Top Menu
Mobilă inteligentă

Sertarele şi compartimentele mari de depozitare aparţin trecutului – în aceste vremuri, când totul devine mai compact, biroul nostru oferă destul spaţiu pentru laptop-ul dumneavoastră şi câteva cuburi de notiţe. Iar aceasta este pe deplin suficient, pentru a da o notă de stil camerei dumneavoastră de lucru.

Interesantă este viaţa interioară: doi pereţi despărţitori de-a lungul blatului de lucru formează un canal pentru cabluri închis cu un capac nefixat. Golul dintre tăblia de sus şi blatul mesei de jos îl vom folosi pentru o fixare discretă pe perete.

Îmbinările încleiate ilustrate aici necesită oarecare experienţă. În schimb îmbinările cu şuruburi sunt mai simple, însă rămân vizibile în exterior.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt concepute pentru plăci din lemn de molid încleiat, groase de 20 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
4/5 1/5 3/5

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT: Plan proiect

Scule electrice necesare:

 • Ferăstrău circular de banc

bosch-pts-10-ferastrau-circular-de-banc-1400-w-12687

Bosch PTS 10 Ferastrau circular de banc, 1400 W

 

 

 

 • Şlefuitor multifuncţional

PSM 80

Bosch PSM 80 A Slefuitor multifunctional

 

 

 

PSM 10.8 li

Bosch PSM 10,8 LI Slefuitor multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 • Maşină de găurit cu percuţie

PSB 650 re

Bosch PSB 650 RE Masina de gaurit cu percutie

 

 

 

PSB 750 RCE

Bosch PSB 750 RCE Masina de gaurit cu percutie

 

 

 

PSB 18-li-2

Bosch PSB 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu percutie cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

 

psr 18

Bosch PSR 18 Masina de gaurit si insurubat cu doi acumulatori, 1.2 Ah

 

 

 

 

psr 18-li2

Bosch PSR 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator (varianta fara acumulator si incarcator)

 

 

 

 • Ferăstrău vertical

PST 900 PEL

Bosch PST 900 PEL Ferastrau vertical

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

PLS 300

Bosch PLS 300 Statie de taiere

 

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Burghiu pentru lemn de 25 mm
 • Carotă de 68 mm
 • Zencuitor
 • Dibluri pentru lemn de 8 mm
 • Clei pentru lemn, lavetă din material textil, burete
 • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240, burete
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Baiţ, sistem de pulverizare fină sau tampon de stofă
 • Capre de lemn

Materiale necesare:

 • Placă din lemn încleiat de fag
 • şuruburi cu cap înecat
 • Baiţ şi lac

Lista detaliată de materiale:

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 1 Placă de lucru 800 mm 600 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
1 2 Părţi laterale 350 mm 100 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
2 2 Pereţi despărţitori 760 mm 80 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
3 1 Placă de acoperire faţă 760 mm 120 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
4 1 Placă de acoperire spate 760 mm 40 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
5 2 Bare de suspendare 750 mm 35 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
6 1 Capac 755 mm 145 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
7 2 Suport de sprijin capac 760 mm 40 mm 8 mm Lemn încleiat de fag
8 2 Picioare 955 mm 80 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
9 6 şuruburi cu cap înecat, 3 x 17 mm
10 aprox.11 şuruburi cu cap înecat, 4 x 50 mm
11 aprox. 12 şuruburi cu cap înecat, 4 x 35 mm

 

 

1. Executarea găurilor pentru dibluri în pereţii despărţitori şi în plăcile de acoperire

1.1

1.2

 

 

 

 

 

În continuare aranjaţi pereţii despărţitori şi plăcile de acoperire în formă de colţar, întocmai cum urmează să fie încleiate ulterior: câte un perete despărţitor sub o placă de acoperire. Marcaţi cu creionul poziţia pieselor, printr-un simbol triunghiular, astfel încât să ştiţi întotdeauna care este locul fiecăreia.

La astfel de îmbinări în colţ sau în T se recomandă neapărat utilizarea unui şablon pentru găurire şi a vârfurilor de marcare, aşa numite dispozitive de fixare a diblurilor, diblufix. Numai prin măsurare şi marcare găurile pentru dibluri nu pot fi poziţionate atât de precis încât ulterior să se suprapună exact!

