Top Menu

Dacă în prima parte a materialului nostru, despre activitățile de primăvară în grădină, am vorbit despre curățarea copacilor și a gardurilor vii și despre fumigarea împotriva dăunătorilor, acum este timpul să trecem la curățarea solului și pregătirea lui pentru cultivare, scarificarea gazonului și tocarea resturilor vegetale.

Pasul 3: Sortăm și semănăm

După iarnă, solul nu arată foarte atractiv fiind acoperit de frunze căzute, crengi rupte și alte resturi lăsate în urmă de vânt. Drept urmare, dacă vrem să creăm condițiile necesare pentru semnănarea și dezvoltarea unor culturi bogate, ar trebui să ne suflecăm bine mânecile și să pornim la curățarea terenului. Câteva aspecte importante în această etapă:

  • În cazul în care pe sol s-au adunat cantități generoase de ramuri și frunze, merită să le colectăm și să le folosim în pregătirea compostului;
  • Plantele mai vechi ar fi bine să le tăiem la nivelul solului pentru a le face loc să se dezvolte;
  • Dacă unele dintre plante au suferit degerături în timpul iernii, ar trebui să le îndepărtăm și să facem loc pentru cele care vor apărea în curând;
  • Dacă vrem să înfrumusețăm grădina cu noi flori, acum este momentul potrivit pentru a le planta.

Pasul 4: Scarificara gazonului

Gazonul de după iarnă trebuie să fie împrospătat și „trezit” la viață. Așa cum tenul nostru are nevoie de peeling-urilor, care îndepărtează pielea moartă, tot astfel și gazonul are nevoie de o împrospătare. Astfel pământul este curățat de resturi vegetale moarte sau de speciile nedorite, și firele noi de iarbă au mai multă putere să pornească în vegetație, refăcând peluza de gazon. Prin scarificare, iarba se va „relaxa”, astfel încât aerul, apa și mineralele să pătrundă mai ușor, și se va răspândi uniform, fără a se forma bulgări.

Scarificarea are mai multe roluri (de îndepărtarea firelor uscate de iarbă, rezultate în urma condițiilor de iarnă, dar și curățarea zonelor mai umbroase ale peluzei de mușchi) și este bine să o realizăm în lunile martie și aprilie, cu ajutorul unui scarificator profesional, electric sau pe benzină, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Un scarificator precum STIHL RLE 240 este ideal pentru suprafețele mici de gazon, având marele avantaj de a putea fi folosit și pentru aerare, datorită unei role speciale cu care vine în dotare. Cuţitele ascuţite de pe unitatea de scarificare determină pătrunderea mai eficientă a aerului, apei şi nutrienţilor la rădăcinile gazonului, iar mânerul pliabil şi cel de transport din partea din faţă îl fac foarte uşor de manevrat şi transportat.

Scarificatorul vine la pachet cu:

Rola de aerisire

Rola de aerare îndepărtează mușchiul de suprafață și gazonul cu tija de arc, fără a face tăieturi în gazon. Poate fi utilizat pe modelul de scarificator STIHL RLE 240 în locul unității de scarificare. Poate fi instalat folosind instrumente standard.

Unitatea de scarificare

Unitatea de descarcerare a scarificatoarelor de gazon STIHL este echipată cu lame rezistente și fixe. Lama ascuțită aera efectiv gazonul.

Roți cu rulare ușoară

Roțile cu rulare ușoară ale scarificatoarelor de gazon STIHL sunt echipate cu un model de tracțiune și de direcție a stabilității direcționale. Acest lucru face ca scarificatoarele să fie ușor de manevrat în timpul aerarii gazonului și le conferă o aderență bună.

Reglare adâncime de lucru

Adâncimea de lucru a lamelor poate fi reglată în șase etape folosind mânerul rotativ în formă ergonomică de pe carcasă. Atât unitatea de scarificare, cât și rola de aerare a scarificatoarelor de gazon STIHL pot fi adaptate la teren și pot fi coborâte sau ridicate în mod convenabil folosind întrerupătorul rotativ.

