Top Menu
Oglindă cu ramă din lemn nobil

Frumoasă ca un tablou pe perete şi uşor de construit: în această oglindă vom privi întotdeauna cu plăcere.

Unele oglinzi pot fi tot atât de frumoase ca un tablou expus pe perete. Tocmai un astfel de exemplar vă puteţi confecţiona foarte uşor şi singuri urmând instrucţiunile noastre. Şi dacă vreţi să faceţi oglinda şi mai frumoasă: priviţi-vă mai des în aceasta!

Propunerea noastră de montaj este simplu de realizat: o oglindă lipită pe o placă puţin ieşită în afară, încadrată de baghete atractive din lemn masiv, care se înşurubează cu placa. Un efect interesant are sistemul de suspendare pe perete, datorită căruia oglinda pare să plutească în faţa acestuia.

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt concepute pentru plăci din lemn de fag încleiat, groase de 20 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse.

Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Grad de dificultate Costuri Consum de timp
2/5 1/5 2/5

 

Scule electrice necesare:

 • Şlefuitor multifuncţional

 

PSM 80

Bosch PSM 80 A Slefuitor multifunctional

 

 

 

 

SAU

PSM 10.8 li

Bosch PSM 10,8 LI Slefuitor multifunctional cu acumulator, 2.0 Ah

 

 

 

 

 • Maşini de găurit/înşurubat cu acumulator

 

PSR 18

 

 

Bosch PSR 18 Masina de gaurit si insurubat cu doi acumulatori, 1.2 Ah

 

 

 • Şurubelniţă cu acumulator

 

IXO

Bosch IXO Surubelnita cu acumulator, litiu-ion, 1.5 Ah

 

 

 

 

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

Bosch PSR Select Surubelnita cu acumulator, 3.6 V

 

 

 

 

 • Ferăstrău circular de banc

 

PTS 10

Bosch PTS 10 Ferastrau circular de banc, 1400 W

 

 

 

 

 • Sistem de pulverizare fină

 

PFS 5000 E

Bosch PFS 5000 E Sistem de pulverizare fina

 

 

 

 

Mijloace auxiliare:

 • Set burghie pentru lemn
 • Set burghie pentru piatră, dibluri, în funcţie de structura peretelui
 • Zencuitor
 • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120–240
 • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
 • Bandă adezivă de fixare a oglinzii
 • Bandă dublu adezivă
 • Silicon
 • Nivelă cu bulă

Materiale necesare:

 • Placă din lemn încleiat de fag
 • Placă semigroasă din fibre (MDF)
 • Oglindă, bandă de lipit pentu oglinzi
 • şuruburi cu cap înecat
 • Baiţ şi lac

Lista de materiale detaliata:

Poz. Buc. Denumire Lungime Lăţime Grosime Material
0 1 Placă pentru oglindă 580 mm 580 mm 19 mm MDF
1 3 Bare de suspendare 500 mm 60 mm 19 mm MDF
2 4 Baghete de ramă 550 mm 50 mm 20 mm Lemn încleiat de fag
3 1 Oglinzi 498 mm 498 mm 4 mm
4 2 Bandă adezivă de fixare a oglinzii 500 mm 19 mm
5 aprox. 26 şuruburi cu cap înecat, 4 x 35 mm

 

1.Pregătirea plăcii de fixare a oglinzii pentru baghetele de ramă

1

Puneţi placa de fixare a oglinzii cu partea posterioară în jos pe suprafaţa dumneavoastră de lucru. Poziţionaţi acum oglinda cu ajutorul metrului de tâmplărie în centrul plăcii, astfel încât marginea care depăşeşte să aibă aceeaşi lăţime de jur împrejur. Marcaţi conturul oglinzii cu creionul pe placa de fixare a oglinzii şi daţi din nou oglinda la o parte.

