Top Menu

Sitzbank1_434x321_434_321

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obiect de mare stil pentru odihnă

Clasică, veşnic frumoasă, foarte decorativă: banca noastră din lemn de stejar oferă loc pentru două până la trei persoane. Iar dacă musafirii dumneavoastră se vor certa vre-o dată pentru un loc pe ea, rezolvaţi simplu problema – construiţi o a doua bancă.

Banca este stabilă şi fără îmbinări complicate de borduri – datorită colţarului de masă, de care sunt prinse în şuruburi câte un picior, tăblia de şezut şi bordurile. De altfel: asemănător acestor instrucţiuni mai există nişte instrucţiuni de montaj pentru o masă de sufragerie.

Următoarele instucţiuni de montaj sunt concepute pentru plăci din lemn de stejar încleiat groase de 27 mm şi colţari de masă descrişi anterior. Dacă doriţi să lucraţi cu alte materiale, sau alte grosimi, trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de cumpărături.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
3/5 2/5 2/5

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT: Plan proiect

Scule electrice necesare:

 • Şlefuitor cu excentric

bosch-pex-300-ae-slefuitor-cu-excentric-25-accesorii-12512

Bosch PEX 300 AE Slefuitor cu excentric + 25 Accesorii

 

 

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

psr 18

Bosch PSR 18 Masina de gaurit si insurubat cu doi acumulatori, 1.2 Ah

 

 

 

 

psr 18-li2

Bosch PSR 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator (varianta fara acumulator si incarcator)

 

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

ixo

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

psr select

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 

 • Maşină de frezat

POF 1200

Bosch POF 1200 AE Masina de frezat

 

 

 

 

pof 1400

Bosch POF 1400 ACE Masina de frezat

 

 

 

 

 • Ferastrau fertical

 

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240, burete
 • Lavetă, perie
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Rest de placă 600 x 600 mm (de ex. MDF)
 • Lavetă din material textil
 • Clei pentru lemn, menghine pentru lemn

Materiale necesare:

 • Placă din lemn încleiat, stejar
 • Grindă de lemn de molid
 • Suporturi de rafturi
 • Colţari pentru scaune
 • şarniere, plăci de fund, butoane de mobilă
 • şuruburi cu cap înecat
 • Ceară pentru lemn

Lista detaliată de materiale:

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 1 Placă scaun 1.400 mm 400 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
1 8 Plăci pentru picioarele mesei, late 423 mm 100 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
2 8 Plăci pentru picioarele mesei, înguste 423 mm 46 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
3 16 Elemente de fixare 423 mm 20 mm 4 mm MDF
4 2 Borduri, lungi 1.200 mm 60 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
5 2 Borduri, scurte 200 mm 60 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
6 4 Colţari de prindere pentru masă 125 mm 125 mm
7 aprox. 48 şuruburi cu cap înecat, 4 x 20 mm

 

1. Lipirea picioarelor

1.1

1.2

 

 

 

 

 

1.3Fiecare picior constă din două plăci late şi două plăci înguste, care se lipesc prin îmbinări nut şi feder). Nuturile se frezează la o distanţă de 15 mm de muchiile longitudinale în suprafeţele interioare ale plăcilor late pentru picioare şi respectiv pentru păsuire, la 15 mm distanţă de muchiile exterioare în feţele frontale ale plăcilor înguste pentru picioare (vezi schiţa).

 

1.4Frezaţi nuturile potrivit federelor (cepurilor), late de 4 mm şi adânci de 11 mm. Pentru frezarea canelurilor fixaţi în menghine placa respectivă pe bancul dumneavoastră de lucru; folosiţi nerapărat cale din bucăţi de lemn, pentru a proteja piesa de lucru de dârele urâte formate prin presare.

 

 

1.5Reglaţi maşina de frezat cu freza de canelat de 4 mm la adâncimea de frezare de 11 mm şi frezaţi cu limitatorul paralel canelurile la o distanţă de 15 mm faţă de muchia exterioară. Repetaţi procedura la toate plăcile pentru picioare.

Există posibilitatea ca la magazin, la cumpărare, să fie dificil să se frezeze cepurile înguste. În acest caz rezolvaţi problema acasă, cu un ferăstrău vertical. Nu este important ca tăierile să fie perfect drepte. Cepurile (vizibile mai târziu) servesc la încleiere, în primul rând pentru fixarea pieselor una pe celalaltă şi pentru mărirea suprafeţelor de încleiere.

