Top Menu
Asamblată fix
Bibliotecă cu sistem modular

Compuneţi-vă biblioteca din cuburi şi paralelipipede, aşa cum vă place: ca modul de compartimentare a camerei cu deschideri pe ambele părţi sau clasic, de-a lungul peretelui. Sau construiţi-vă o măsuţă practică de cafea cu spaţiu de depozitare.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt valabile pentru plăci semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, modificaţi în mod corespunzător lista de materiale.

Plăcile sunt îmbinate la capăt cu câte trei şuruburi pe partea inferioară şi superioară, peretele posterior este amplasat în deschiderea posterioară. Această construcţie se realizează fără operaţii complicate de punere a diblurilor şi încleiere, capetele şuruburilor rămânând însă vizibile. Ele pot fi acoperite ulterior prin chituire şi lăcuire.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
4/5 1/5 2/5

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT:

Scule electrice necesare:

 • Şlefuitor multifuncţional

PSM 80

Bosch PSM 80 A Slefuitor multifunctional

 

 

 

 

 

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

psr 18

Bosch PSR 18 Masina de gaurit si insurubat cu doi acumulatori, 1.2 Ah

 

 

 

psr 18-li2

Bosch PSR 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator (varianta fara acumulator si incarcator)

 

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

ixo

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

psr select

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Zencuitor
 • Hârtie de şlefuit, granulaţii de 240, 220, 180 şi 150
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Folie de protecţie sau ziare
 • Lemn fasonat
 • Mască de protecţie pentru gură, ochelari şi mănuşi de protecţie

Materiale necesare:

 • Placă semigroasă din fibre (MDF)
 • Glisoare pentru mobilă
 • şuruburi cu cap înecat
 • Lac

Lista detaliată de materiale

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 2 Poliţe 400 mm 400 mm 19 mm MDF
1 2 Părţi laterale 362 mm 400 mm 19 mm MDF
2 1 Panou posterior 362 mm 362 mm 19 mm MDF
3 4 Glisoare pentru mobilă
4 aprox. 24 şuruburi cu cap înecat, 4 x 35 mm
5 aprox. 1,5 l Lac + 10 % apă sau nitrodiluant
6 aprox. 1,5 l Pentru grunduire + apă sau nitrodiluant conform specificaţiilor producătorului

 

1. Găurirea prealabilă a pieselor în vederea înşurubării

1.1

1.2

 

 

 

 

 

Pentru ca la înşurubare MDF-ul să nu se rupă sau fisureze, cel mai bine executaţi găuri pregătitoare pentru şuruburi în laturi şi în peretele posterior. Marcaţi în acest scop poziţiile găurilor pe plăcile de capăt/tăbliile de fund.

Aşezaţi astfel câte o latură pe placa de capăt/tăblia de fund, încât acestea să formeze un unghi drept în care vor fi ulterior înşurubate. Marcaţi marginea laturii pe suprafaţa interioară a plăcii de capăt/tăbliei de fund. Însemnaţi la fel şi canturile peretelui posterior pe plăcile de capăt/tăblii de fund şi pe laturi.

Acum marcaţi, la o distanţă egală cu jumătatea grosimii plăcii (= 9,5 mm) de canturile exterioare longitudinale, poziţiile celor trei găuri: una în mijloc, celelalte două la câte 40 mm distanţă de latura îngustă a plăcii. Executaţi găurile pregătitoare cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 4,5 mm. Adânciţi-le pe laturile exterioare până când capetele de şurub nu mai ies în relief.

După tratarea suprafeţei, prin aceste găuri se vor executa găuri pregătitoare şi în canturi. Dar vă vom spune mai multe despre aceasta mai târziu.

2. Tratarea suprafeţelor

Apoi teşiţi muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de gran.150 în unghi de 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Prelucraţi suprafaţa plăcilor MDF cu şlefuitorul şi hârtia de şlefuit de granulaţie 150–180.

Mai întâi familiarizaţi-vă cu îndrumările privind pelucrarea şi protecţia muncii ale producătorului Trebuie să vă acoperiţi cu grijă suprafaţa de lucru cu folie de protecţie sau cu ziare vechi. Vă recomandăm şi mască de protecţie a gurii, ochelari şi mănuşi de protecţie. Aplicaţi acum filerul de grund cu trafaletul sau pistolul de stropit şi lăsaţi-l să se usuce bine.

