Top Menu

Odata cu zilele friguroase de iarna apare si necesitatea incalzirii locuintei pentru a-ti asigura confortul si relaxarea binemeritate, indiferent ca te afli la bloc, la casa sau intr-o cabana la poalele muntilor. Chiar daca astazi, in mare parte, casele au sisteme de incalzire moderne, pe gaz, poate ai observat cum tot mai multa lume incepe sa se indrepte si catre varianta semineelor pe lemne, atat pentru ambianta unica pe care o creeaza, cat si pentru costurile mai scazute. In plus, in multe din casele din mediul rural, oamenii au pastrat varianta traditionala de incalzire a locuintei, cu ajutorul sobelor pe lemne.

Indiferent ca vorbim despre seminee sau sobe, in ambele cazuri ai nevoie sa stii ce tip de lemn sa folosesti si cum sa-l pregatesti pentru a le asigura functionarea la capacitate maxima si o durata cat mai mare de viata.

Caracteristicile lemnului

Tinand cont ca fiecare tip de lemn ofera beneficii diferite,  unul dintre factorii de care trebuie sa tii cont inca de la inceput este tipul de lemn pe care il vei folosi:

  • Lemnul de esenta tare – degaja mai multa caldura, putand mentine jarul incandescent o perioada mai lunga de timp. In categoria lemnelor de esenta tare intalnim urmatoarele variante: lemnul de stejar, mesteacan, fag.
  • Lemnul de esenta moale si foarte moale –  ideal pentru aprinderea  focului atunci cand flacara scade deoarece acest tip de lemn se aprinde mai repede. In aceasta categorie intalnim lemnul de conifere precum pin, molid, zada. Bustenii lor se aprin repede, raspandesc o aroma placuta, dar dau mai putina caldura decat lemnul de foioase.

Cand se taie si cum se pastreaza lemnul

Cea mai buna perioada a anului pentru taierea lemnelor este iarna deoarece lemnul este mai putin umed si permite pastrarea lui mai mult timp. Tine cont ca o buna functionalitate a semineului pe lemne este influentata in special de umiditatea lemnului, care trebuie sa fie sub 20%. Umezeala din lemn scade puterea calorica: majoritatea  puterii calorice este folosită pentru evaporarea apei, restul fiind insuficienta pentru a asigura încălzirea.

Pentru pregatirea lemnului de foc vei avea nevoie de un ferastrau cu lant, ideal atat pentru taierea trunchiurilor, cat si a bustenilor. Fierastraiele cu lant STIHL sunt unele dintre cele mai sigure si fiabile instrumente pentru taiere pe care le poti folosi pentru usurarea muncii in gospodarie si asigurarea necesarului de lemne pentru perioada friguroasa a anului.

Depozitarea lemnului de foc iti recomandam sa o faci intr-un mod care sa permita uscarea si care sa impiedice umezirea. Cel mai buna varianta de depozitare a lemnului este cea în aer liber (acoperit de ploaie) si stivuit. Nu uita:

  • Evita sa atingi solul astfel încat lemnul sa nu absoarba umezeala
  • Nu aseza bucatile de lemn prea apropiate deoarece este nevoie de spatiu da aerul sa treaca si lemnul sa se usuce mai bine

Indiferent de tehnica de taiere pe care o folosesti sau de nevoia ta de utilizare, pe www.tehnicbazar.ro vei gasi o multitudinele de modele de drujbe si accesorii, la preturi accesibile si cu posibilitate de plata in rate prin TBI Credit. Oferta completa de motoferastraie o poti consulta aici.

Recomandari

Daca doresti sa alegi un motoferastrau pe benzina, o optiune buna sunt modelele mici, ideale pentru menevrabilitate si pretul lor accesibil. Un astfel de model este MS 170, un motiferastrau cu un motor în doi timpi, de 1.6 CP, care funcționează cu ajutorul unui mix de benzină și ulei de amestec.  Este ideal pentru activități precum tăierea ocazională a lemnelor de foc din gospodăria proprie și pentru toaletarea pomilor. De asemenea, il poti folosi și în aplicații profesionale precum dulgheritul în construcții de lemn.

Pentru o putere mai mare poti alege modelul de drujba MS 180, un ferăstrău modern, uşor, compact si cu o putere de 1,5 kW, dotat cu ErgoStart.  Trebuie sa stii ca la acest model dchimbul de lanţuri se efectuează uşor datorită sistemului de rapid de întindere a lanţului. De asemenea, functionalitatile si modelul sau ergonomic, iti vor asigura taierea usoara a lemnului de foc, cu efort minim depus.

Un model foarte bun este si MS 181 C-BE, un motoferastrau foarte confortabil datorita ErgoStar. Ideal pentru tăierea lemnelor de foc şi pentru construcţiile din lemn, MS 181 C-BE se remarca prin pornirea fara efort, cu vibraţii reduse si schimbarea uşoară a lanţului datorită sistemului practic de întindere rapidă.

Pentru o utilizare cu mai multa putere si performanta, specialistii Tehnic Bazar recomanda si modelele MS 231 si MS 251.

MS 231 este un motoferastrau compact de 2,0 kW, cu comportament optim de ghidare în tăietură şi manevrare simplă. Acesta are un consum de combustibil redus cu până la 20% şi emisii poluante cu până la 50%, în comparaţie cu motoarele STIHL convenţionale în 2 timpi fără tehnologie 2-MIX.

MS 251 C-BEQ reprezintă elementul de vârf al ferăstraielor compacte, dotate cu ErgoStart. Acest model beneficiaza de puterea necesara atat pentru tăierea lemnului de foc şi construirea cu lemn, putand fi folosit pentru tăierea copacilor cu un diametru de 30 cm.

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close