transversale pe podea, întocmai cum doriţi să le montaţi ulterior. Barele de ramă transversale sunt aşezate în orice caz între barele de ramă longitudinale. Marcaţi piesele printr-un simbol triunghiular, astfel încât să ştiţi întotdeauna care este locul fiecăreia.

În continuare marcaţi cu creionul contururile barelor transversale pe părţile interioare ale celor longitudinale. În interiorul acestor suprafeţe trasaţi câte două poziţii pentru găuri. Executaţi găurile cu maşina de găurit şi burghie pentru lemn de 4 mm şi adânciţi-le pe părţile exterioare.

Acum pregătiţi barele de ramă longitudinale în vederea prinderii barelor pentru prosoape: marcaţi mai întâi cu creionul poziţiile găurilor conform specificaţiilor dimensionale din schiţa noastră. Executaţi găurile înfundate la o adâncime de 16 mm cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 20 mm.

2. Asamblarea componentelor ramelor şi a barelor pentru prosoape

2

Aplicaţi clei în găurile înfundate ale barei de ramă longitudinală. Introduceţi apoi în găuri barele pentru prosoape şi asamblaţi-le cu a doua componentă a ramei longitudinale. Eventual îndepărtaţi cleiul în exces imediat cu o lavetă umedă. Presaţi îmbinările încleiate cu menghine, până când cleiul se usucă.

Acum mai asamblaţi şi barele transversale cu rama longitudinală cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 60 mm.

3. Şlefuirea suprafeţelor de lemn

3

Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainite de asamblarea piesei de mobilier, ar trebui să vă dedicaţi prelucrării acesteia.

Mai întâi faţetaţi toate muchiile, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de gran.120 sau 180 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Şlefuiţi suprafeţele expuse privirii, cu şlefuitorul în direcţia texturii lemnului, mai întâi cu hârtie de şlefuit mai grosieră (gran 120, 180), apoi mai fină (până la gran. 240).

Apoi suprafeţele se umezesc cu un burete, deci se freacă umed. După uscare se vor ridica izolat fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 180. După aceasta lemnul este pregătit pentru tratamentul suprafeţei.

4. Băiţuirea suprafeţei

4

Băiţuire se numeşte colorarea lemnului. Baiţurile pot fi aplicate cu un sistem de pulverizare fină. După aplicarea baiţului lemnul nu este încă protejat la suprafaţă; protecţia suprafeţei acestuia se obţine deabia după ceruire sau lăcuire.

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.

5. Lăcuirea suprafeţelor

5

Turnaţi lacul în rezervorul de vopsea şi diluaţi-l eventual cu puţină apă. Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal resp. vertical pe suprafeţe şi în jet conic pe muchii.

Aplicaţi primul strat de lac subţire. Începeţi cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

Şi în acest caz – ca la umezire – se vor ridica fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 220 sau 240, şlefuindu-le cu grijă, după uscarea lacului, în direcţia texturii lemnului.

Pentru al doilea strat de lac folosiţi acelaşi lac transparent ca şi la prima aplicare. De această dată puteţi aplica lacul într-un strat mai gros. Începeţi din nou cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

6. Gata.

6

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close