Top Menu

Dacă locuiești la casă, știi deja de câtă muncă este nevoie pentru a întreține curtea și grădina, așa cum se cuvine. În funcție de anotimp, treburile gospodărești sunt din ce în ce mai numeroase, iar tu ai nevoie de tot ajutorul posibil pentru a le putea duce la bun sfârșit. În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată culturii de pomi fructiferi și viței de vie, pe care trebuie să le protejezi de pesticide și dăunători, iar cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu ajutorul unui atomizor!

Însă atomizoarele sunt multe, iar nevoile tale pot fi la fel de variate, de aceea este important să cunoști câteva criterii după care poți alege utilajul potrivit pentru modul și frecvența folosirii. În acest sens, află că atomizoarele se împart în 3 game: de tip hobby, semiprofesionale și profesionale. Să le luam pe rând.

Atomizoarele de tip hobby

Se numesc astfel deoarece sunt folosite în propria gospodarie, pentru suprafețe relativ mici, având un rezervor de până în 10 litri. Este cea mi simplă și ieftină variantă pentru care poți opta, însă ea vine la pachet și cu anumite limitări cum ar fi puterea moderată a suflului de aer, ceea ce însemnă că îl poți folosi doar pe o rază de până la 6 m, precum și posibilitatea de a pulveriza doar substanțe lichide, deci tratamentul folosit trebuie să fie exclusiv solubil în apă. Totodată, puterea unui motor de atomizor hobby este de maximum 2 CP.

O recomandare în acest sens este atomizorul STIHL SR 200, cu un rezervor de 10 l și o distanță de stropire pe verticală de până la 2,5 metri.

Atomizoarele semiprofesionale

Acestea se adresează de asemenea gospodarilor, care au de îngrijit o livadă ceva mai mare și vine la pachet cu anumite specificații mai performante. Capacitatea rezervorului de 16 – 20 litri, raza de acțiune de până la 15 m, puterea motorului cuprinsă între 3 – 5 CP, precum și capacitatea de a pulveriza și substanțe solide, sub formă de praf, îl fac alegerea potrivită pentru cei care au curți de dimensiuni medii și care utilizează ceva mai frecvent acest tip de utilaj.

Limitările acestei categorii converg din faptul că direcția jetului de pulverizare nu se poate ajusta, atomizorul pulverizând într-o singură direcție. Schimbarea direcției se face manual, printr-un efort suplimentar din partea utilizatorului.

O recomandare în aceste sens este atomizorul Ruris A103s, cu o capacitate a rezervorului de 16 l, folosit cu succes în pomicultură, horticultură și deratizare, având în dotarea standard 4 moduri de pulverizare a soluţiei. Pachetul cuprinde mască, ochelari de protecție și salopetă.

Atomizoarele profesionale

Este lesne de înțeles că acestea sunt cele mai bune, având specificațiile performante, recomandate cu precădere profesioniștilor din domeniu și agricultorilor care au o cultură pomicolă bogată și care folosesc cu regularitate atomizorul. Astfel, un atomizator profesional va avea o putere a motorului cuprinsă între 4,5 – 5 CP, ceea ce îi va permite o rază de acțiune de până la 20 m distanță.

De asemenea, atomizoarele profesionale folosesc o pompă de presiune prin care dispersia soluției se poate face în orice direcție, indiferent de unghiul de lucru, pot fi folosite si ca refulatoare și pentru dispersia îngrășămintelor cu ajutorul diverselor accesorii opționale.

O recomandare în acest sens este atomizor Efco AT8000, de 5 CP și o rază de acțiune de până la 14 m.

Atenție însă, achiziționați un atomizor profesional doar dacă îl folosiți frecvent, pe suprafețe mari și poate chiar în scop comercial. Altfel, investiția ceva mai ridicată nu va fi justificată.

Cum recunoști un atomizor de calitate?

Pentru a te asigura că faci o investiție corectă, discută cu un consultant din magazin nevoile tale și cere-i să îți sugereze un model care să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă un suflu de aer puternic;
  • Să beneficieze de o dispunere confortabilă a comenzilor;
  • Să fie prevăzut cu un sistem de amortizare a vibrațiilor;
  • Să aibă un harnașament ergonomic.

 

Îngrijirea atomizoarelor pe termen lung

Pentru a te bucura o perioadă cât mai îndelungată de calitatea și performanța atomizoarelor, este esențial să le întreții corespunzător. Acest lucru se poate face în câțiva pași simpli:

  • Folosește combustibil și ulei de amestec de calitate, doar la recomandarea producătorului;
  • Verifică periodic filtrul de aer;
  • Montează sita de fiecare dată, înainte de a turna soluția în rezervor;
  • Efectuează reglajul corect al debitului de soluție, în funcție de nevoile pe care le ai;
  • Nu în ultimul rând, citește manualul de utilizare și folosește-l corect!

Pentru mai multe informații privind atomizoarele, capacitatea lor de funcționare și recomandările de utilizare, te invităm să vizitezi magazinul nostru online, Tehnic Bazar.ro. Pentru mai multe informații, ia legătura cu unul dintre consultanții noștri.

 

 

Comentarii

comentarii

Close