Top Menu

Vara a luat sfârșit și odată cu ea și perioada în care ne bucuram de grădinile noastre ori spațiile verzi de relaxare în toată splendoare și frumusețea lor. Acum că sezonul rece se aproprie este necesar să ne asigurăm că oferim îngrijirea adecvată plantelor și copacilor și pentru temperaturi mai scăzute. Așadar, vom vorbi în cele ce urmează despre 5 activități necesare pentru ca în primăvară să ne bucurăm de aceleași spații verzi frumoase.

  1. Tăierea de întreține a copacilor și plantelor

Pentru creșterea corectă a pomilor fructiferi și a plantelor, tăierile anuale sunt extrem de importante. Pomii fructiferi, spre exemplu, nu numai că vor fi mai sănătoși, dar vor oferi și o producție de fructe mai bogată în anul ce urmează. În ceea ce privește plantele, toamna este momentul optim pentru pregărirea lor de iarnă. Principalele motive pentru care nu trebuie să trecem peste tăierea de toamnă sunt: echilibrarea creșterii, corectarea direcției de creștere sau curățarea ramurilor afectate. Pentru realizarea acestor activități, ne sunt necesare instrumente precum foarfece și motoferăstraie, drujbe. Aceste ustensile trebuie curățate, dezinfectate, dar și foarte bine ascuțite, căci uneltele tocite pot cauza ruperea ramurilor, iar mai apoi apariția unor boli/dăunători care pot fi greu de combătut.

2. Fertilizarea solului

Toamna este și momentul ideal pentru a oxigena pământul și a-l îmbogăți cu noi minerale. Elementele nutritive precum calciu, magneziu, potasiu și sulf sunt substanțe de bază care nu trebuie să lipsească din sol. După un timp, substanțele din sol sunt epuizate și nu se poate suplimenta pe căi naturale. Îngrăsământul nu numai că oferă plantelor nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă și viguroasă, ci ajută plantele să reziste la boli.

3. Strângerea frunzelor uscate

În luna septembrie, praful și frunzele uscate au început deja să ne invadeze casa, gazonul și garajul. Este clar că îndepărtarea frunzelor în această perioadă este o activitatea peste care nu putem sări dacă locuim la casă și cu atât mai mult când vine vorba de grădini, unde frunzișul uscat poate fi transformat în compost, cu ajutorul unor tocătoare de frunze.
În rest, frunzele pot fi strânse folosind unelte clasice de grădinărit precum mătura și grebla, sau varianta mult mai simplă și eficientă, suflanta electrică.

4. Tunderea gazonului

Gazonul se tunde până în momentul în care iarba încetează să mai crească. Adică inclusiv toamna. Așadar, robotul de tuns gazonul,  mașina de tuns iarbă sau trimmerul de iarbă trebuie să rămână în continuare cei mai buni prieteni ai noștri.

De ce este atât de importantă tunderea gazonului toamna? Din două motive:

– Dacă pe timp de iarnă iarba este prea înaltă, va fi culcată la pământ de vânt și ger, iar solul nu se va aerisi.

– Dacă, dimpotrivă, e prea scurtă, iarba va avea toate șansele să fie distrusă de viscol și de soare.

 

Comentarii

comentarii

Close