Top Menu
Lectură relaxată

Chiar cărţile aride de specialitate pot lăsa o impresie plăcută. Cu condiţia să fie expuse pe etajera noastră pentru cărţi. Aceasta se sprijină dezinvolt de perete şi pare să spună: „şoarecii de bibliotecă sunt pur şi simplu degajaţi.“

Tăbliile de bază şi panourile laterale ale etajerei noastre sunt fixaţi prin îmbinări la jumătatea lemnului. Compartimentele astfel obţinute se vor înşuruba prin partea din spate cu peretele posterior.

Important: încă de la marcare lucraţi cu mare grijă la îmbinările la jumătatea lemnului!

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt concepute pentru plăci din lemn de molid încleiat, groase de 20 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
4/5 2/5 3/5

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT: Plan proiect

Scule electrice necesare:

 • Ferăstrău vertical

PST 900 PEL

Bosch PST 900 PEL Ferastrau vertical

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

PLS 300

Bosch PLS 300 Statie de taiere

 

 

 

 • Şlefuitor cu vibraţii

PSS 250 AE

 

Bosch PSS 250 AE Slefuitor cu vibratii

 

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

psr 18

Bosch PSR 18 Masina de gaurit si insurubat cu doi acumulatori, 1.2 Ah

 

 

 

 

psr 18-li2

Bosch PSR 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator (varianta fara acumulator si incarcator)

 

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

ixo

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

 

psr select

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Burghie pentru lemn de 20 şi 30 mm
 • Zencuitor
 • Pilă pentru lemn
 • Echer de tâmplărie
 • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240, burete
 • Tampon de stofă, lavete
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Lavetă din material textil
 • Menghine pentru lemn

Materiale necesare:

 • Placă din lemn încleiat de fag
 • Agăţătoare, cârlig
 • Discuri de protecţie din pâslă
 • şuruburi cu cap înecat
 • Baiţ şi lac

Lista detaliată de materiale:

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 2 Părţi laterale 1.820 mm 120 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
1 7 Poliţe 610 mm 240 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
2 1 Panou posterior 2.080 mm 650 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
3 1 Agăţătoare diam. 30 mm
4 1 Cârlige
5 2 Discuri de protecţie din pâslă
6 17 şuruburi cu cap înecat, 4 x 45 mm

 

1. Realizarea îmbinărilor la jumătatea lemnului

1

Se execută crestături adânci de 60 mm şi late de 20 mm în pereţii laterali şi în poliţe: pe laturi, din faţă – în poliţe, din spate. Lucraţi cu precizie maximă pentru ca, crestăturile executate să se angreneze ulterior cât mai perfect unele într-altele.

Marcaţi decupajele pe laturi şi pe poliţe. Prindeţi în acest scop ambele laturi în menghine pentru lemn. Folosiţi resturi de lemn drept amortizoare, pentru a evita apariţia dârelor urâte de presare. Marcaţi cu creionul pe muchiile anterioare poziţiile poliţelor, conform specificaţiilor dimensionale din schiţa noastră. Pelungiţi apoi aceste linii cu echerul de tâmplărie (echer cu opritor) la o adâncime de 62 mm pe suprafeţe laturilor. (în principiu decupajele vor avea o adâncime egală cu jumătatea lăţimii laturilor.)

După acelaşi principiu trasaţi acum decupajele în poliţe, desigur plecând de la muchia din spate.

După ce aţi efectuat toate marcajele, puneţi maşina de găurit cu burghiul pentru lemn de 20 mm (dacă urmaţi recomandările noastre de materiale: diametrul burghiului trebuie să fie întotdeauna egal cu grosmiea maximă a plăcii!) în capătul interior al fiecărei decupări marcate, astfel încât vârful de centrare al burghiului să fie aşezat 10 mm înainte de capătul decupării marcate. Astfel gaura va fi poziţionată exact în interiorul marcajului.

Decupaţi degajările cu ferăstrăul vertical. Aveţi grijă să rămâneţi întotdeauna în interiorul marcajelor executate cu creionul. Dacă crestăturile decupate în unele locuri sunt prea înguste, le puteţi lărgi prin prelucrare cu o pilă pentru lemn. Îmbinaţi acum ansamblul după ce aţi aplicat puţin lipici pe părţile interioare ale crestăturilor şi lăsaţi să se usuce conform specificaţiilor producătorului.

