Top Menu

Generatorul electric  poate fi un produs vital in situatii critice sau un ajutor de nadejde pentru treburile gospodaresti, dar si pentru cele industriale. Desi functia sa este una singura, aceea de a genera curent, generatorul electric poate avea mai multe utilitati. Daca in gospodarie poate fi sursa de curent pe vreme rea, de furtuna sau viscol, cand sistemul centralizat nu mai face fata, in industria constructiilor, generatorul electric este de foarte mare ajutor pentru alimentarea sculelor electrice pe care le utilizezi.

Generatoarele electrice devin astfel Solutia perfecta pentru furnizarea energiei electrice atunci cand avem de-a face cu o pana de curent sau o cadere de tensiune de scurta sau lunga durata. Generatoarele functioneaza pe principiul electromagnetismului, angrenajul acestora producand prin miscare o energie mecanica ce este ulterior transformata in energie electrica prin campul magnetic.

Criterii de alegere a generatoarelor electrie in functie de utilitate

 

  1. Puterea generatorului

In principiu, exista doua mari categorii de generatoare electrice: generatoare monofazate, care sunt utilizate in special in scop casnic, fiind adaptate motoarelor cu pana la 5 cai putere, precum si generatoare trifazate, potrivite pentru uzul industrial. In cazul energiei electrice monofazate, generatoarele produc o tensiune de 230 de Volti, in timp ce generatoarele cu energie trifazata produc o tensiune de 230/400 Volti.

Un alt indicator de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti generatorul de curent este puterea absorbita sau puterea nominala a aparatelor pe care doriti sa le alimentati de la generator. Asa ca, atentie, nu alegeti un generator de curent trifazat daca aveti de alimentat doar consumatori monofazati. Generatorul de curent electric trifazat nu va furniza intreaga sa putere intr-un singur circuit, ci o va imparti pe cele 3 faze, existand riscul sa nu aiba suficienta putere.

 

  1. Tipul de motor termic si combustibilul utilizat

Generatoarele de curent functioneaza pe doua tipuri de combustibil: benzina sau motorina. Cele portabile functioneaza de obicei pe benzina, find potrivite pentru uzul casnic, in timp ce cele statice se bazeaza pe sistemul de ardere cu motorina, fiind mai potrivite pentru utilizarea industriala, putand acoperi furnizarea energiei electrice pentru o hala, un bloc sau chiar un cartier.

Alegerea generatorului de curent pe benzina  sau motorina este strict legata si de capacitatea de functionare a acestuia. Astfel, pentru un regim de lucru de 8 – 10 ore pe zi, se poate opta pentru un generator electric pe benzina, in timp ce pentru un regim de lucru intensiv, intre 16 – 24 ore, deci ca sursa principala de energie, se recomanda un generator de curent cu motor pe motorina, cu pana la 3000 rot/minut sau 1500 rot/minut.

Avantajele utilizarii generatoarelor pe benzina

  • Performante ridicate si putere mare de functionare;
  • Zgomot si emisii reduse;
  • Costuri de achizitionare relative reduse.

Avantajele utilizarii generatoarelor pe motorina

  • Intretinere necostisitoare;
  • Durata mai lunga de viata;
  • Consum de combustibil redus;
  • Eficienta crescuta.

 

  1. Amplasarea generatorului

Intrucat este necesara amplasarea sa interioara sau exterioara, generatorul electric este prevazut sau nu cu o carcasa insonorizata si protectie la intemperii. Spre exemplu, generatoarele de curent pe benzina nu sunt prevazute cu niciun fel de protectie, putand fi utilizate cu precadere in interior sau in exterior, dar doar pe vreme buna, in timp ce generatoarele electrice pe baza de motorina sunt fie montate pe un cadru metalic, fara carcasa, fiind mai ieftine, mai usoare, dar cu un nivel de zgomot mai mare, fie dotate cu carcasa de insonorizare , fiind silentioase si protejate de ploaie sau ninsoare, ideale pentru utilizarea in zonele rezidentiale.

Alegerea generatorului de curent poate sa fie o provocare atunci cand aveti atat de multe criterii si optiuni pe piata de profil din Romania, asa ca cel mai bine, consultati un specialist in domensiul, care va poate ajuta cu sfaturi si recomandari utile, astfel incat sa alegeti generatorul de curent in functie de nevoielor dvs. Tehnic Bazar (https://www.tehnicbazar.ro/) ofera o gama variata de generatoare electrice la preturi accesibile si consultanta in vederea alegerii modelului potrivit. In plus, transportul este gratuit!

 

Comentarii

comentarii

Close