Top Menu

Primavara este o perioadă importantă a anului pentru grădină. De aceea, dacă reușim să realizăm cele mai importante lucrări, gradina noastră va fi vitrina casei pe tot parcursul anului.

Așadar, primăvara aceasta, și nu numai, avem o misiune importantă de îndeplinit și multe lucruri de învățat pentru a ne duce cu brio și la bun sfârșit toate sarcinile. Dar să o luăm încet și pe rând, căci nimic nu trebuie să ne scape și să stea în calea înfrumusețării și întreținerii grădinii noastre.

Pasul 1: Tăiem cu grijă tufișurile și copacii

Primăvara devreme este un moment bun pentru a îndepărta ramurile și mugurii uscați, rupți și înghețați. Să ținem cont însă că ramurile trebuie tăiate înainte de apariția frunzelor și că trebuie să alegem unealta de tăiere potrivită pentru tipul plantelor cultivate.

De aceea, înainte de a ne apuca de treabă ar fi bine să ne asigurăm că avem la îndemână toate uneltele necesare. Foarfecele de tăiat ramuri vor fi necesare pentru tăierea copacilor și arbuștilor decorativi. Atunci când copacii sunt suficient de înalți și nu ne deranjează să lucrăm de pe scară, putem folosi și tradiționalul tăietor de gard viu manual. Dacă ne temem să lucrăm de pe scară, soluția va fi o mașină de tuns gard viu. Necesită puțin mai multă pricepere în manipulare, dar permite lucrul de la sol. De asemenea, un astfel de instrument este ideal și pentru tăierea copacilor groși, caz în care, de multe ori, se întâmplă să fie mai dificil de plasat scara între ramuri. În plus, mașinile de tuns gard viu pe înălțime au de obicei un braț reglabil, astfel încât lungimea lor poate fi ajustată pentru a ajunge la diferite părți ale copacilor.

Bosch EasyShear Set de foarfece pentru tuns arbusti si foarfece de taiat iarba cu acumulator

 

În ceea ce privește gardurile vii, momentul potrivit pentru tăierea lor depinde de tipul și stadiul lor de creștere. La începutul primăverii este bine să tăiem gardurile vii pe care le-am plantat în anul precedent. În acest fel, le vom influența formarea și dezvoltarea ulterioară. În materie de instrumentele de tăiat gardul viu pe piață există o varietate de scule, precum mașinile de tuns gard viu manual, dacă dimensiunile acestuia nu sunt foarte pretențioase, și sculele electrice care accelerează procesul de tăiere și dau randament în cazul unor garduri vii mai bogate și impozante. De asemenea, avem și opțiunea de foarfece fără fir sau foarfece electrice.

 

Pasul 2: Fumigăm pentru a îndepărta dăunătorii

Fumigarea este o activitate importantă pe care trebuie să o facem pentru ca plantele noastre să fie rezistente la bolile fungice. Așa cum ne pasă de sănătatea noastră și luăm măsuri pentru a evita îmbolnăvirea, tot astfel este bine să procedăm și cu sănătatea plantelor noastre.

Atunci când ne planificăm pulverizarea, este o idee bună să urmărăm prognoza meteo, deoarece temperatura ar trebui să fie peste 7 grade. Totodată, însă, ar trebui să avem grijă să nu pulverizăm plantele în plin soare. Cel mai bine este să facem fumigarea noaptea sau într-o zi mai înnorată. De asemenea, ar trebui să evităm zilele cu vânt, deoarece vântul va disipa spray-ul înainte de a ateriza pe plante.

Pregătirea adecvată pentru stropirea plantelor include, de asemenea, și alegerea unui dispozitiv potrivit.

  •  Un pulverizator manual mic, cu un rezervor de 1,5-3l, va fi util pentru plantele mici (de ex. tufe de trandafiri, pepiniere de livezi) unde este nevoie de precizie. (Atenție ca la pulverizare să nu ajungă spray-ul pe plantele vecine care nu au nevoie de el). Un astfel de pulverizator este STIHL SG 21, un pulverizator manual deosebit de usor de manevrat, pentru utilizarea in numeroase domenii de activitate. Este usor de transportat, datorita curelei ce ajuta la purtarea pe umar și are în dotare o duză conică standard. Presiunea maximă a rezervorului este de 3 bari cu un debit de pulverizare maxim de 1 litru/min, iar lungimea furtunului este de 1,30 m. Cu o capacitate de pulverizare de 3 litri, Stihl SG 21 este ideal pentru pulverizarea convenabila a unor cantitati mici de lichid.

  • Un pulverizator de umăr, cu rezervor de 5-10L, va fi potrivit pentru stropirea pe distanțe mai lungi deoarece este adesea dotat cu o o lance lungă, cu ajutorul căreia să ajungem la vârful plantelor. Un astfel de model este Makita DUS054Z, un pulverizator de grădină de 5 litri, ușor și confortabil, care se alimentează cu un acumulator de tip  LXT 18V. Acest pulverizator este ideal pentru aplicatii de pulverizare rapidă si fără efort în agricultură, horticultură, dar si construcții. Duza dubla în formă de H, lancea telescopică și rezervorul de capacitate mare permit pulverizarea pe suprafețe mari.

  • Un pulverizator cu rucsac merită a fi ales atunci când avem de stropit foarte multe plante și copaci, desi nu neaparat cei mai mari copaci, deoarece pulverizatoarele de rucsac au de obicei duze scurte. Cu toate acestea, marele său avantaj este capacitatea de a menține presiunea fără a le îndepărta din spate. De cele mai multe ori, aceste atomizoare sunt mai potrivite pentru livezi și grădini tinere. Un astfel de model este Progarden 3WZ-4, de 770W, o soluție practică și fiabilă pentru stropitul livezii, grădinii de legume sau culturii de viță de vie cu tratament fertilizator lichid sau împotriva dăunătorilor. Spre deosebire de pompele clasice cu acționare manuală, utilizarea acestui pulverizator cu motor termic aduce avantajele unui randament ridicat și efort fizic scăzut. Mai mult decât atât, presiunea de pulverizare este mai mare decât a unei pompe clasice. iar în acest fel aplicarea substanței se face mult mai eficient, în timp ce tija de inox cu trei duze permite permite stropirea simultană pe mai multe rânduri de plante. Pulverizatorul Progarden este robust si portabil, iar capacitatea rezervorului permite o pulverizare eficientă a substanţelor pe suprafeţe intinse de teren.

 

Comentarii

comentarii

Close