Top Menu

Iată vine primăvară, iar gospodarii din toată țara încep să își pregătească terenurile și grădinile pentru cultivarea legumelor. Știm deja că cine dorește să se bucure pe timpul verii de legume proaspete, iar toamna de o recoltă bogată, trebuie să respecte pașii de îngrijire a solului pe tot parcursul anului, pregătirile de primăvara fiind una dintre cele mai importante etape.

Atunci când vorbim de pregătirea solului ne referim la totalitatea lucrărilor pe care ar trebui să le realizăm pentru afânarea solului pe o adâncime corespunzătoare, astfel încât să favorizăm:

– aerisirea și încălzirea acestuia

– înmagazinarea și reținerea unei cantitați de apă cât mai mare

– acumularea în în cantităţi optime a substanţelor nutritive pentru creşterea plantelor

– distrugerea buruienilor

-înlesnirea lucrărilor de înfiinţare a culturilor.

Pentru a ne asigura că facem totul ca la carte și nu riscăm degradarea sau pierdea culturilor, sunt câțiva pași pe care ar trebui să îi bifăm cu strictețe în perioada ce urmează.

Pregătirea cât mai bună a solului înseamnă în primul rând eliberarea completă de resturi și buruieni pentru că doar astfel terenul va fi pregătit pentru arat și semănat, iar legumele vor avea mediul proprice de dezvoltare.

  • Așadar, primul pas pe care ar trebui să-l facem este să curățăm manual terenul de resturile de la culturile anterioare. Unele dintre resturile strânse le putem folosi ulterior în hrana animalelor.
  • Al doilea pas constă în eliminarea buruienilor dacă terenul încă este puternic îmburuienat. Pentru asta vom avea nevoie de o coasă, iar buruienile strânse le putem folosi la obținerea de compost sau pur și simplu le ardem.
  • Abia după ce ne-am asigurat că terenul este perfect curățat și eliberat de resturi, vom putea trece la etapa de arat. Pentru suprafețele mici și acolo unde nu avem acces la mijloace mecanice, precum motosapă, motocultor ori cu tracțiune animală,  vom desfunda solul manual, la circa 30 cm adâncime. Bineînțeles că adâncimea la care se vom ara, o vom stabili în funcție de tipul de sol pe care lucrăm. Dacă vorbim despre un sol ceva mai greu, precum cernoziomul, arătura se va face mai adânc, la 25 – 30 cm, pe când la un sol mai ușor, precum cel aluvionar sau nisipos, vom opta pentru o arătură la 20 – 22 cm și în ambele cazuri vom grăpa imediat.
  • Pentru toate culturile pe care le înființăm primăvara, la fel de important este ca înainte de afânarea şi mărunţirea solului să facem fertilizarea cu circa 100-150 kilograme de azotat de amoniu la hectar. De asemenea, în vederea irigării culturilor, terenul se modelează sub formă de straturi înălţate, biloane şi, respectiv, rigole. În cazul înfiinţării culturilor primăvara foarte devreme (la varza timpurie, conopida timpurie etc.) se recomandă ca modelarea terenului să se efectueze încă din toamnă, după executarea arăturii de bază.

Dacă este pentru prima dată când urmează să pregătești un teren pentru cultivat și dacă te gândești să achiziționezi o motosapă, consultanții Tehnic Bazar te pot ajuta să identifici utilajul potrivit pentru suprafața și nevoile tale. În magazinul online Tehnic Bazar avem o gamă complexă de motosape, de la producătorii renumiți din țară și din străinătate, precum: Ruris, Bisonte, Bertolini, Media Line, Agent Trade, ProGarden. În plus, pentru motosapele Ruris asigurăm și serviciul de montaj și punere în funcțiune.

Oferta completă de motosape o poți consulta aici, iar pentru informații suplimentare ne poți suna la 0786225863 sau 0756046066.

 

 

Comentarii

comentarii

Close