2. Pregătirea peretelui posterior

2

Cât de degajată ar părea poate, totuşi etajera nu este încă desigur fixată pe perete: din considerente legate de siguranţă o vom fixa în partea de sus cu un suport de suspendare şi un cârlig cu filet. Suportul de suspendare se montează cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 30 mm la aprox. 60 mm sub muchia superioară a părţii din spate a peretelui posterior.

Pe muchia inferioară a peretelui posterior ar trebui să montaţi cu şuruburile din pachetul de livrare, două discuri de protecţie din pâslă.

Acum executaţi găuri preliminare pentru înşurubarea compartimentelor formate de laturi şi poliţe. În acest scop ajustaţi exact compartimentele la partea din spate a peretului posterior. Trasaţi acolo cu creionul contururile compartimentelor iar în grilele formate marcaţi găurile (laturi: câte una la jumătatea înălţimii compartimentului, poliţe: câte o gaură în fiecare compartiment).

SFAT UTIL PENTRU ÎNŞURUBAREA A DOUĂ PIESE DIN LEMN

Întotdeauna executaţi în piesa care urmează a se înşuruba prima, o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie lărgită pentru capul de şurub. În cea de-a doua piesă executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului.

3. Asamblarea compartimentelor cu peretele posterior

3

Puneţi peretele posterior cu faţa din spate întoarsă în jos, pe caprele de lemn. Ajustaţi din nou foarte exact compartimentele la acesta, astfel încât găurile să fie poziţionate în centrul canturilor compartimentelor.

Acum puteţi înşuruba comod compartimentele cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 45 mm, de peretele posterior.

 

3. Şlefuirea suprafeţei de lemn

4

Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainite de asamblarea corpului de mobilier, ar trebui să vă dedicaţi pregătirii acesteia.

Mai întâi faţetaţi toate muchiile, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de granulaţie 120 sau 180 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Şlefuiţi suprafeţele expuse privirii, cu şlefuitorul în direcţia texturii lemnului, mai întâi cu hârtie de şlefuit mai grosieră (gran 120, 180), apoi mai fină (până la gran. 240).

Apoi suprafeţele se şterg cu un burete umed pentru a îndepărta praful. După uscare se vor ridica izolat fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 180. După aceasta lemnul este pregătit pentru tratamentul suprafeţei. Sugestie: aveţi grijă ca hârtia de şlefuit să nu fie prea uzată, astfel încât fibrele de lemn să fie tăiate şi nu doar împinse înăuntru.

 

5. Băiţuirea suprafeţei

5

Băiţuire se numeşte colorarea lemnului. Baiţurile pot fi aplicate cu un sistem de pulverizare fină. După aplicarea baiţului lemnul nu este încă protejat la suprafaţă; protecţia suprafeţei acestuia se obţine deabia după ceruire sau lăcuire.

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.

SFAT UTIL PENTRU BĂIŢUIRE:

Lucraţi pe suprafeţe verticale întotdeauna de jos în sus. Deoarece baiţurile sunt fluide iar suprafaţa lemnului este puternic absorbantă, în caz contrar baiţurile ar curge în jos şi forma dâre groase, care ulterior nu mai pot fi îndepărtate.

6. Lăcuirea suprafeţelor

6

Turnaţi lacul în rezervorul de vopsea şi diluaţi-l eventual cu puţină apă. Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal resp. vertical pe suprafeţe şi în jet conic pe muchii.

Aplicaţi primul strat de lac subţire. Începeţi cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

Şi în acest caz – ca la umezire – se vor ridica fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 220 sau 240, şlefuindu-le cu grijă, după uscarea lacului, în direcţia texturii lemnului.

Pentru al doilea strat de lac folosiţi acelaşi lac transparent ca şi la prima aplicare. De această dată puteţi aplica lacul într-un strat mai gros. Începeţi din nou cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

SFAT UTIL PENTRU LĂCUIRE

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Factori hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate. Solicitaţi consultanţă de la distribuitorul autorizat. Iar dacă nu aveţi prea multă experienţă în lăcuire, este recomandabil eventual să exersaţi puţin pe o piesă de probă. Cele mai frumoase şi mai bune rezultate le obţineţi cu lacurile acrilice. Aceste lacuri, care pot fi diluate cu apă se aplică extrem de uşor şi de rapid cu un sistem de pulverizare fină.

7. Gata.

7

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close