Top Menu

Toamna, când ziua devine mai scurtă și emisia soarelui scade, solurile ajung să înghețate, iar copacii încep să-și lase frunzele să cadă, în urma lor rămânând mizerie și multe resturi care la un moment dat trebuie, bineînțeles, strânse. 

Cu ajutorul vântului și ploii, frunzele acoperă treptat întreg solul, însă nu întotdeauna ajung să fie și folosite așa cum ar trebui. Pentru că frunzele care cad toamnă de toamnă sunt o resursă bogată în materie organică, în minerale extrase din subsol prin rădăcinile pomilor, și în microorganisme care în procesul lor de descompunere contribuie la îmbogățirea solului, ele merită ceva mai mult decât să fie aruncate în niște saci din plastic, la gropile de gunoi. Refolosite frunzele uscate generează un îngrășământ organic de neprețuit odată ce știm cum să le folosim inteligent, tot în folosul nostru. Pentru ca tot acest proces să fie posibil, înainte de toate trebuie să ne apucăm de treabă și nu oricum, ci cu instrumentele potrivite. Mai jos am pregătit o scurtă listă cu ustensilele și mașinile electrice necesare în colectare și reutilizarea frunzișului de toamnă.

  • Grebla

Pentru a grebla frunzele de pe suprafețe mici vom avea nevoie de o greblă relativ netedă, cu dinți plati, astfel încât să putem mătura cu ușurință frunzele din zonele de gazon și pietriș ale grădinii. Grebla este un instrument atât de clasic și nelipsit din nicio gospodărie încât o găsim cu ușurință la orice magazin de bricolaj.

  • Suflantă de frunze

În cazul suprafețelor mai mari lucrurile se schimbă, căci procesul poate deveni mai greoi și neplăcut dacă strângerea frunzelor se face manual. Partea bună este că astăzi, pentru ușurarea muncii, clasica greblă a ajuns să fie înlocuită de suflantele de frunze electrice. Cu ajutorul unui astfel de aparat salvăm timp prețios și evităm disconfortul muscular cauzat de mișcările de greblare. În plus, în funcție de nevoile fiecăruia și, bineînțeles de buget, putem opta pentru o suflantă de frunze pe benzină, suflantă de frunze electrică sau suflantă de frunze cu acumulator.

  • Aspirator de frunze
Odată ce am strâns toate frunzele la un loc, va fi nevoie de un instrument cu care să le putem colecta confortabil și rapid. Pe lângă clasicele instrumente precum lopeți, mănuși, cea mai eficientă variantă rămâne aspiratorul de frunze. Un astfel de aparat este ușor de folosit și ne ajută să curățăm rapid orice suprafață acoperită cu frunze. În funcție de modelul pe care îl alegem, acesta poate fie să aspire frunzele într-un sac, fie să le sufle în direcția aleasă de noi, reușind astfel să le adunăm într-un singur loc de unde să ne fie și mai ușor să le îndepărtăm.
  • Tocător de frunze
Pentru a accelera procesul de descompunere și a obține un compost bun, tocătorul de frunze este absolut necesar. Tocătoarele de resturi vegetale ne permit să creăm spațiu în grădină transformând un volum mare de crengi, arbuști, frunze și alte bucăți de plante într-un compost tocat foarte mărunt. Acest compost poate fi folosit mai apoi în diverse modalități. Practic, folosind un tocător de frunze împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură: scăpăm de resturile din grădină și le transformăm într-un compost care funcționează pe post de îngrășământ pentru sol, scutindu-ne astfel de necesitatea achiziționării unor fertilizante speciale.
Pe piață găsim tocătoarele în două variante: pe motor electric sau pe combustibil. Ce trebuie să știm estă că pentru suprafețe mai mari și o autonomie mai mare, ar trebui să optăm pentru un tocător pe combustibil, iar pentru gospodărie putem alege și tocătorul de frunze electric.
Acum că știm toate aceste lucruri nu ne rămâne decât să vă urăm spor la strângerea frunzelor și transformarea lor în cel mai bun îngrășământ natural!

Comentarii

comentarii

Close