Top Menu

Ai un șemineu pe lemne, o sobă pe peleți sau un grătar și partea cea mai puțin plăcută ți se pare momentul când realmente trebuie să începi să le cureți de cenușă? Să fim serioși, nimeni nu ar face din asta un hobby, însă cu instrumentele necesare poate deveni o activitate pe care să o realizezi cu ceva mai multă plăcere și eficiență. Și când vorbim despre instrumente, de fapt vorbim despre un singur aparat modern și performant, gândit special pentru această utilizare: aspiratorul de cenușă.

Știm, cu siguranță acum te vei întreba dacă nu poți aspira cenușa și cu aspiratorul tău clasic, cel care te scoate din orice problemă legată de praf și mizerie. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa și despre asta vom vorbi în cele ce urmează, căci aspiratorul de cenușă este, fără îndoială, singura unealtă capabilă să aspire cenușa și alte substanțe derivate din ardere în șeminee, cuptoare, sobe pe lemne sau peleți ori grătare în deplină siguranță.

1. Filtru special

După cum probabil știi deja, atunci când ardem lemne de foc, peleți sau gunoi, se generează reziduuri. O parte dintre acest reziduu se depune sub forma de praf de cenușă în locul în care am ars combustibilul, în timp ce cealaltă parte de reziduu este expulzată direct în aer sub formă de fum. Cenușa, resturile mici de pelete sparte sau chiar rumegușul sunt diferite de praful de uz casnic. Aceste particule sunt prea fine pentru a fi aspirate în siguranță de un aspirator normal. În plus, fumul, cenușa și praful provoacă alergii și conjunctivite.

Un aspirator pentru cenușă are un filtru special conceput pentru a reține particulele fine sau praful, protejând astfel motorul mașinii și generând aer mai pur și mai curat în mediul de lucru. Chiar dacă ai un aspirator cu filtru Hepa, acesta nu a fost conceput pentru a bloca particulele fine de cenuşă, motiv pentru care motorul nu este capabil să absoarbă suficient aer prin admisia sa obișnuită. Această lipsă de aer face ca mașina să se oprească recurent sau să ajungă să se ardă.

Pentru toate acestea, este extrem de important sa ai un aspirator de cenușă, cu un filtru capabil să rețină cele mai fine particule de cenușă, astfel încât să nu ajungă în motor și să producă defecțiuni aparatului.

2. Securitate

Spre deosebire de un aspirator clasic, cel de cenușă este proiectat să reziste la temperaturi ridicate datorită stratului metalic din structura sa.

Pentru siguranța, te sfătuim ca înainte de aspirare să lași cenușa să se răcească între 12 și 24 de ore.

3. Rezervor metalic pentru prevenirea incendiului

Spre deosebire de cele conventionale, aspiratoarele pentru cenușă au un tambur metalic care îți permite să depozitezi cenușa în siguranță, fără riscul de a te arde. Acest rezervor metalic reduce riscul de incendiu în timpul procesului de aspirare și curățare a șemineelor ​​cu lemne sau a sobelor pe peleți.

4. Materiale ignifuge

O altă diferență între un aspirator de cenușă și unul convențional este că primul este realizat din materiale ignifuge care protejează structura mașinii. Aceste materiale rezistente la flacără și căldură nu iau foc și pot absorbi temperaturile ridicate, mai degrabă decât să le crească. Chiar dacă ai un aspirator bun dotat cu filtru Hepa, NU te baza că poate bloca particulele ultrafine derivate din ardere. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că, dacă aspiri cenușa fierbinte cu un aspirator convențional, poți provoca un incendiu în aspiratorul.

5. Ușurință în utilizare

Un aspirator de cenușă are un design compact și o structură foarte stabilă care îl fac un instrument foarte ușor de utilizat. Unele modele au roți pivotante pentru a obține o mai mare ușurință la transport. Îți recomandăm ca după fiecare utilizare să golești rezervorul de colectare într-un coș de gunoi sau o găleată pentru cenușă. Tot ce trebuie să faci este să deschizi încuietorile situate în partea de sus a capacului și să scoți recipientul din interior pentru a-l putea goli confortabil.

 

 

Comentarii

comentarii

Close