Top Menu

Satisfacţie maximă la cel mai mic preţ

Următoarele instucţiuni de montaj sunt concepute pentru plăci din lemn de stejar încleiat groase de 27 mm şi colţari de masă descrişi anterior. Dacă doriţi să lucraţi cu alte materiale, sau alte grosimi, trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de cumpărături. Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Masa noastră de sufragerie clasică din lemn de stejar încleiat oferă loc din belşug pentru şase persoane. Datorită unei şarniere speciale este stabilă şi fără îmbinări de borduri complicate. Dar avantajul cel mai mare: în timp ce alţii cheltuie sume mari de bani la magazinul de mobilă pentru un astfel de lucru de preţ, dumneavoastră veţi face economii importante folosind proiectul nostru – iar suma economisită astfel o veţi putea investi mai bine într-o o mică masă festivă.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
4/5 4/5 3/5

 

DOWNLOAD PENTRU ACEST PROIECT: Plan proiect

Scule electrice necesare:

 • Ferăstrău vertical

PST 900 PEL

Bosch PST 900 PEL Ferastrau vertical

 

 

 

 

PST 10.8

Bosch PST 10,8 LI Ferastrau multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

PLS 300

Bosch PLS 300 Statie de taiere

 

 

 

 

 • Şlefuitor cu excentric

 

pex 400

Bosch PEX 400 AE Slefuitor cu excentric, 350 W

 

 

 

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

ixo

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

psr select

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 • Maşină de frezat

POF 1200

Bosch POF 1200 AE Masina de frezat

 

 

 

pof 1400

Bosch POF 1400 ACE Masina de frezat

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

5000 e

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240, burete
 • Ceară pentru lemn, lavetă, perie
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Rest de placă 600 x 600 mm (de ex. MDF)
 • Lavetă din material textil
 • Clei pentru lemn, menghine pentru lemn

Materiale necesare:

 • Placă din lemn încleiat, stejar
 • MDF
 • Colţari de prindere pentru masă
 • şuruburi cu cap rotund
 • Ceară pentru lemn
Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 1 Blat de masă 1.400 mm 900 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
1 8 Plăci pentru picioarele mesei, late 723 mm 100 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
2 8 Plăci pentru picioarele mesei, înguste 723 mm 46 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
3 16 Elemente de fixare 723 mm 20 mm 4 mm MDF
4 2 Borduri, lungi 1.200 mm 60 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
5 2 Borduri, scurte 700 mm 60 mm 27 mm Lemn încleiat de stejar
6 4 Colţari de prindere pentru masă 125 mm 125 mm
7 48 şuruburi cu cap înecat, 4 x 20 mm

1. Lipirea picioarelor

1

1.2

 

 

 

 

 

1.3

1.4

 

 

 

 

 

1.5Fiecare picior al mesei constă din două plăci late şi două plăci înguste, care se lipesc prin îmbinări nut şi feder). Marcaţi astfel piesele încât la prelucrarea ulterioară să ştiţi întotdeauna care piesă aparţine cărui picior de masă. În mod suplimentar marcaţi toate piesele componente ale unui picior de masă cu un simbol triunghiular. Datorită acestui simbol de triunghi veţi şti întotdeauna pe parcursul prelucrării unde trebuie montată fiecare piesă. Nuturile trebuie să se potrivească cu federele şi să fie late de 4 mm şi adânci de 11 mm. Pentru frezarea nuturilor fixaţi în menghine placa respectivă pe bancul dumneavoastră de lucru; folosiţi nerapărat cale din bucăţi de lemn, pentru a proteja piesa de lucru de dârele urâte formate prin presare.

Începeţi cu plăcile late pentru picioarele mesei, reglaţi maşina de frezat cu freza de canelat de 4 mm la adâncimea de frezare de 11 mm şi frezaţi cu ajutorul limitatorului paralel nuturile la o distanţă de 15 mm de muchiile longitudinale ale suprafeţei interioare; frezaţi nuturile în plăcile înguste pentru picioarele mesei, în mijlocul feţelor frontale (vezi schiţa, detaliuli picioarele mesei).

Există posibilitatea ca la magazin, la cumpărare, să fie dificil să se frezeze cepurile înguste. În acest caz rezolvaţi problema acasă, cu un ferăstrău vertical. Apoi încleiaţi mai întâi cepurile cu plăcile late pentru picioarele mesei. Aplicaţi clei pentru lemn pe o parte şi introduceţi cepurile în nuturi.

Dacă toate plăcile pentru picioarele mesei sunt prevăzute cu câte două cepuri, aplicaţi clei pentru lemn pe câte o parte longitudinală şi în nutul plăcilor înguste pentru picioarele mesei. Introduceţi acum aceste plăci înguste cu laturile lor unse cu clei în nuturile plăcilor late. În final aplicaţi clei şi pe celelalte laturi lungi ale plăcilor înguste şi îmbinaţi-le cu plăcile late rămase, prevăzute cu cepuri.

2. Asamblarea picioarelor, a bordurilor şi a blatului de masă

2.1

2.2

 

 

 

 

 

2.3

În construcţia de mobilă, borduri se numesc plăcile de legătură orizontale de sub blatul şi dintre picioarele mesei. Acestea asigură rigidizarea construcţiei. La masa noastră, o şarnieră specială asigură îmbinarea fixă a acestor borduri cu picioarele şi blatul mesei.

Înşurubaţi apoi colţarii de susţinere a mesei sus, coplanar, cu ajutorul maşinii de înşurubat cu acumulator şi al şuruburilor cu cap rotund de 4 x 20 mm, în colţurile interioare ale picioarelor de masă.

În continuare îmbinaţi picioarele cu bordurile, prin colţarii de masă la soclul mesei: tot cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburile cu cap rotund de 4 x 20 mm.

Aşezaţi acum blatul mesei cu faţa superioară întoarsă în jos, pe o suprafaţă netedă şi curată (astfel evitaţi apariţia petelor). Aliniaţi astfel soclul – cu picioarele îndreptate în sus – la tăblie, încât picioarele să fie poziţionate în dreptul colţurilor. Montaţi acum soclul sub blatul mesei cu ajutorul maşinii de înşurubat cu acumulator şi al şuruburilor cu cap rotund de 4 x 20 mm.

3. Şlefuirea suprafeţei de lemn

3

Mai întâi faţetaţi toate muchiile, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de granulaţie 120 sau 180 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Şlefuiţi suprafeţele expuse privirii, cu şlefuitorul în direcţia texturii lemnului, mai întâi cu hârtie de şlefuit mai grosieră (gran 120, ), apoi mai fină (până la gran. 240). Apoi suprafeţele se şterg cu un burete umed pentru a îndepărta praful. După uscare se vor ridica izolat fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 180. După aceasta lemnul este pregătit pentru tratamentul suprafeţei.

4. Tratarea suprafeţelor

4

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Aplicaţi un strat gros de ceară pentru lemn cu un sistem de pulverizare fină şi îndepărtaţi ceara în exces cu o lavetă. Respectaţi timpii de uscare specificaţi de producătorul de ceară.

Dacă dorţi să aplicaţi un al doilea strat de ceară, este necesară o şlefuire intermediară cu hârtie de şlefuit de gran. 240. Şlefuiţi şi de această dată întotdeauna în direcţia texturii lemnului. Repetaţi apoi procedura conform celor descrise la paragraful anterior. După ce ceara s-a uscat, prelucraţi suprafaţa cu o perie moale până când suprafaţa luceşte.

5. Gata.

5

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close