Top Menu
Kleiderbuegel11_982x554
O desfătare pentru ochi
Coş de fructe din umeraşe

Aşa cum se ştie aspectul estetic este foarte important – şi în cazul fructelor. Aşadar, aranjaţi-vă rezerva de vitamine într-un mod mai puţin obişnuit. Coşul nostru de fructe model de designer devine astfel scena pe care vor evolua staruri precum banana, portocala şi para.

Cele opt umeraşe le puteţi cumpăra sau confecţiona şi singuri.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt valabile pentru plăci semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 8 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebui să vă adaptaţi numai în mod corespunzător lista de cumpărături.

Cumpăraţi opt umeraşe de lemn şi deşurubaţi-le cârligele – şi nervurile coşului sunt gata.

Dacă lucraţi cu o piesă brută, aveţi în vedere următoarele: dimensiunile acesteia sunt suficient de mari; aşa încât la decuparea nervurilor fixaţi-o întotdeauna în condiţii de siguranţă. Aranjaţi nervurile centric şi nu prea apropiate între ele, deoarece la tăierea cu ferăstrăul se pierd întotdeauna câţiva milimetri de material.

Particularitatea coşului nostru cu fructe constă în înşurubarea nervurilor cu bare filetate şi distanţieri: nervurile se trag precum perlele unui şirag, sunt ţinute la distanţă între ele cu bucăţi de ţeavă de aluminiu şi asigurate cu patru piuliţe la capetele barelor.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
2/5 1/5 2/5

Scule electrice necesare:

 • Ferăstrău vertical

 

 

 

 

 

 

 

 • Şlefuitor multifuncţional

PSM 80

Bosch PSM 80 A Slefuitor multifunctional

 

 

 

 

PSM 10.8 li

Bosch PSM 10,8 LI Slefuitor multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

 

PSR 14.4

Bosch PSR 14,4 cu doi acumulatori Surubelnita cu acumulator

 

 

 

 

PSR 14,4 1

Bosch PSR 14,4 Masina de gaurit si insurubat

 

 

 

 

14.4 2

Bosch PSR 14,4 LI Masina de gaurit si insurubat, 14.4 V, 1.5 Ah

 

 

 

 

PSR 10,8 LI-2

Bosch PSR 10,8 LI-2 Masina de gaurit / insurubat cu acumulator, doua trepte de putere, 1.5 Ah

 

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Umeraşe de lemn (unul drept model sau opt bucăţi)
 • Menghină
 • Menghine pentru lemn
 • Burghiu pentru lemn de 10 mm cu vârf de centrare
 • 2 menghine mici pentru lemn
 • Hârtie de şlefuit, granulaţii de 240, 220, 180 şi 150
 • Creion moale, marker, riglă
 • Folie de potecţie sau ziare vechi
 • Cale de lemn (1.200 x 30 x 40 mm) sau capre
 • Mască de protecţie pentru gură, ochelari şi mănuşi de protecţie

Materiale necesare:

 • Placă semigroasă din fibre (MDF)
 • Bară filetată
 • Piuliţe
 • ţeavă de aluminiu
 • Lac

Lista detaliată de materiale:

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 1 Piesă brută pentru nervuri 420 mm 530 mm 8 mm MDF
1 2 Bare filetate 235 mm 8 mm
2 4 Piuliţe 8 mm
3 1 ţeavă de aluminiu 600 mm 8 mm

 

1. Nervurile: se transferă forma umeraşelor pe placa de MDF

1

Dacă nu puteţi face rost de opt umeraşe: aveţi nevoie de cel puţin unul pe care să-l folosiţi drept şablon şi să-i transferaţi forma exactă de opt ori consecutiv pe piesa noastră brută de MDF de 8 mm-MDF. La nevoie vă ajută specificaţiile dimensionale din schiţă.

2. Marcarea şi executarea găurilor

2

Marcaţi cu creionul şi rigla pe fiecare nervură poziţiile celor două găuri (vezi schiţa) prin care veţi trece ulterior barele filetate. La executarea găurilor cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 10 mm ar trebui să folosiţi un rest de placă ca adaos în care să puteţi găuri.

3. Decuparea nervurilor

3

Pentru aceasta folosiţi cel mai bine un ferăstrău vertical cu o pânză de ferăstrău pentru tăieri curbe. Este important să fixaţi întotdeauna placa cu menghine pentru lemn pe masa de lucru. Fixaţi din nou placa, de îndată ce locul de tăiere s-a îndepărtat prea mult de punctul de fixare iniţial. În caz contrar efectul de pârghie va fi prea mare iar precizia de tăiere va avea de suferit.

4. Şlefuire/tratarea suprafeţelor

4

Faţetaţi muchiile nervurilor din MDF prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de gran.150 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Suprafeţele vizibile şlefuiţi-le cu şlefuitorul dumneavoastră şi hârtie de şlefuit de gran. 240.

