Top Menu

Oricât de multă grijă ai avea de grădina sau zona verde din jurul casei, tot vine un moment când ierburile și buruienile nadorite îți invadează spațiul, ma ales în acele locuri mai greu accesibile. Cu puțină pricepere însă, o intervenție rapidă și o motocoasă potrivită, problema poate fi rezolvată și spațiul verde readus la forma dorită.

Motocoasa este un instrument cu istorie: americanul George Ballas a inventat-o în anul 1970. Dar de la acel model prototip până la motocoasele moderne Stihl, Ruris, Makita există decenii de evoluție și rafinament. Jumătate de secol de inovație a îmbogățit sectorul motocoaselor cu diferite tipuri de putere: electrică, pe benzină, cu acumulator. Numai că… odată cu avansul tehnologic au crescut și diversitatea modelelor și a ofertei, motiv pentru care, la o primă vedere, poate părea destul de greu să iei o decizie. În realitate însă, lucrurile sunt mai simple dacă vei ști câteva informații de bază despre cele trei modele de motocoasă.

Motocoasa electrică

Dacă locuiești în oraș și suprafața din jurul casei nu este foarte mare, ai acces facil la o sursă de alimentare și nu îți place zgomotul, atunci o motocoasă electrică este alegerea potrivită pentru tine. Acest tip de motocoasă oferă performanțe bune în grădini mici și mijlocii, pentru lucrări sporadice.

De altfel, motocoasa electrică se remarcă printr-o mulțime de avantaje:

  • Este mai ușoară decât motocoasa pe benzină
  • Nu scoate fum, fiind mai prietenoasă cu mediul
  • De obicei are dimensiuni mai mici, ceea ce permite o depozitare mai confortabilă
  • Întreținerea se face ușor
  • Prețul este mai mic decât al celei pe benzină

Principalul dezavantaj al motocoasei electrice este mobilitatea redusă, dat fiind că vei fi limitat de lungimea cablului. Asta dacă nu cumva te bazezi pe un generator electric pe roți.

Recomandare:

Stihl FSE 60 este o motocoasă electrică robustă, de 540 W, cu cap tăietor AutoCut C. Acest model este ideal pentru trimmarea marginilor de gazon și pentru lucrările de cosmetizare din jurul pomilor, drumurilor și scărilor din grădinile private. Un mare avantaj al acestui model este că se pliază foarte bine și pentru suprafețe puțin  mai mari decât grădinile propriu-zise. Această performanță este atinsă în special datorită capului tăietor AutoCut C 5-2, puterii de 540 W și lungimii de 1.53 m.

Motocoasa pe benzină

Pentru suprafețe mult mai mari și un randament mult mai bun, vei avea cu siguranță nevoie de o motocoasă pe benzină. Acest model are o putere ridicată și se potrivește perfect chiar și celor mai exigente condiții de lucru. Principalele sale avantaje sunt:

  • Putere mai mare
  • Viteză mare de tăiere care face munca mai rapidă
  • Sistem de tăiere cu disc și fir nailon
  • Ușor de întreținut urmând instrucțiunile producătorului
  • Sistem ergonomic de pornire și operare pentru siguranță sporită

Zgomotul produs este unul dintre principalele sale dezavantaje atunci când vine vorba de o utilizare în zone urbane, de cartier, deși nu este o mașină de uz zilnic. Totodată trebuie să ai în vedere și niște costuri de achiziție mai mari întrucât vorbim despre un utilaj profesional.

Ruris 330C este o motocoasă de umăr, cu un motor de 1.2 CP, lucru care permite o utilizare intensă în exploatare.Aceasta poate fi folosită cu succes atât în zonele de câmpie şi deal, cât și la amenjari peisagistice sau exploatări forestiere, fiind posibilă accesorizarea cu autocut din dotarea de serie.

Motocoasa RURIS 330C beneficiază de tehnologia EcoTek de la Ruris. Datorita acesteia, consumul de carburant este redus cu circa 25%, iar puterea motorului rămâne constantă. Sistemul său de alimentare şi pornire este rapid, motocoasa beneficiind de suportul de coarne Ruris PlussConfort, supraînălţat, care reduce efortul mişcării de pendulare stânga-dreapta, cu mai mult de 50%, în comparaţie cu o motocoasă clasică. De asemenea, pentru a diminua efortul depus și pentru un plus de confort în utilizare, motocoasa este dotată cu harnaşamentul DualBalance și sistem rapid de reglare mâner.

Motocoasa cu acumulator

O variantă de mijloc între motocoasa pe benzină și cea electrică este motocoasa cu acumulator. Acest model reunește practic performanța și mobilitata modelelor pe benzină cu durabilitatea și zgomotul redus al celor electrice. Dezvantajele sale sunt însă autonomia redusă și uneori prețul.

Makita DUR187LZ este o motocoasă extrem de ușoară, cu mâner tip buclă, care îți va asigura o manipulare ușoară în spații strâmte. Modelul beneficiază de tehnologia ADT (Automatic Torque Drive Technology) care schimba automat turatia masinii intre 4000 si 6000 de ture in functie de tipul ierbii cosite. Motocoasa DUR187LZ  are 5 trepte de viteze variabile ( mica, medie, mare, modul ADT, revers) și este compatibilă cu acumulatori Li-Ion 18V – 6.0, 5.0, 3.0 si 1.5 Ah (168min / 139min/ 81min / 42min). Cu această motocoasă vei putea lucra ușor și în condiții de zgomot redus.

 

Indiferent de modelul pentru care vei opta în final, sfatul nostru este să nu te grăbești și să analizezi cu atenție cât mai multe motocoase. În magazinul Tehnic Bazar găsești o ofertă complexă pe care o poți consulta oricând aici.

Comentarii

comentarii

Close