Top Menu

Generatoarele cu invertor au devenit deja foarte cunoscute, fiind o alternativă excelentă la generatoarele clasice. Ce e drept, până la apariția generatorului invertor,  zgomotul produs de generatoarele clasice și fluctuațiile erau foarte greu de controlat și redus, acestea fiind voluminoase, grele și presupunând costuri mai ridicate de întreținere. Ei bine, cu tehnlogia invertor, toate aceste probleme dispar.

După cum știm, un generator electric clasic constă practic dintr-un motor cu ardere internă —care poate fi în doi sau în patru timpi, ciclu Otto sau Diesel— care pornește un alternator, producând astfel un curent electric alternativ. Unele modele puțin mai sofisticate convertesc curentul în curent direct (prin utilizarea unui redresor) ​​și apoi îl convertesc înapoi în curent alternativ. Ce se întâmplă cu aceste generatoare este că frecvența depinde de viteza unghiulară a motorului; dacă motorul accelerează, frecvența crește și invers.

Generatoarele cu invertor rezolvă această problemă realizând aceeași operațiune, dar cu un circuit IGBT (Insulated-Gate Bipolar Transistor în engleză, sau insulated gate bipolar transistor), mult mai complex și compact; energia disponibilă este stabilă și frecvența  invariabilă, permițând astfel utilizarea unor unelte și instrumente care sunt sensibile la schimbările de tensiune și frecvență.

Ce este tehnologia invertor?
Tehnologia IGBT există de câteva decenii, dar abia în ultimii ani a atins nivelul de complexitate necesar pentru a produce circuite eficiente, ușoare și suficient de mici pentru a crea un modul portabil. Pe lângă acest tip de tranzistor, ceea ce a făcut posibilă apariția generatoarelor cu invertor a fost dezvoltarea magneților de înaltă tehnologie, precum cei neodim. Prin acești magneți, tranzistoarele IGBT permit ceva de neconceput în urmă cu câțiva ani: crearea de transformatoare de putere minuscule în comparație cu transformatoarele tradiționale cu miez de fier.
Cu ce diferă față de generatoarele clasice?
Generatoarele convenționale sunt mai voluminoase, produc mai mult zgomot și generează un consum mai mare. Dar de ce? Pentru a produce aceeași putere, un generator convențional are o altă putere, adică este diferit de cel care include tehnologia inverter: în primul rând, trebuie să mențină o viteză constantă (pentru a evita fluctuațiile frecvenței curentului alternativ pe care îl generează).  Acest lucru are ca rezultat un consum mai mare de combustibil (combustibil irosit), un nivel de zgomot mai mare (aceste aparate trebuie in general sa functioneze intre 4000 si 4500 RPM) si, in final, un motor mai mare decat este necesar.
În plus, generatoarele convenționale au tendința de a varia frecvența în cazul apariției unei probleme la motor, deoarece uneori nu au niciun tip de stabilizator. Generatoarele cu invertor rezolvă acest lucru cu tranzistoare IGBT; Indiferent de viteza motorului, ieșirea este întotdeauna stabilă în funcție de frecvență (Hz) și tensiune (V).
De ce să folosești un generator cu invertor?
  • Aceste generatoare, după cum am văzut, sunt mai ușoare, consumă mai puțin combustibil și oferă un curent stabil atât ca tensiune, cât și ca frecvență.
  • Dimensiunea este semnificativ mai mică decât cea a generatoarelor convenționale cu aceeași putere.
  • Modelele mai mari permit conectarea la tabloul electric al unei case aproape direct (prin interpunerea unui intrerupator de siguranta, care de obicei este inclus in cutia generatorului), lucru util mai ales în cazul penelor de curent.
  • Modelele mai mici oferă prize de 110 sau 220 V în partea din față a aceluiași generator, împreună cu una sau două prize pentru 12 V sau pentru reîncărcarea bateriilor (utilă atunci când sunteți în camping și bateria mașinii se termină).
  • Sunt mai silențioase decât echivalentele lor tradiționale. 

La ce ar trebui să fii atent:

  • Există unele modele care nu au și varianta de pornire manuală, utilă în cazul defectării bateriei. Acest lucru pare banal la prima vedere, dar este un factor important de luat în considerare dacă urmează să-l folosești în zone îndepărtate, unde nu ai acces la un service.
  • O alta problema care pare la fel de banală este ca multe persoane, vazandu-le dimensiunile mici, sunt increzatoare si ignora avertismentele privind emisiile de esapament, care contin monoxid de carbon. Atenție, însă! La fel ca orice generator care funcționează cu un motor cu ardere internă, ele ar trebui să fie întotdeauna folosite în spații deschise și bine ventilate.

Comentarii

comentarii

Close