Suflanta de frunze. Cum o alegem si o folosim?

Deosebit de utila pentru curatarea suprafetelor din curte si gradina, suflanta de frunze a devenit unul dintre cele mai cautate instrumente de ingrijire a spatiilor verzi. Este usor de folosit si depozitat, scade considerabil timpul de munca si poate fi gasita la preturi accesibile pentru toate buzunarele. In plus, este o investitie fiabila si versatila, intrucat dispozitivul poate fi folosit atat toamna, cat si vara ori iarna, pentru a indeparta rapid zapada si nisipul de pe caile de acces.
Cum o alegem insa si o folosim fara batai de cap, astfel incat sa ne asiguram ca facem cea mai buna investitie? Ei bine, vom vedea in cele ce urmeaza care sunt principalele aspecte de care ar trebui sa tinem cont atunci cand pornim in cautarea suflantei ideale.
- Puterea
Puterea este unul dintre factorii decisivi in alegerea suflantei intrucat aceasta determina in mod direct capacitatea de suflare a masinii, care ar trebui sa creasca eficienta si sa scada timpul de lucru. Cu cat puterea este mai mare, cu atat mai mult creste si fluxul de aer, acest lucru fiind important pentru a putea ridica frunzele din orice colt, chiar si dupa ploaie, atunci cand frunzele sunt inca umede.
La fel de important este insa ca puterea suflantei sa fie adaptata suprafetei pe care urmeaza sa o curatam:
Lucrari micute
Pentru o curte cu intindere mica sau pentru curatarea unei terase, o suflanta de mana poate fi una dintre cele mai bune variante. Astfel de modele au de obicei o greutate redusa, sunt usor de folosit si depozitat, neocupand mult spatiu.
Luam ca exemplu, in acest sens, suflanta STIHL BGE 81, o masina electrica usor de manevrat cu o singura mana, dupa dorinta, cu dreapta sau cu stanga. Manerul ergonomic cu elementele de comanda este pozitionat exact deasupra centrului carcasei, comandarea aparatului facandu-se simplu, in timp ce mana ramane pe maner.
De asemenea, STIHL BGE 81 este o masina silentioasa, cu un jet de aer foarte puternic care face fata cu brio nu numai suprafetelor mici. Unul dintre punctele sale forte este versatilitatea conferita de functia dubla de suflare si aspirare. In plus, la comandarea acestei suflante, va oferim cadou o pereche de ochelari de protectie, care permit circularea aerului şi dispun de vizibilitate mare în lateral.
Lucrari medii si mari
O suflanta cu rucsac si bretele ajustabile poate fi ideala pentru curatarea suprafetelor mai extinse, care implica si o durata mai mare de lucru. Un astfel de model este dotat cu un motor destul de puternic, conferind in acelasi timp confort, dar si o mai buna mobilitate si flexibilitate in lucru.
Makita EB7660 TH, suflanta cu motor in 4 timpi si 3.8 CP, este ideala pentru suflatul vegetatiei uscate sau tunse pe suprafete mari. Desi puternica, masina are un consum scazut de combustibil, nivel redus de noxe si se evidentiaza prin confortabilitate in lucru, pe timp indelungat, datorita rucsacului cu manere ajustabile.
Lucrari mari si profesionale
Pentru peluze si suprafete mari, cum ar fi parcuri, terenurile gricole sau o curte care depaseste 4000 m2, recomandarea merge catre modelele profesionale, care beneficiaza de putere ridicata. De multe ori, aceste modele pot fi dotate cu roti, pentru a face deplasara mea usoara.
- Alimentarea si tipul de motor
Electrice
Suflantele electrice sunt suficient de puternice pentru a face fata suprafetelor mari, singurul dezavantaj fiind ca trebuie mentinuta distanta de 100 m de priza (majoritatea cablurilor de extensie se intind pe aceasta dinstanta). Pentru cele mai multe case insa, o suflanta electrica și un cablu prelungitor lung reprezinta cea mai buna optiune raport pret-calitate.
Pe benzina
Suflantele pe benzina confera o mai mare mobilitate in lucru, insa sunt mult mai grele si zgomotoase fata de cele electrice. De asemenea, pretul lor este mai mare si necesita combustibil si intretinere.
Cu acumulator
Suflantele alimentate cu baterii nu se bucura de aceeasi putere ca si cele pe benzina, iar durata de functionare este determinate de baterie. Au insa marele avantaj de a fi usoare si portabile.
Usurinta in utilizare: ergonomie si greutate
Toti marii producatori studiaza si testeaza manevrabilitatea sculelor, astfel incat sa fie usor de folosit si sa produca o experienta placuta. Exista insa, de obicei, o relatie directa intre putere si greutate, deoarece motorul este in mare parte cel care cantareste cel mai mult. In acest sens, recomandabil este sa evaluam daca raportul greutate – putere ne este favorabil sau nu, tinand cont de marimea suprafetei de lucru si orele de utilizare.
Versatilitate
Asa cum am amintit inca de la inceput, versatilitatea este unul dintre punctele forte ale acestor aparate intrucat multe dintre ele sunt dotete cu functii de aspirare si tocare.
Un bun exemplu in acest sens, este suflanta RURIS A7, care are atat functie de suflare, cat si de aspirare. Vorbim despre un model cu o performanta superioara si fiabilitate, destinata lucrarilor de intretinere pentru curti mari, parcuri, pavele, alei pietonale etc. Motoarele de inalta calitate ale suflantelor pe benzina Ruris reprezinta varful tehnologiei motoarelor doi timpi, aducand o putere ridicata si exceptionala la o deplasare si greutate scazuta.
In cazul frunzelor colectate in sacul cu care este dotata suflanta pe benzina RURIS, acestea sunt maruntite inainte de a ajunge in sacul colector, tocmai de aceea pentru a crea mai mult spatiu in interiorul sacului si pentru a permite utilizatorului un timp indelungat de lucru.
Totodata manevrabilitatea usoara de care da dovada aspiratoul pe benzina RURIS permite utilizatorului sa poata folosi pe tot parcurului zilei produsul cu ambele functii.
Este bine de stiut ca suflanta pe benzina RURIS A7 isi gaseste aplicabilitatea si in curatarea echipamentelor agricole incarcate cu praf sau resturi de paioase uscate, unde accesibilitatea si indepartarea acestora este redusa din cauza constructiilor acestor tipuri de echipamente
In plus, consumul redus de carburant si manevrabilitatea permit oricarui utilizator fara cunostinte tehnice sa poata folosi produsul.