Executaţi cu maşina de găurit şi burghie pentru lemn de mm câte trei găuri pentru dibluri în muchiile frontale respective ale pereţilor despărţitori şi transferaţi poziţia acestora cu diblufixuri pe partea inferioară a plăcilor de acoperire. La executarea găurilor pentru dibluri puneţi vârful de centrare al burghiului pe acest marcaj.

Un şablon pentru găurire este un dispozitiv auxiliar care se fixează pe piesa de lucru cu o menghină. Acesta conduce burghiul, printr-o manşetă metalică, perpendicular pe lemn. Dacă nu lucraţi cu un şablon pentru găurire, exercutaţi în orice caz mai întâi găurile în laturile frontale. Acolo există mai ales posibilitatea ca burghiul să nu găurească perfect perpendicular în lemn. Când găuriţi suprafeţele plăcilor, această probabilitate este mai mică, deoarece aici lucraţi transversal pe textura lemnului.

Un dispozitiv de fixare a diblurilor constă dintr-un ştift de metal cu un vârf de marcare. Pe acesta îl introduceţi în găurile din partea frontală, a căror poziţie doriţi să o transferaţi. În scopul de mai sus, presaţi, exact pe poziţie, piesa de lucru pregăurită, pe suprafaţa contrapiesei.

SFATURI UTILE PENTRU MONTAREA DIBLURILOR:

Găuriţi cele două piese care trebuie îmbinate, cu un burghiu pentru lemn cu acelaşi diametru ca al diblului. Cele două adâncimi de găurire adunate trebuie să fie egale cu lungimea diblului plus 2 mm. De aceea, folosiţi cel mai bine burghie cu vârf de centrare şi opritor de adâncime; acesta este un inel opritor cu ştift filetat care se fixează pe burghiu, pentru oprire la adâncimea dorită. Nu găuriţi suprafaţa mai adânc de două treimi din grosimea materialului! Mai practice decât diblurile pentru lemn descrise aici sunt diblurile plate. Acestea sunt confecţionate în principal din rumeguş presat şi se umflă prin adăugarea cleiului în canelurile frezate pentru ele asigurând îmbinări foarte rezistente. Dezavantaj pentru tâmplarul de mobilă amator: are nevoie de o maşină de frezat pentru dibluri plate, o sculă electrică concepută exclusiv pentru acest sistem.

 

2. Realizarea de colţari prin lipirea pereţilor despărţitori cu plăcile de acoperire

2

Aplicaţi cleiul în găurile pentru dibluri şi pe suprafeţele de lipire ale pereţilor despărţitori şi introduceţi diblurile în găurile aferente. După ce aţi pus puţin clei în găurile plăcilor de acoperire, asamblaţi-le în formă de colţari. Presaţi îmbinările cu menghine pentru lemn

INDICAŢIE IMPORTANTĂ

Presaţi cu grijă toate îmbinările lipite cu clei, strângându-le cu menghine pentru lemn, până când se usucă cleiul; respectaţi în acest sens specificaţiile producătorului. La presare folosiţi cale confecţionate din deşeuri de lemn, pentru a repartiza forţa de apăsare şi a evita apariţia dârelor de presare pe piesele de lucru. Îndepărtaţi imediat lipiciul în exces cu o lavetă umedă .

 

3. Montarea suporturilor de sprijin pentru capac

Capacul canalului pentru cabluri se sprijină nefixat pe şipci înguste, montate pe părţile interioare ale pereţilor despărţitori. Astfel, acesta formează, în stare închisă, împreună cu plăcile de acoperire, o suprafaţă de depozitare practică.

Executaţi acum câte trei găuri preliminare în aceste suporturi de sprijin pentru capac, pe care le veţi adânci pe latura dinspre mijlocul canalului. Ajustaţi acum suporturile de sprijin conform schiţei noastre, pe colţari şi montaţi-le acolo cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 3 x 16 mm.

SFAT UTIL PENTRU ÎNŞURUBAREA A DOUĂ PIESE DIN LEMN

Întotdeauna executaţi în piesa care urmează a se înşuruba prima, o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie lărgită pentru capul de şurub. În cea de-a doua piesă executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului.