Relieful integrat al tensiunii cablurilor

Relieful integrat al cablului fixează în siguranță cablul de extensie la combinația de comutatoare / mufă de pe scariferele electrice de gazon STIHL, prevenind astfel deteriorarea cablului

Mânerul de transport

Carcasa scarificatorului de gazon STIHL dispune de un mâner de transport integrat. Poate fi folosită pentru a înclina sau încărca mașina cu ușurință. Mânerul de transport acționează, de asemenea, ca un protector de impact și protejează carcasa scarificatorului atunci când mașina face contact cu obstacole pe gazon.

Carcasă polimerică

Carcasa polimerică a scarificatoarelor de gazon STIHL este fabricată dintr-un polimer deosebit de rezistent. Materialul este rezistent la impact, precum și la căldură și la UV.

Ghidonul pliabil

Datorită ghidonului pliabil, scariferele de gazon STIHL pot fi curățate cu ușurință și depozitate compact.

 

Pasul 5: Mărunțirea și compostarea

Așa cum spuneam în prima partea a materialului, curățarea terenului primăvară implică și strâgerea unor cantități considerabile de resturi vegetale, crengi, pe care le putem folosi cu succes pentru compost. Prin tocarea și compostarea lor vom evita necesitatea aruncării sau arderii reziduurilor de plante și vom obține un îngrășământ foarte valoros, care îmbogățește solul cu materie organică aproape gratuit.

Pentru lucrări de mărunțire de dimensiuni medii pe tot parcursul anului de grădinărit, Sthil GHE 105 este unul dintre cele mai apreciate tocătoare electrice datorită funcțiilor sale de:

  • transformare a materialul moale, cum ar fi butașii de flori sau frunzișul într-un amestec bogat în nutrienți care poate fi compostat ușor.
  • tocare a arborilor lemnoși sau butași de gard viu cu o proporție mare de lemn
  • mărunțire eficientă a ramurilor de până la 35 mm în diametru.
  • alimentare fără efort cu butași prin deschiderea largă în formă de trifoi

În plus, dotările standard ale acestui tocător includ:

Încuietoare de siguranță

Blocarea electromagnetică de siguranță împiedică ruperea grădinii să înceapă automat în timpul operațiunilor de întreținere sau la schimbarea lamei, de exemplu. Comutatorul de siguranță este integrat în mecanismul de deschidere al trituratorului STIHL. De îndată ce șuruburile de închidere pe mașină sunt deșurubate, întrerupătorul de siguranță este declanșat și fluxul de curent este întrerupt.

Deschidere cloverleaf

Deschiderea trifoiului în jgheabul de alimentare facilitează introducerea materialului de ramură în tocătorul de grădină STIHL și asigură o siguranță maximă de funcționare. Chiar și materialul cu ramuri laterale și crengi poate fi introdus ușor în deschiderea largă și mărunțit eficient. Tăierile moi pot fi introduse prin deschiderea dreptunghiulară adiacentă de pe tocătorul de grădină.

Sistem de tăiere Multi Cut 103

Unitatea de tăiere a sistemului de tăiere Multi Cut 103 transformă tocătorul electric STIHL GHE 105 într-o mașină versatilă. Poate cizela materialul cu ramuri dure și mărunțit tăieturile verzi moale, precum și tăierea plantelor la o dimensiune constant mică. Discul de dinți cu mai multe găleți încorporează lame de cizelare reversibile, lame de aripă și un contra-tăietor din aluminiu.

Comutator pentru touchpad

Carcasa tocătorului STIHL RLE 240 este prevăzută cu un comutator cu touch pad și un indicator de funcționare pentru a permite funcționarea simplă și intuitivă a tocătorului de grădină.

Comentarii

comentarii

Close