SFATURI UTILE PENTRU MDF

MDF-ul are suprafeţe puternic absorbante. Ar trebui să le trataţi mai întâi pe acestea cu un lac de grund. În acest sens, trebuie să acordaţi mai multă atenţie – adică să aplicaţi mai multe straturi – în special pe canturi. Puteţi evita chituirea dificilă cu filer (aşa se numeşte izolarea suprafeţelor absorbante cu un lac vâscos, care umple denivelările, fisurile şi porii), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigură o acoperire perfectă fără fileri – cel puţin pe suprafeţe. Şlefuiţi fin suprafeţele şi canturile gata grunduite; măriţi în acest scop granulaţia hârtiei de şlefuit de la 180 la 220 şi până la 240.

3. Lăcuirea plăcilor

3.1

3.2

 

 

 

 

 

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Decisive pentru alegerea corectă sunt textura lor, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi pretenţiile privind calitatea şi rezistenţa suprafeţei. Solicitaţi consultanţă la magazinul pentru materiale de construcţii şi încercaţi pur şi simplu lacul pe o piesă de probă.

O variantă de calitate superioară este de exemplu, lacul poliuretanic, din două componente, care se aplică cu pistolul de stropit. Amestecaţi lacul color şi întăritorul conform specificaţiilor producătorului şi turnaţi amestecul în pistolul de stropit.

Am prevăzut suprafeţele interioare de altă culoare decât cele exterioare. De aceea, cel mai bine lăcuiţi mai întâi suprafeţele interioare:

Aşezaţi placa pe două cale de lemn, astfel încât aproape „să plutească“. Astfel canturile vor putea fi mai bine lăcuite mai târziu.

Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Reglaţi jetul stropit în funcţie de direcţia de pulverizare, orizontal resp. vertical pentru suprafeţe şi în formă de con pentru margini.

Pulverizaţi lacul în treceri uniforme, paralele şi suprapuse aprox. patru centimetri. Puneţi piesele cu grijă la o parte până când toate suprafeţele s-au uscat complet.

În continuare urmează suprafaţa exterioară şi canturile. Începeţi de această dată cu ultimele. Pentru aceasta trebuie să ţineţi pistolul de stropit în unghiul corect, astfel încât canturile să fie acoperite cu lac dar partea inferioară (deja lăcuită) să rămână uscată. Pentru a merge la sigur, în prealabil puteţi lipi cu bandă adezivă partea inferioară. Modificaţi imediat reglajul duzei pistolului de stropit şi continuaţi lucrul fără pauze pe suprafaţa exterioară.

4. Asamblarea părţilor corpului

4.1

Înşurubaţi câte o placă de capăt/tăblie de fund şi o latură cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi cu cap înecat 4 x 35 mm şi veţi obţine un colţar. Atenţie! Aici este important, ca prin găurile executate deja la punctul 1 – înainte de înşurubare, să executaţi găuri pregătitoare cu burghiul de 3,5 mm în cantul piesei ce urmează a fi înşurubate. Altfel există pericolul ca MDF-ul să se rupă.

 

4.2Îmbinaţi cele două colţare şi veţi obţine corpul de mobilier. Apoi

montaţi canturile posterioare pe peretele posterior deasemeni gata lăcuit, întins pe suprafaţa de lucru. În final înşurubaţi corpul cu peretele posterior.

 

 

4.3

4.4

 

 

 

 

 

 

SFAT UTIL PENTRU ÎNŞURUBAREA A DOUĂ PIESE DIN LEMN

întotdeauna executaţi în piesa ce urmează a se înşuruba prima, o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie adâncită pentru capul de lurub, astfel încât acesta să dispară complet. În cea de-a doua piesă executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului. Astfel filetul şurubului se poate angrena mai bine.

5. Lipirea glisoarelor de mobilă

Pentru a ridica suprafaţa inferioară a bibliotecii de la sol, ar trebui – în funcţie de tipul de pardoseală – să montaţi glisoare din pâslă sau material plastic retrase la câţiva milimetri faţă de colţurile corpului de mobilier.

6. Gata.

6

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close