4. Executarea găurilor pentru dibluri în colţari şi în părţile laterale

4

Poziţionaţi colţarele încleiate formate din pereţi despărţitori şi plăci de acoperire şi cele două părţi laterale ale corpului – plăcile de acoperire în jos – pe suprafaţa dumneavoastră de lucru, întocmai cum le veţi monta ulterior. Marcaţi piesele printr-un simbol triunghiular, astfel încât să ştiţi întotdeauna care este locul fiecăreia.

Mai departe procedaţi din nou cum s-a descris la pasul de lucru unu: executaţi mai întâi găurile pentru dibluri în canturi şi colţari, introduceţi diblufixurile şi transferaţi cu acestea poziţiile găurilor pe părţile laterale. Executaţi găurile, conform descrierii, cu ajutorul unui limitator de reglare a adâncimii.

5. Lipirea colţarilor şi părţilor laterale cu corpul

5

La încleierea corpului procedaţi întocmai ca la pasul de lucru doi. Extrem de important la îmbinările încleiate este presarea atentă cu menghine, până când cleiul de usucă. Ar trebui să controlaţi cu echerul de tâmplărie sau echerul geodezic, dacă toate unghiurile sunt drepte şi eventual să corectaţi poziţia menghinelor.

6. Găurirea deschiderii pentru cabluri în blatul de masă

6

Pentru ca, cablurile şi ştecherele să poată ajunge în canalul pentru cabluri dintre pereţii despărţitori, în tăblia de fund a canalului trebuie să se taie o deschidere de minimum 45 mm care să coboare în blatul de masă. Poziţionaţi această deschidere cât mai departe în lateral şi cât mai aproape de perete, dar desigur înaintea părţii laterale şi a peretelui intermediar posterior.

7. Asamblarea prin înşurubare a corpului şi a blatului de masă

7

Aşezaţi blatul mesei cu faţa vizibilă în sus pe caprele de lemn şi ajustaţi corpul la aceasta. Marcaţi cu creionul conturuile părţilor laterale şi ale pereţilor despărţitori pe blat. Marcaţi centric în aceste contururi câte trei poziţii de găuri pentru înşurubarea blatului de masă cu părţile laterale şi câte două pentru înşurubarea cu pereţii despărţitori.

Executaţi găurile în blatul de masă cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 4 mm şi adânciţi-le de jos în sus. Puneţi acum corpul – plăcile de acoperire în jos – pe caprele de lemn şi ajustaţi la acesta blatul de masă – partea inferioară în sus. Acum puteţi monta comod blatul de masă cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburile de 4 x 50 mm. Ţineţi din nou seama de sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese din lemn de la pasul de lucru trei.

8. Decuparea deschiderilor pentru cabluri în capac

8

Canalul pentru cabluri este închis sus cu un capac aşezat ître plăcile de acoperire şi părţile laterale. Pentru a-l putea ridica în sus şi a a ridica cablurile în locul dorit din canalul pentru cabluri, decupaţi trei deschideri circulare în muchia posterioară a capacului.

Marcaţi pe capac aceste deschideri mai întâi cu creionul, conform specificaţiilor dimensionale ale schiţei noastre. Găuriţi apoi capetele lor rotunjite cu burghiul pentru lemn de 25 mm. Deschideţi aceste găuri prin două tăieturi cu ferăstrăul vertical executate în muchia posterioară – şi deschiderea pentru prindere şi pentru cabluri este gata.

9. Realizarea barelor de suspendare

9

Tăiaţi cele două bare de suspendare dintr-o placă lungă de 750 mm şi lată de 70 mm. Reglaţi în acest scop pânza ferăstrăului circular de banc la 45° şi tăiaţi longitudinal plaaprox. Una dintre barele de suspendare confecţionate va fi ulterior prinsă în dibluri pe perete, cu latura ascuţită în sus, cealaltă va fi înşurubată de peretele intermediar al corpului, cu latură ascuţită în jos.

Executaţi în cele două bare de suspendare câte trei găuri preliminare şi adânciţi-le pe suprafeţele mai late. Montaţi una pe corp cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 35 mm.

