Top Menu

Daca locuiesti la casa, esti un norocos! Si asta deoarece curtea iti ofera numeroase modalitati de petrecere a timpului liber, la aer, in natura, fara a fi nevoie sa te deplasezi in locuri indepartate. Insa, asta inseamna si un efort considerabil din partea ta pentru a mentine curatenia in interior, dar si exterior.

Munca intr-o curte nu se sfarseste niciodata si incepe odata cu venirea primaverii cand trebuie pregatit solul pentru cultivarea legumelor, trebuie toaletati copacii dupa sezonul rece si chiar taiate lemnele de foc, daca vremea inca ne da batai de cap. Insa, in articolul de astazi vom vorbi despre toaletarea copacilor cu ajutorul unei drujbe. La ce trebuie sa fim atenti si cum sa facem acest lucru intr-un mod corespunzator, aflam imediat.

Daca ai in gradina copaci sau pomi fructiferi, trebuie sa ai grija de ei astfel incat acestia sa iti ofere roade si sa nu devina un pericol pentru cei din jur. Asadar, este necesar sa ii identifici pe cei care au crengile uscate, sunt batrani sau afectati de anumite boli. Actionand astfel, te asiguri ca boala nu va afecta tot pomul si vei reusi sa previi eventuale accidente ce pot fi provocate de caderea crengilor uscate. In cele ce urmeaza iti prezentam cateva sfaturi despre taierea in siguranta a unui copac cu drujba, dar si recomandari pentru cele mai potrivite accesorii de mana cu care poti face aceasta operatiune.

  1. Evalueaza copacii din gospodarie

In primul rand, este important sa identifici daca problema a afectat intreg copacul sau doar o parte din el. In felul acesta poti decide daca trebuie sa elimini cateva crengi sau trebuie sa il dobori in totalitate. Daca pomul care are nevoie de toaletare se afla in apropierea altor copaci, iar ramurele lor se intersecteaza, fa in asa fel incat creanga pe care o tai sa nu rupa in caderea sa si alte crengi sanatoase. De asemenea, fii atent daca dobori un copac in totalitate si evita caderea sa necotrolata, astfel incat sa nu produci daune materiale sau umane. O recomandare in acest sens, ideala atat pentru taierea crengilor, cat si a copacilor, este motofierastraul RURIS DAC 401S. Greutatea drujbei DAC 401s de aproximativ 5.5 kg o face usor de manevrat, fiind proiectata in special pentru gospodarii si ferme mici. De asemenea, motofierastraul de 2.0 CP este perfect pentru ingrijirea pomilor si taierea celor de dimensiuni mici sau medii, dar, in acelasi timp, este foarte util si pentru pregatirea lemnelor de foc.

  1. Executa corect acest proces

Daca nu dispui de suficient spatiu de jur imprejur pentru toaletarea copacilor sau doborarea acestora, atunci este necesar sa ii dirijezi cu ajutorul unei franghii sau a unui lant, proces care poate necesita prezenta a inca doua persoane care sa te ajute. Asadar, inconjoara copacul cu o funie in partea superioara a acestuia, apoi asigura-te ca fiecare capat al funiei va fi tinut de o persoana aflata in directia in care planuiesti sa cada copacul. Taie pomul cu drujba la baza, in zona opusa locului in care trebuie sa cada. Inainte de a finaliza procesul de taiere, trunchiul trebuie tras in directia aleasa de cei care te ajuta cu franghia sau cu lantul.

  1. Foloseste echipament de protectie

Chiar daca executi corect taierea copacilor si a crengilor, nu trebuie sa neglijezi echipamentul de protectie. Astfel, pentru orice utilizare a drujbei in conditii de siguranta, trebuie sa fii echipat cu manusi de lucru si ochelari de protectie. De asemenea, in functie de complexitatea operatiunii, trebuie sa utilizezi o casca de protectie, bocanci de lucru, salopeta, combinezon sau hamuri pentru alpinism utilitar. Ochelarii de protectie fac parte din echiparea minimala si previn accidentarea cu aschiile care sar in timpul taierii, iar manusile speciale te protejeaza de o lunga serie de potentiale pericole.

Ai grija de gradina ta si fii responsabil in ceea ce priveste spatiile comune, unde se pot expinde crengile copacilor tai. Pentru o recolta bogata de fruncte, dar si pentru a sta linistit in vreme de furtuna sau vijelie, incepe toaletarea copacilor  in sezonul de primavara cu ajutorul drujbei potrivite!

 

Comentarii

comentarii

Close