Top Menu

Atunci când primesc îngrijirea necesară, gardurile vii nu numai că își păstrează utilitatea, dar rafinează și înfrumusețează spațiile locative sau de birouri, parcurile, grădinile. Pentru că ne dorim să avem natura cât mai aproape chiar la noi acasă, deseori optăm pentru aceste garduri vii, însă trebuie să știm cum și cu ce să le întreținem astfel încât să își păstreze latura estetică pe tot parcursul anului.

În acest sens, trimmerul este o unealtă indispensabilă pentru că ne asigură o tăiere uniformă și ușoară a gardului viu, fără ajutorul unui specialist. Pentru a obține însă rezultatele dorite, trebuie să ținem cont de câteva aspecte esențiale:

1. Poziția corectă atunci când utilizăm trimmerul

Pentru o utilizare în siguranță a trimmerului, trebuie să ne poziționăm și să păstrăm o anumită distanță față de gard, adoptând o poziție confortabilă, care să ne asigure stabilitate în timpul lucrului. La fel de important este să ne asigurăm că întotdeauna cablul trimmerului rămâne în spatele nostru și nu ne stă în drum.

2. Obținerea tăieturilor drepte

Pentru obținerea unor tăieturi cât mai drepte, putem prelua câteva dintre tehnicile de ghidaj folosite de grădinari:

– folosirea unei corzi care să garanteze precizia tăierii

– poziționarea a doi stâlpi fermi de o parte și de alta a gardului, de care prindem un fir sau o frânghie care să stea perfect întinsă

3. Tăieturi verticale și orizontale

– Pentru tăierea verticală a lateralelor gardului viu este important să folosim mișcări largi ca și cum am contura un arc. Trimmerul cu 2 tăișuri este ideal în acest sens pentru că ne permite să tăiem în ambele direcții și să economisim timp. Makita UH 7580 (motor electric 670 W) sau Bosch AHS 50-20 LI (cu acumulator) sunt două trimmere excelente în acest sens:

Avantaje Bosch AHS 50-20 LI

 • Tehnologie Quick-Cut care asigura taierea rotundă din prima încercare a ramurilor si crengilor – pentru o taiere rapida si eficienta a gardului viu
 • Manevrare fara efort si caracter ergonomic, cu o incordare mai redusa a bratelor si umerilor
 • Sistemul „Anti-Blocking” asigura o performanta de taiere continua si dupa ce alte foarfece de taiat gard viu au renuntat demult
 • Syneon Chip – Controlul inteligent al energiei pentru fiecare proiect
 • Echilibru optim si greutate redusa, de numai 2,5 kg, pentru o taiere fara efort a gardului viu
 • Softgrip pe mnerul posterior, maner frontal cu posibilitati multiple de pozitionare si aparatoare transparenta de mana pentru a lucra confortabil, in orice pozitie
 • Functie de taiere: dintii speciali din zona anterioara a cutitului taie fara probleme crengi cu un diametru de pana la 25 mm

Avantaje Makita UH 7580

 

 • Motor puternic si silentios
 • Lamă placată chimic cu nichel
 • Sistem anti-vibraţii
 • Mâner ergonomic cauciucat
 • Comutator pentru doua maini, motorul functionand doar atunci cand ambele maini sunt pe maner
 • Aparatoare de protectie transparenta, pentru o vizibilitate cat mai buna
 • Perii de carbon usor schimbabile.
 • Frana mecanica – lama oprindu-se complet in 0.05 secunde.

 

– Pentru tăierea pe orizontală, orientăm lama orizontal, înclinată la un unghi de aproximativ 10 grade și folosim mișcări de cosit.

4. Momentul tunderi gardului

Întreținerea pentru marea majoritate a gardurilor trebuie făcută în timpul verii. Dacă gardul este făcut din flori sau fructe, cel mai bine este să așteptăm până când acestea au crescut până la tăiere.

 • Tăierea de modelare se face la scurt timp după ce am plantat gardul pentru a-i da forma dorită. Acest tip de gard trebuie întreținut mai des pentru a-și menține forma.
 • Gardurile vii din specii de rășinoase au nevoie de cel puțin o tăiere de întreținere pe an, pe care ar trebui să o realizăm în luna august sau toamna.
 • Tăierea de scurtare se realizează la sfârșitul toamnei și presupune suprimarea a două treimi din lungimea ramurilor și eliminarea lăstarilor concurenți.
 • Tăierea de scurtare se realizează având în vedere următorul aspect: crengile care necesită tăiere, nu trebuie să fie mai groase decât distanţa dintre cuţitele foarfecelui de tăiat gard viu.

5. Siguranță

Înainte de a începe tăierea, trebuie să ne asigurăm că avem un mediu de lucru sigur: fără copiii sau animalele de companie în preajmă, fără ramuri moarte sau orice alte tipuri de elemente care ar putea interfera cu trimmerul în zona de lucru.

De asemenea, foarte important este să purtăm încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate, care să ne permită să ne deplasăm liber, și să le însoțim de ochelari și mănuși de protecție.

 

Respectând aceste sfaturi ne vom asigura o activitate plăcută și un rezultat bun, bucurându-ne apoi de o zonă verde în stare excelentă. Aceste recomandări ne vor permite, de asemenea, să prelungim viața trimmerului.

Comentarii

comentarii

Close