10. Realizarea picioarelor

10

Tăiaţi oblic picioarele, cu lungimea iniţială de 955 mm, la 20° respectiv 70°. Cel mai repede puteţi efectua această operaţie cu ferăstrăul de retezat, la care puteţi regla simplu unghiul. Dar mege şi cu ferăstrăul vertical: marcaţi liniile de tăiere cu creionul pe lemn, fixaţi cu menghine placa pentru picioare pe suprafaţa dumneavoastră de lucru astfel, încât capătul ce urmează să fie tăiat, să fie ieşit în afară şi retezaţi capătul superior şi ce inferior în unghiul cerut.

 

11. Asamblarea prin înşurubare a picioarelor cu corpul

11.1

11.2

 

 

 

 

 

Plasaţi corpul cu blatul de masă înşurubat dedesubt astfel pe supfaraţa dumneavoastră de lucru, încât o latură să depăşească puţin marginea mesei. Fixaţi un picior pe partea laterală cu menghine, întocmai cum doriţi să-l montaţi ulterior, şi marcaţi cu creionul poziţia acestuia pe partea laterală. Procedaţi la fel cu cealaltă latură a corpului.

Găuriţi preliminar părţile laterale de câte patru ori pentru fiecare picior. Adânciţi găurile din interior. Acum fixaţi din nou picioarele cu menghine şi montaţi-le din interior cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 35 mm. Ţineţi din nou seama de sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese din lemn de la pasul de lucru trei.

12. Şlefuirea suprafeţei de lemn

12

Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainite de asamblarea piesei de mobilier, ar trebui să vă dedicaţi prelucrării acesteia.

Mai întâi faţetaţi toate muchiile, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de granulaţie 120 sau 180 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Şlefuiţi suprafeţele expuse privirii, cu şlefuitorul în direcţia texturii lemnului, mai întâi cu hârtie de şlefuit mai grosieră (gran 120, 180), apoi mai fină (până la gran. 240).

Apoi suprafeţele se şterg cu un burete umed pentru a îndepărta praful. După uscare se vor ridica izolat fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 180. După aceasta lemnul este pregătit pentru tratamentul suprafeţei. Sugestie: aveţi grijă ca hârtia de şlefuit să nu fie prea uzată, astfel încât fibrele de lemn să fie tăiate şi nu doar împinse înăuntru.

13. Băiţuirea suprafeţei

13

Băiţuire se numeşte colorarea lemnului. Baiţurile pot fi aplicate cu un sistem de pulverizare fină. După aplicarea baiţului lemnul nu este încă protejat la suprafaţă; protecţia suprafeţei acestuia se obţine deabia după ceruire sau lăcuire.

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.

SFAT UTIL PENTRU BĂIŢUIRE:

Lucraţi pe suprafeţe verticale întotdeauna de jos în sus. Deoarece baiţurile sunt fluide iar suprafaţa lemnului este puternic absorbantă, în caz contrar baiţurile ar curge în jos şi forma dâre groase, care ulterior nu mai pot fi îndepărtate, rămânând vizibile.

 

14. Lăcuirea suprafeţelor

14

Turnaţi lacul în rezervorul de vopsea şi diluaţi-l eventual cu puţină apă. Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal resp. vertical pe suprafeţe şi în jet conic pe muchii.

Aplicaţi primul strat de lac subţire. Începeţi cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

Şi în acest caz – ca la umezire – se vor ridica fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 220 sau 240, şlefuindu-le cu grijă, după uscarea lacului, în direcţia texturii lemnului.

Pentru al doilea strat de lac folosiţi acelaşi lac transparent ca şi la prima aplicare. De această dată puteţi aplica lacul într-un strat mai gros. Începeţi din nou cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

SFAT UTIL PENTRU LĂCUIRE

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Factori hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate. Solicitaţi consultanţă de la distribuitorul autorizat. Iar dacă nu aveţi prea multă experienţă în lăcuire, este recomandabil eventual să exersaţi puţin pe o piesă de probă. Cele mai frumoase şi mai bune rezultate le obţineţi cu lacurile acrilice. Aceste lacuri, care pot fi diluate cu apă se aplică extrem de uşor şi de rapid cu un sistem de pulverizare fină.

 

15. Gata.

15

 

 

Comentarii

comentarii

Close