Top Menu

Se spune că o viață întreagă învățăm și pe bună dreptate. Sunt atât de multe lucruri pe care nu le știm, chiar și din domeniile în care activăm, încât am putea scrie cărți întregi. Astăzi  deschidem oficial rubrica curiozităților sau informațiilor interesante despre sculele electrice și împărtășim cu voi primele 3 Știai că…?

 

1) Drujba a fost inventată pentru a ajuta la nașteri

În anul 1830, ortopedul Bernhard Heine a inventat prima unealtă chirurgicală pentru a tăia oasele. Acest instrument semăna cu drujba din ziua de azi și era considerat foarte util în cezariana de la vremea respectivă. Deși elementele principale ale drujbei au fost create abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, motorul pe gaz a funcționat încă din 1920. La ora actuală există drujbe pentru profesioniști și modele de bază, doar pentru amatori.

 

2) Brevetul pentru primul burghiu a fost obținut în anul 1889, de către doi inventatori australieni,  Arthur James Arnot și William Blanch Brain. Pe atunci, burghiul era utilizat doar pentru găurirea materialelor precum piatră sau cărbune.

După doar 6 ani, invenția celor doi a fost miniaturizată și actualizată de Wilhelm Emil Fein și Carl Fein, proprietarii companiei C. & E. Fein GmbH.  Cei doi au inventat în 1895 prima mașină de găurit electrică portabilă. Frații Fein au continuat dezvoltarea mașinii de găurit, iar în anul 1900 incorporau, la realizarea uneltei, elemente de aluminiu pentru diminuarea greutății acesteia.

În anul 1917 compania Black & Decker a patentat prima mașină de găurit portabilă cu comutator de declanșare. Aceasta avea aproximativ forma mașinii de găurit pe care o utilizăm astăzi, un design de tip “pistol”, dar și o greutate mult mai redusă.

  • În 1932 apare prima mașina de găurit produsă de Robert Bosch GmbH.
  • În anul 1961, Robert H. Riley dezvoltă pentru Black & Decker  prima mașina de găurit cu acumulator. Aceasta era alimentată cu ajutorul unor baterii nichel-cadmiu.
  • În 1978 apare prima mașină de găurit cu acumulator de la Makita, alimentată cu ajutorul unor baterii nichel-cadmiu.

Astăzi, mașina de găurit (bormașina) se află în topul uneltelor de bază ce nu trebuie să lipsească din nicio casă. (Sursă info: metatools.ro)

3) Kärcher a inventat aparatele de curățat cu apă cu înaltă presiune în anul 1950 și de atunci a perfecționat principiul de curățare cu înaltă presiune.

Astăzi, în calitate de lider pe piata mondială, Kärcher oferă o gamă de produse care, din punct de vedere al complexității tehnice și versatilității, nu lasă nimic de dorit – cu apă caldă sau rece, cu motoare electrice sau motoare cu ardere internă, mobile sau staționare.

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close