Top Menu
MobilerKuechenwagen1_434x321_434_321
Ajutor mobil

Cărucior de bucătărie

Foarte practic: acest cărucior de bucătărie este întotdeauna acolo unde tocmai este nevoie de el, oferind mult spaţiu pentru diferite lucruri.

Indiferent ce lucruri complicate aveţi de făcut în bucătărie – acest ajutor de nădejde vă stă alături. Pe rotilele sale, căruciorul nostru de bucătărie este întotdeauna prezent acolo unde este nevoie de el, sticlele sunt depozitate în condiţii de siguranţă în compartimentul adânc, iar sertarul oferă loc pentru mărunţişuri utile.

Construcţia constă în principal din tăblii de fund înşurubate între părţi laterale. Compartimentul cel mai de sus este împărţit în două printr-un perete despărţitor înşurubat între tăbliile superioare. Ţineţi seama de faptul că rolele pivotante trebuie montate pe partea în care este fixate mânerul de împingere. Sfat util: dacă doriţi placa de acoperire drept blat de lucru, ar trebui să înlocuiţi placa MDF lăcuit cu o placă din lemn încleiat de fag.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt valabile pentru plăci semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
3/5 2/5 2/5

 

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT: Plan proiect

Scule electrice necesare:

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

PLS 300

Bosch PLS 300 Statie de taiere

 

 

 

 • Şlefuitor multifuncţional

PSM 80

Bosch PSM 80 A Slefuitor multifunctional

 

 

 

PSM 10.8 li

Bosch PSM 10,8 LI Slefuitor multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 • Maşină de găurit cu percuţie

PSB 650 re

Bosch PSB 650 RE Masina de gaurit cu percutie

 

 

 

 

PSB 750 RCE

Bosch PSB 750 RCE Masina de gaurit cu percutie

 

 

 

 

PSB 18-li-2

Bosch PSB 18 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu percutie cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

ixo

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

psr select

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Zencuitor
 • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Capre de lemn
 • Chit pentru lemn sau chit auto

Materiale necesare:

 • Placă semigroasă din fibre (MDF)
 • Role fixe, role pivotante
 • Mânere
 • Lac

 

 

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 2 Corp – Laturi 801 mm 358 mm 19 mm MDF
1 4 Corp – poliţe 658 mm 358 mm 19 mm MDF
2 1 Corp – placa de acoperire posterioară 692 mm 157 mm 19 mm MDF
3 1 Corp – latură din mijloc 123 mm 358 mm 19 mm MDF
4 1 Corp – Blat 700 mm 400 mm 19 mm MDF
5 2 Role fixe, diametru 100 mm
6 2 Role pivotante, diametru 100 mm
7 2 Mânere 250 mm
8 2 Sertar, laturi 350 mm 100 mm 12 mm MDF
9 2 Sertar, partea anterioară şi cea posterioară 271 mm 100 mm 12 mm MDF
10 1 Sertar, tăblie de fund 295 mm 350 mm 4 mm MDF
11 1 Sertar, front 354 mm 157 mm 19 mm MDF
12 aprox. 30 Şuruburi cu cap înecat, 4 x 40 mm
13 4 Şuruburi cu cap înecat, 4 x 35 mm
14 aprox. 28 Şuruburi cu cap înecat, 3 x 25 mm
15 6 Şuruburi cu cap înecat, 3 x 15 mm
16 4 Şuruburi cu rozetă, 4 x 25 mm
17 aprox. 16 Şuruburi cu cap rotund 5 x 20 mm

1. Decuparea deschizăturii compartimentului pentru sticle

1

Desenaţi deschizătura, un dreptunghi de 250 x 150 mm, cu creionul pe placa de acoperire şi pe tăblia de fund cea mai de sus. Ar trebui să aveţi în vedere faptul că decuparea se face prin plăci de lungimi diferite (tăblia de fund cea mai de sus este aşezată între laturi, iar placa de acoperire deasupra acestora!), nu departe de marginea scurtă de placă.

Executaţi găuri cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 10 mm încadrul celor patru marcaje din colţuri. Burghiul trebuie numai să atingă linia trasată cu creionul, nu să o secţioneze.

Introduceţi pânza ferăstrăului vertical, în stare oprită, într-una din găuri. Decupaţi deschizătura de-a lungul părţii interioare a marcajului făîcut cu creionul de la o gaură la alta. Dacă nu vă plac colţurile rotunjite, conduceţi ferăstrăul vertical până în extremităţile colţurilor.

2. Asamblarea părţilor corpului

2.1

2.2

 

 

 

 

 

2.3

2.4

 

 

 

 

 

Aşezaţi cele două părţi laterale şi cele patru tăblii de fund pe cant, întocmai cum urmează să le montaţi ulterior. Marcaţi contururile tăbliilor de fund pe suprafaţa interioară a părţilor laterale. Aveţi grijă în timpul acestei operaţii de marcare ca ansamblul să nu se mişte de pe poziţie. Verificaţi încă o dată poziţia tăbliilor de fund cu metrul de tâmplărie, pe baza specificaţiilor din schiţa noastră.

Acum marcaţi în mijlocul fiecărui contur poziţiile celor trei găuri. Executaţi aceste, în total doisprezece, găuri preliminare în fiecare latură, cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 4 mm şi adânciţi găurile pe părţile exterioare.

Începeţi montarea cu cele două tăblii de fund superioare. Îmbinaţi-le pe acestea cu latura din mijloc pentru a obţine un profil în formă de dublu T. În acest scop marcaţi cu creionul linia transversală mediană pe suprafeţele respective ale celor două tăblii de fund. Executaţi câte trei găuri preliminare pe acestea, cu maşina de găurit şi burghiul de 4 mm;adânciţi găurile sus (la tăblia de fund superioară) şi jos (la cea inferioară).

