Top Menu
intretinerea sculelor

Pentru ca utilitatea si functionalitatea sculelor si uneltelor sa fie pastrata pe o perioada indelungata, este necesara si intretinerea lor corespunzatoare. Iata cateva recomandari pe care vi le oferim in acest sens, pentru ca sculele pe care le utilizati sa aiba o durata de viata prelungita.

Intretinerea sculelor si uneltelor electrice

In cazul bormasinilor, spre exemplu, este necesara verificarea atenta a mandrinelor. Odata ce acestea sunt lovite sau dezechilibrate este necesara inlocuirea lor, pentru ca precizia masinii si siguranta in utilizare sa nu fie afectate.

Daca vobim despre ferastraie circulare, este necesara verificarea periodica a perpendicularitatii ghidajului, in plus fata de curatarea realizata in mod regulat. Verificarea perpendicularitatii se poate realiza printr-un test simplu: se taie o bucata de lemn si se verifica daca fetele adiacente sunt la 90°. Ulterior, daca este necesar, va trebui ajustata pozitia ghidajului pentru a se obtine inclinatia corecta.

Ca o regula generala, orice masina sau echipament electric va necesita curatare temeinica dupa utilizare. Recomandam stergerea acesteia cu o carpa usor umezita, pentru a inlatura eventualele depuneri si praful. Ulterior, aceeasi masina poate fi stearsa cu o carpa uscata. Se impune de asemenea lubrifierea corespunzatoare a partilor metalice, indiferent daca este vorba despre mandrinele bormasinilor sau sistemele de prindere ale panzelor de fierastrau. Este necesara o atentie sporita pentru ca uleiurile si substantele de lubrifiere sa nu intre in fantele de racire.

Curatarea de praf trebuie de asemenea realizata in mod regulat, pentru ca utilizarea diverselor scule electrice sa se realizeze in conditii depline de siguranta. In cazul in care praful depus este in exces poate sa apara supraincalzirea motorului, fapt ce ii scade durata de viata considerabil.

Verificarea cablurilor se impune de asemenea. Un utilizator responsabil al sculelor si uneltelor electrice va trebui sa verifice daca acestea nu prezinta semne de uzura excesiva. Nicidecum nu sunt de dorit accidentele, motiv pentru care toate cablurile trebuie verificate atent, in vederea remedierii eventualelor daune intalnite la nivelul izolatiei.

Atunci cand vine vorba despre intretinerea sculelor electrice cu acumulatori, exista o serie de masuri specifice menite sa le prelungeasca durata de viata. Trebuie stiut faptul ca acumulatorii se descarca lent, in timp, atunci cand sculele electrice nu sunt folosite. Autodescarcarea este influentata in mod direct de temperatura, motiv pentru care depozitarea sculelor trebuie sa tina cont de acest aspect – temperatura ambientala recomandata se situeaza in jurul valorii de 20 grade Celsius. Pentru ca durata de viata a acumulatorilor sa fie prelungita, trebuie evitata incarcarea necontrolata – de exemplu nu este recomandata incarcarea pe timpul noptii.

Prin urmare, exista 3 elemente care reusesc sa prelungeasca durata de viata a sculelor electrice. Este vorba despre curatare, lubrifiere si o depozitare corespunzatoare. Curatarea va asigura motoarelor functionalitate optima – o atentie deosebita in acest sens trebuie acordata zonelor de admisie a aerului si a celor de evacuare. Lubrifierea corecta va tine la distanta eventualele neajunsuri cauzate de supraincalzirea componentelor, iar depozitarea adecvata va asigura pastrarea uneltelor in conditii optime. Odata luate aceste masuri de baza, sculele si uneltele electrice vor rezista o perioada mult mai indelungata si isi vor pastra randamentul si eficienta.

Comentarii

comentarii

Close