Top Menu
Spaţiu suplimentar pentru jurnalul special

Suport de ziare în formă de X

Nu vă place să vă lăsaţi păcăliţi? – atunci citiţi ziarul în mod regulat! În acest suport de ziare foarte decorativ, în formă de dublu X, puteţi ţine materialul de citit aproape de dumneavoastră, lângă canapea sau fotoliu.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt valabile pentru plăci semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 şi 6 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, modificaţi în mod corespunzător lista de materiale.

Cele două laturi în formă de X sunt prinse una de cealaltă în partea de jos prin ţevi de aluminiu. Cele două poliţe, aşezate pe suporturi de susţinere cu cepuri de fixare, stabilizează construcţia.

Pentru a înşuruba din exterior ţevile de aluminiu cu laturile în formă de X, am introdus în ţevi dibluri de lemn striate elicoidal cu un diametru adecvat.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
2/5 1/5 2/5

 

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT: Plan proiect

Scule electrice necesare:

 

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 • Şlefuitor multifuncţional

PSM 80

Bosch PSM 80 A Slefuitor multifunctional

 

 

 

PSM 10.8 li

Bosch PSM 10,8 LI Slefuitor multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

psr 18

Bosch PSR 18 Masina de gaurit si insurubat cu doi acumulatori, 1.2 Ah

 

 

 

psr 18-li2

Bosch PSR 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator (varianta fara acumulator si incarcator)

 

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

ixo

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

psr select

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn cu vârf de centrare
 • Zencuitor
 • Hârtie de şlefuit, granulaţii de 240, 220, 180 şi 150
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Folie de protecţie sau ziare
 • Lemn fasonat
 • Ferăstrău pentru metale
 • Menghine mici
 • Mască de protecţie pentru gură, ochelari şi mănuşi de protecţie

Materiale necesare:

 • Placă semigroasă din fibre (MDF)
 • ţeavă de aluminiu
 • Dibluri din lemn striate elicoidal
 • Suporturi de rafturi
 • şuruburi cu cap înecat
 • Lac, filer de grund, evtl. nitrodiluant

Lista detaliată de materiale:

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 2 Părţi laterale 454 mm 350 mm 19 mm MDF
1 2 Poliţe 320 mm 226 mm 6 mm MDF
2 3 ţeavă de aluminiu 340 mm
3 3 Dibluri din lemn striate elicoidal 340 mm 10 mm 19 mm
4 8 Suporturi de rafturi
5 6 şuruburi cu cap înecat, 4 x 40 mm
6 8 şuruburi cu cap înecat, 3,5 x 17 mm
7 aprox. 1,5 l Lac + 10 % apă sau nitrodiluant
8 aprox. 0,5 l Pentru grunduire + apă sau nitrodiluant conform specificaţiilor producătorului
9 aprox. 27 şuruburi cu cap înecat, 4 x 35 mm
10 3 şuruburi cu cap înecat, 4 x 25 mm
11 5 şuruburi cu cap înecat, 5 x 50 mm

 

 

 

1. Marcarea şi decuparea conturului în formă de X

1

Transferaţi mai întâi conturul laturilor în formă de X conform specificaţiilor dimensionale din schiţă, cu creionul pe plăcile de contur.

2. Executarea găurii pentru tăierea cu ferăstrăul

2

Pentru a putea extrage curat pânza de ferăstrău din colţurile interioare ale X-ului sau pentru a o putea întoarce la 90°, executaţi acolo câte o gaură de 8 mm şi anume astfel încât marginea găurii să atingă numai liniile trase cu creionul, nu să le traverseze. Dacă forma rotundă a găurilor vă deranjează optic, puteţi îndepărta cu o pilă micile profile arcuite.

3. Decuparea conturului în formă de X

3

Prindeţi placa de contur cu meghine pe masa de lucru. Tăiaţi cu ferăstrăul din exterior, de-a lungul liniei trasate până la gaura din colţul interior. Ar trebui să fixaţi piesa de lucru.

4. Fixarea cu menghine pentru lemn

4

Stabiliţi mai întâi partea interioară şi cea exterioară a laturilor în formă de X şi marcaţi-le corespunzător. Pentru că toate găurile trebuie să fie poziţionate simetric, vă recomandăm să prindeţi în menghine cele două laturi cu părţile interioare spre înăuntru. Trebuie să însemnaţi găurile numai pe o parte în vederea înşurubării ulterioare. Găsiţi dimensiunile exacte ale găurilor în schiţa de montaj.

5. Executarea găurilor pentru şuruburi

5

Executaţi găurile pentru şuruburile de 4 mm găurind cu burghiul pentru lemn de 4,5 mm cele două laturi în formă de X. Adânciţi apoi găurile pe părţile exterioare.

6. Fixarea suporturilor de susţinere

Puneţi laturile în formă de X pe suprafeţele exterioare şi marcaţi cu creionul cele opt poziţii ale suporturilor de susţinere conform specificaţiilor dimensionale ale schiţei de montaj. Montaţi suporturile cu şuruburile de 3,5 x 17 mm.