Acum puteţi asambla tăbliile de fund prin latura din mijloc cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 40 mm pentru a obţine profilul în formă de dublu T deja menţionat.

Înşurubaţi în acelaşi mod şi celelalte laturi şi tăblii de fund.

 

SFAT UTIL PENTRU ÎNŞURUBAREA A DOUĂ PIESE DIN LEMN

Întotdeauna executaţi în piesa care urmează a se înşuruba prima, o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie lărgită pentru capul de şurub. În cea de-a doua piesă executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului.

3. Asamblarea componentelor sertarului şi montarea mânerului

3.1

3.2

 

 

 

 

 

3.3

Partea anterioară şi cea posterioară a sertarului sunt aşezate între laturile (ceva mai lungi) ale sertarului; înşurubaţi întreg ansamblul cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 3 x 25 mm pentru a obţine un cadru conform celor descrise la pasul de lucru doi.

Puneţi-l la nivel pe podea şi montaţi-l cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 3 x 25 mm pe canturile inferioare.

În continuare trebuie să montaţi glisierele de extragere; înşurubaţi piesele care se montează pe sertar şi montaţi contrapiesele acestora conform indicaţiilor de poziţionare ale producătorului de feronerie, pe feţele interioare ale laturilor respective şi ale părţii din mijloc.

Acum puteţi împinge sertarul în compartimenul său şi stabili acolo poziţia erxactă a frontului. Lipiţi în acest scop bandă dublu adezivă pe partea anterioară a sertarului. Ajustaţi frontul şi apăsaţi-l strâns pe banda adezivă. Apoi scoateţi cu grijă din nou afară sertarul şi înşurubaţi placa de acoperire (frontul) dinspre interior cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 25 mm.

Executaţi găurile necesare pentru fixarea mânerului în fron şi montaţi acolo mânerul de sertar conform indicaţiilor producătorului.

Dacă tot v-aţi apucat de montat mânere, montaţi şi mânerul tip bară. Executaţi în acest scop două găuri în partea posterioară îngustă (pe care veţi monta ulterior rolele pivotante: rolele fixe se vor prinde pe partea îngustă anterioară), conform specificaţiilor dimensionale ale producătorului de mânere, cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 4 mm. Fixaţi prin înşurubare mânerul tip bară.

 

4. Montarea blatului de acoperire

Aşezaţi blatul de acoperire pe tăblia de fund cea mai de sus. Aveţi grijă ca cele două deschideri decupate pentru compartimentul de sticle să se suprapună exact. Fixaţi-le pe poziţie cu menghine pentru lemn. Folosiţi resturi de lemn drept cale, pentru a evita apariţia dârelor urâte de presare.

Acum înşurubaţi placa de acoperire găurită preliminar cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 35 mm de sus, cu corpul. Pentru că aţi adâncit corespunzător găurile, capetele şuruburilor sunt fixate adânc în suprafaţa plăcii, aşa încât vor dispărea fără urmă după aplicarea chitului pentru lemn şi a lacului. Ţineţi din nou seama de sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese din lemn de la pasul de lucru doi.

 

5. Montarea rolelor

5

La sfârşit înşurubaţi cele două role pivotante şi cele două role fixe sub cărucior. Montaţi rolele fixe în faţă (deci pe partea opusă celei pe care este montat mânerul tip bară) şi rolele pivotante în spate, cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi cu cap rotund 5 x 20 mm.

6. Pregătirea suprafeţelor

6

Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainite de asamblarea corpului de mobilier, ar trebui să vă dedicaţi pregătirii acesteia.

Mai întâi umpleţi cu şpaclul şi chit pentru lemn sau chit auto, găurile de şuruburi din suprafeţele expuse privirii ale plăcilor MDF. După uscare (respectaţi specificaţiile producătorului!) neteziţi locurile respective cu hârtie de şlefuit de gran. 120.

Apoi teşiţi muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de gran.120 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Prelucraţi suprafaţa plăcilor MDF cu şlefuitorul şi hârtia de şlefuit de granulaţie 120–180.

7. Tratarea suprafeţelor

7

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Aplicaţi un strat de grund cu un sistem de pulverizare a vopselelor. Lăsaţi-l să se usuce bine.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.

SFATURI UTILE PENTRU MDF

MDF-ul are suprafeţe puternic absorbante. În acest sens, trebuie să acordaţi mai multă atenţie – adică să aplicaţi mai multe straturi – în special pe canturi. Puteţi evita chituirea dificilă cu filer (aşa se numeşte izolarea suprafeţelor absorbante), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigură o acoperire perfectă fără fileri – cel puţin pe suprafeţe. Şlefuiţi fin suprafeţele şi canturile gata grunduite; măriţi în acest scop granulaţia hârtiei de şlefuit de la 180 la 220 şi până la 240.

8. Lăcuirea suprafeţelor expuse privirii

8

Turnaţi lacul în rezervorul de vopsea şi diluaţi-l eventual cu puţină apă. Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal resp. vertical pe suprafeţe şi în jet conic pe muchii. Lăcuiţi cel mai bine mai întâi canturile interioare, apoi pe cele exterioare şi în cele din urmă suprafeţele; pe acestea din urmă, în treceri uniforme, paralele.

 

SFAT UTIL PENTRU LĂCUIRE

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Factori hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate. Solicitaţi consultanţă de la distribuitorul autorizat. Iar dacă nu aveţi prea multă experienţă în lăcuire, este recomandabil eventual să exersaţi puţin pe o piesă de probă. Cele mai frumoase şi mai bune rezultate le obţineţi cu lacurile acrilice. Aceste lacuri, care pot fi diluate cu apă se aplică extrem de uşor şi de rapid cu un sistem de pulverizare fină.

9. Gata.

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close