Încleiaţi mai întâi cepurile cu plăcile late pentru picioarele mesei. Aplicaţi clei pentru lemn pe o parte şi introduceţi cepurile în caneluri.

Apoi ungeţi cu clei laturile frontale şi canelurile plăcilor înguste pentru picioare. Îmbinaţi plăcile înguste pentru picioare cu cepurile celor late. Presaţi îmbinările cu menghine, până când cleiul se usucă. Îndepărtaţi imediat lipiciul în exces cu o lavetă umedă . Procedaţi similar şi la celelalte picioare

2. Asamblarea picioarelor, a bordurilor şi a tăbliei de şezut

21

2.2

 

 

 

 

 

2.3În construcţia de mobilă, borduri se numesc plăcile de legătură orizontale de sub tăblia de şezut şi dintre picioarele mesei. Acestea asigură rigidizarea construcţiei. La banca noastră, o feronerie specială, colţarul de masă, asigură îmbinarea fixă a acestor borduri cu picioarele şi tăblia de şezut.

Înşurubaţi apoi colţarii de susţinere a mesei sus, coplanar, cu ajutorul maşinii de înşurubat cu acumulator şi al şuruburilor cu cap rotund de 4 x 20 mm, în colţurile interioare ale picioarelor. Trebuie să aveţi grijă de a aranja picioarele întotdeauna în aceeaşi direcţie, deci de ex. cu plăcile late pentru picioare spre latura longitudinală a băncii.

În continuare îmbinaţi picioarele cu bordurile, prin colţarii de masă la soclul mesei: tot cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburile cu cap rotund de 4 x 20 mm.

Aşezaţi tăblia de şezut cu faţa superioară în jos, pe o suprafaţă curată şi netedă. Aliniaţi astfel soclul – cu picioarele îndreptate în sus – la tăblie, încât picioarele să fie poziţionate în dreptul colţurilor. Montaţi acum suportul sub tăblia de şezut cu ajutorul maşinii de înşurubat cu acumulator şi al şuruburilor cu cap rotund de 4 x 20 mm.

SFAT UTIL

Lemnul de stejar este deosebit de dur. De aceea, se recomandă, ca înainte de înşurubarea colţarelor pentru masă să se execute găuri pregătitoare în lemn, cu un diametru mai mic cu 1 mm decât diametrul şuruburilor.

3. Şlefuirea suprafeţei de lemn

3

Pentru a obţine o suprafaţă cât mai bună a tăbliei de şezut, bordurilor şi a picioarelor, ar trebui să treceţi la prelucrarea lor înainte de asamblare.

Mai întâi faţetaţi toate muchiile, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de granulaţie 120 sau 180 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Şlefuiţi suprafeţele expuse privirii, cu şlefuitorul în direcţia texturii lemnului, mai întâi cu hârtie de şlefuit mai grosieră (gran 120, 180), apoi mai fină (până la gran. 240).

Apoi suprafeţele se şterg cu un burete umed pentru a îndepărta praful. După uscare se vor ridica izolat fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 180. După aceasta lemnul este pregătit pentru tratamentul suprafeţei. Sugestie: aveţi grijă ca hârtia de şlefuit să nu fie prea uzată, astfel încât fibrele de lemn să fie tăiate şi nu doar împinse înăuntru.

4. Ceruirea suprafeţelor

4

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Aplicaţi un strat gros de ceară pentru lemn cu un sistem de pulverizare fină şi îndepărtaţi ceara în exces cu o lavetă. Respectaţi timpii de uscare specificaţi de producătorul de ceară.

Dacă dorţi să aplicaţi un al doilea strat de ceară, este necesară o şlefuire intermediară cu hârtie de şlefuit de gran. 240. Şlefuiţi şi de această dată întotdeauna în direcţia texturii lemnului. Repetaţi apoi procedura conform celor descrise la paragraful anterior. După ce ceara s-a uscat, prelucraţi suprafaţa cu o perie moale până când suprafaţa luceşte.

INDICAŢIE PRIVIND SIGURANŢA ŞI PROTECŢIA MUNCII

După aplicare întindeţi cârpa de şters şi lăsaţi-o să se usuce într-un spaţiu bine ventilat. Dacă este lăsată să se usuce mototolită, în timpul uscării se poate înfierbânta şi chiar autoaprinde!

5. Gata.

5

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close