7. Tăierea ţevilor de aluminiu

Tăiaţi ţevile de aluminiu cu ferăstrăul pentru metal iar cele trei dibluri de lemn striate elicoidal, cu ferăstrăul manual, lungime de 320 mm.

8. Tratarea suprafeţelor

8

Mai întâi familiarizaţi-vă cu îndrumările privind pelucrarea şi protecţia muncii ale producătorului Trebuie să vă acoperiţi cu grijă suprafaţa de lucru cu folie de protecţie sau cu ziare vechi.

Şlefuiţi suprafeţele şi canturile cu şlefuitorul şi hârtie de şlefuit cu granulaţia de 240. Faţetaţi mai întâi toate canturile, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de gran. 150 în unghi de 45°, astfel încât să se formeze o mică faţetă.

Aplicaţi filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un pistol de stropit. Lăsaţi-l să se usuce bine.

SFATURI UTILE PENTRU MDF

MDF-ul are o suprafaţă puternic absorbantă. Ar trebui să le trataţi mai întâi pe acestea cu un lac de grund. În acest sens, trebuie să acordaţi mai multă atenţie – adică să aplicaţi mai multe straturi – în special pe canturi. Puteţi evita chituirea dificilă cu filer (aşa se numeşte izolarea suprafeţelor absorbante cu un lac vâscos, care umple denivelările, fisurile şi porii), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigură o acoperire perfectă fără fileri – cel puţin pe suprafeţe. Şlefuiţi fin suprafeţele şi canturile gata grunduite; măriţi în acest scop granulaţia hârtiei de şlefuit de la 180 la 220 şi până la 240.

 

9. Pregătirea în vederea lăcuirii

9

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Importante pentru alegerea corectă sunt textura lor, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi pretenţiile privind calitatea şi rezistenţa suprafeţei. Solicitaţi consultanţă la magazinul pentru materiale de construcţii şi încercaţi pur şi simplu lacul pe o piesă de probă. O variantă de calitate superioară este de exemplu, lacul poliuretanic, din două componente, care se aplică cu pistolul de stropit. Amestecaţi lacul color şi întăritorul conform specificaţiilor producătorului şi turnaţi amestecul în pistolul de stropit.

Lucraţi cu mască de protecţie a gurii, ochelari şi mănuşi de protecţie.

10. Lăcuirea suportului de ziare

10

Lăcuiţi mai întâi suprafeţe interioare şi feţele inferioare: aşezaţi placa pe două cale de lemn, astfel încât aproape „să plutească“. Astfel canturile vor putea fi mai bine lăcuite mai târziu.

Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Reglaţi jetul stropit în funcţie de direcţia de pulverizare, orizontal resp. vertical pentru suprafeţe şi în formă de con pentru margini.

Pulverizaţi lacul în treceri uniforme, paralele şi suprapuse aprox. patru centimetri. Puneţi piesele cu grijă la o parte până când toate suprafeţele s-au uscat complet.

Apoi urmează suprafaţa exterioară, feţele superioare şi canturile. Începeţi de această dată cu ultimele. Pentru aceasta trebuie să ţineţi pistolul de stropit în unghiul corect, astfel încât canturile să fie acoperite cu lac dar suprafaţa interioară sau faţa inferioară ( deja lăcuită), să rămână uscată. Modificaţi imediat reglajul duzei pistolului de stropit şi continuaţi lucrul fără pauze pe suprafaţa exterioară.

11. Asamblarea laturilor în formă de X

11.1

11.2

 

 

 

 

 

Introduceţi diblurile de lemn striate elicoidal în ţevile de aluminiu.

Ţineţi acum exact în mijloc, cu mâna stângă introdusă într-una din găurile preliminare, prima ţeavă din aluminiu şi fixaţi-o din exterior cu ajutorul şurubelniţei cu acumulator şi al unui şurub cu cap înecat 4 x 40 mm. Procedaţi exact la fel şi cu a doua latură în formă de X. Ambele laturi sunt prinse strâns între ele pe blatul dumneavoastră de lucru şi nu se mai pot răsturna. Acum trebuie numai să introduceţi şi celelalte două ţevi şi să le înşurubaţi.

12. Găurirea şi montarea poliţelor

12.1

12.2

 

 

 

 

 

Aşezaţi poliţele în poziţia lor finală pe cepurile de fixare ale suporturilor de susţinere. Apoi marcaţi poziţiile celor patru cepuri pe feţele inferioare ale poliţelor.

Puneţi apoi poliţele cu faţa inferioară îndreptată în sus pe suprafaţa de lucru. Executaţi găurile pentru cepuri cu burghiul pentru lemn de 5 mm. Acum nu mai trebuie decât să introduceţi poliţele şi suportul de ziare în formă de X este gata.

13. Gata.

13

 

 

Comentarii

comentarii

Close