Pentru aplicarea grundului citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Acoperiţi cu grijă suprafaţa delucru cu folie de protecţie sau ziare vechi. Lucraţi cu mască de protecţie a gurii, ochelari şi mănuşi de protecţie.

Aplicaţi filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un pistol de stropit. Lăsaţi-l să se usuce bine. Lucraţi cu pistolul de stropit în treceri încrucişate, pentru a asigura o aplicare uniformă. Pentru ca piesele mici să nu fie antrenate de curentul de aer generat de pistolul de stropit, fixaţi-le cel mai bine cu bucăţi mici de bandă dublu adezivă.

SFATURI UTILE PENTRU MDF

MDF-ul are suprafeţe puternic absorbante. Ar trebui să le trataţi mai întâi pe acestea cu un lac de grund. Trebuie să acordaţi atenţie – adică să aplicaţi mai multe straturi – în special pe canturi. Puteţi evita chituirea dificilă cu filer (aşa se numeşte izolarea suprafeţelor absorbante cu un lac vâscos, care umple denivelările, fisurile şi porii), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigură o acoperire perfectă fără fileri – cel puţin pe suprafeţe. Şlefuiţi fin suprafeţele şi canturile gata grunduite; măriţi în acest scop granulaţia hârtiei de şlefuit de la 180 la 220 şi până la 240.

5. Debitarea distanţierilor

5

Marcaţi cu un creion pe ţeava de aluminiu 14 segmente de câte 20 mm lungime. Prindeţi ţeava în menghină şi tăiaţi segmentele exact în unghi drept. Lucraţi foarte precis atât la marcare cât şi la tăiere!

6. Debitarea barei filetate

6

Pentru ca mai târziu capetele barelor filetate să nu iasă inestetic în afară sau ca barele să nu fie tăiate prea scurt astfel încât piuliţele să nu se mai angreneze, am indicat o dimensiunie de 235 mm, suficientă pentru lungimea piesei brute.

Puteţi stabili şi singuri lungimea exactă la confecţionare: înşurubaţi două piuliţe la capetele piesei brute. Montaţi întotdeauna alternativ o nervură şi un distanţier. În spatele ultimei nervuri înşurubaţi cele două piuliţe rămase. Marcaţi imediat în spatele acestora lungimea corectă a barelor filetate cu un marker ascuţit. Acum puteţi demonta tot ansamblul şi tăia barele prinse în menghină.

SFAT UTIL PENTRU ÎNDEPĂRTARA BAVURII

La tăierea cu ferăstrăul pentru metal se formează o mică bavură care nu numai că vă poate răni cu uşurinţă dar îngreunează şi înşurubarea piuliţelor. De aceea înşurubaţi piuliţele înainte de debitare până la o distanţă care să depăşească locul de tăiere marcat. După debitare deşurubaţi din nou piuliţele. Astfel bavura va fi îndepărtată curat.

7. Lăcuirea nervurilor coşului

7

Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Reglaţi jetul stropit în funcţie de direcţia de pulverizare, orizontal resp. vertical pentru suprafeţe şi în formă de con pentru margini.

Pulverizaţi lacul în treceri uniforme, paralele şi suprapuse aprox. patru centimetri. Puneţi piesele cu grijă la o parte până când toate suprafeţele s-au uscat complet.

În funcţie de suprafaţa disponibilă aşezaţi nervurile pe masa de lucru: fie câte una, fie mai multe, pe două cale de lemn paralele. Astfel piesele profilate vor avea o suprafaţă mică de sprijin; acest lucru este important la lăcuirea muchiilor şi uşurează scoaterea lor după lăcuire. Desigur există pericolul ca piesele uşoare să zboare, fiind antrenate de curentul de aer generat de pistolul de stropit. De aceea, fixaţi-le cu bucăţi mici de bandă dublu adezivă pe calele de lemn. Lăsaţi suprafaţa să se usuce complet şi numai după aceea întoarceţi piesele pentru a lăcui partea posterioară şi marginile.

SFAT UTIL PENTRU LĂCUIRE

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Factori hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate. Solicitaţi consultanţă la magazinul pentru materiale de construrcţii şi încercaţi pur şi simplu lacul pe o piesă de probă. O variantă de calitate superioară este de exemplu, lacul poliuretanic, din două componente, care se aplică cu pistolul de stropit. Amestecaţi lacul color şi întăritorul conform specificaţiilor producătorului şi turnaţi amestecul în pistolul de stropit.

 

8. Asamblarea coşului

8

Numai după ce totul s-a uscat complet, montaţi nervurile coşului cu distanţierii pe barele filetate.

9. Fixare

9

Fixaţi construcţia cu piuliţe.

10. Gata.

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close