Top Menu

Discurile diamantate oferă una dintre cele mai rapide, curate și exacte modalități de tăiere pentru o gamă largă de materiale. Versatile și foarte utile în construcții, dar și în proiectele DIY, discurile diamantate vin pe piașă într-o varietate de modele, din care ar fi bine să știm să alegem corect ceea ce avem nevoie.

La fel cum unui bucătar profesionist îi sunt necesare diferite tipuri de cuțite pentru a prepara o varietate de specialități, la fel se întâmplă și când vine vorba de discurile diamantate: nu ne putem baza pe un singur tip de disc pentru a tăia toate tipruile de materiale. De aceea, atunci când discurile diamnatate sunt alese și utilizate corect, ele pot ajunge să aibă o durată lungă de viață, o viteză de tăiere excepțională și un foarte bun raport preț-calitate. Dar pentru asta, trebuie să cunoaștem mai întâi câteva aspecte utile.

Discurile diamantate sunt comercializate cu trei tipuri diferite de margini: continuă, turbo și segmentată. Pe lângă aceste modele, unii producători care au scos pe piață diverse alte combinații care să se adapteze la anumite nevoi specifice, însă cele mai comune modele sunt următoarele:

 • Discurile diamnatate segmentate
  Acestea se disting prin faptul că au porțiunea diamantată întreruptă. Astfel ele asigură o tăiere foarte rapidă, precum și o răcire eficientă a discului.

  Discurile segmentate se folosesc doar la tăierea dreaptă și în situațiile când dorim să tăiem materiale de grosime mai mare de 25 mm.

  Vom folosi, în general, discurile segmentate pentru materiale de construcție, beton, cărămidă, mozaic, piatră naturală, asfalt.

 

Bosch Disc diamantat pentru taiat beton, Standard for Concrete, 230 mm

Bosch Disc diamantat pentru taiat beton, Standard for Concrete, 150 mm

 

 • Discurile diamantate turbo

La fel ca și discurile segmentate, cele turbo asigură o tăietură foarte rapidă, însă vin la pachet și cu un alt mare avantaj: stabilitate și finisaj bun.

În plus, discurile su segment turbo le vom putea folosi nu numai pentru tăieturi drepte, ci și pentru tăieturi la 45 grade.

Bosch Disc diamantat taiere universala, Best for Universal Turbo, 125 mm

 • Discuri diamantate cu segment continuu

Sunt indicate pentru tăieturile fine, până în 2 cm grosime.

Ele au fost concepute pentru tăieturi de 45 grade, dar funcționează foarte bine și pe cele drepte.

Există însă și un dezavantaj al acestui tip de disc: o viteză mai mică de tăiere, dar în acest caz va compensa finisajul deosebit pe care îl vom obține.

Disc diamantat, diametrul de 85mm

 

Dacă analizăm oferta actuală a pieței, vom observa că producătorii fabrică discuri diamantate cu niveluri diferite de calitate și cost, de la cele mai economice, la cele mai avansate sau profesionale versiuni. În general, diferența dintre modele o dă conținutul de diamant, care reprezintă cea mai scumpă materie primă pentru realizarea lor.

Între un disc diamantat standard și un disc premium poate exista o creștere de 20% a prețului de vânzare, însă prețul este direct proporțional cu calitatea, ceea ce înseamnă că un preț mai mare ne asigură și o fiabilitate crescută.

Practic, atunci când vrem să achiziționăm un disc diamantat ar trebui să ne uităm la ce este mai important: costul discului sau costul total al opreațiunii de tăiere. Pentru utilizări frecvente și lucrări mai mari, un disc sudat cu laser de înaltă calitate se poate dovedi mai puțin costisitor pe termen lung atunci când ținem cont de costul de tăiere. Pentru lucrări ocazionale, mai mici, în gospodărie, unde lama nu este supusă unui efort mare, putem opta pentru discuri diamantate mai economice:

 • Discuri combinate: pot tăia orice material de construcție, inclusiv oțelul. Sunt potrivite pentru uz general, dar se pot deteriora dacă sunt folosite cu materiale mai puțin abrazive, cum ar fi cărămida.
 • Discurile de uz general: acestea sunt compuse de obicei din segmente de duritate medie, ceea ce înseamnă că sunt adecvate pentru tăierea unei game variate de materiale de construcție, deși nu sunt recomandate pentru materiale prea abrazive, precum asflat sau calcarul pentru că se uzează rapid.
 • Discuri sinterizate: sunt potrivite pentru proiecte mici destinate utilizărilor ocazionale, pentru proiecte DIY.

Și, nu în ultimul rând, este important să achiziționăm discuri diamantate de la producători renumiți, asigurându-ne astfel că lucrarea noastră va fi susținută de materiale și proceduri de fabricare de înaltă calitate care ne vor duce la rezultate satisfăcătoare.

Comentarii

comentarii

Close