Executaţi găuri pregătitoare pentru înşurubarea ulterioară a baghetelor ramei cu placa de fixare a oglinzii cu ajutorul maşinii de găurit şi burghiului pentru lemn de 4 mm. Executaţi câte trei găuri pentru fiecare baghetă,în mijlocul suprafeţei dintre marcajul cu creionul şi muchia exterioară a plăcii de fixare a oglinzii. Adânciţi găurile dinspre spate.

 

 

2. Prelucrarea şi montarea barelor de suspendare şi a celor de distanţare

2

Tăiaţi cele două bare de suspendare dintr-o placă lungă de 500 mm şi lată de 120 mm. Reglaţi în acest scop pânza ferăstrăului circular de banc la 45° şi tăiaţi longitudinal placa. Pentru ca tăietura în lungime să fie perfect dreaptă, ar trebui să fixaţi cu menghine pentru lemn o şipcă drept limitator paralel.

Executaţi apoi găuri pregătitoare în barele de suspendare cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 4 mm, pe latura mai lată a barelor. Executaţi găuri pregătitoare în vederea înşurubării pe peretele posterior şi în bara de distanţare şi adânciţi în mod corespunzător găurile.

Pentru ca în final oglinda să atârne sigur şi drept, barele de suspendare trebuie motate cu precizie pe placa de fixare a oglinzii şi pe peretele camerei. La montarea pe peretele camerei folosiţi o nivelă cu bulă.

Pentru înşurubarea pe placa de fixare a oglinzii, puneţi-o cu faţa anterioară întoarsă în jos pe capre de lemn. Poziţionaţi bara de suspendare, în funcţie de cotele de înălţime din schiţă, pe partea posterioară şi înşurubaţi strâns bara prin găurile pregătitoare cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi de 4 x 35 mm. Procedaţi asemănător cu bara de distanţare.

SFAT UTIL PENTRU ÎNŞURUBAREA A DOUĂ PIESE DIN LEMN

Întotdeauna executaţi în piesa care urmează a se înşuruba prima, o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie lărgită pentru capul de şurub. În cea de-a doua piesă executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului.

 

3. Prelucrarea peretelui posterior al oglinzii şi lipirea oglinzii

3

Pentru ca banda adezivă pentru oglindă să se poată lipi suficient de bine, lăcuiţi suprafaţa de lipire marcată cu creionul în pasul de lucru unu. Şlefuiţi-o în acest scop cu hârtie de şlefuit de gran. 180 în direcţia texturii lemnului. Grunduiţi suprafaţa pulverizând-o în strat subţire cu lac incolor. După uscarea lacului, şlefuiţi-o încă o dată şi lăcuiţi-o a doua oară într-un strat ceva mai gros. După uscarea suprafeţei lăcuite, puteţi lipi oglinda pe aceasta cu bandă adezivă pentru oglindă.

Puneţi placa de fixare a oglinzii cu faţa posterioară întoarsă în jos, pe caprele de lemn. Conturul oglinzii trasat în pasul de lucru unu mai este încă vizibil. Pentru a putea poziţiona exact oglinda, fixaţi acum cu menghine pentru lemn două şipci în unghi drept într-unul din colţurile marcate. Acestea servesc drept limitator la poziţionarea oglinzii.

Aplicaţi câteva fâşii de bandă adezivă pentru oglindă, pe partea posterioară a oglinzii, desprindeţi folia de protecţie şi lipiţi oglinda în unghiul marcat pe placa de fixare a oglinzii.

4. Înşurubarea baghetelor ramei cu placa de fixare a oglinzii

4Fixaţi baghetele ramei una după alta cu menghine pentru lemn pe placa de fixare a oglinzii în jurul oglinzii aşa cum este redat în schiţa noastră. Montaţi-o cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi 4 x 35 mm în găurile pregătitoare executate la pasul de lucru unu. Ţineţi din nou seama de sfatul nostru util privind înşurubarea a două piese din lemn de la pasul de lucru doi.

 

5. Suspendarea oglinzii

Înşurubaţi a doua bară de suspendare cu dibluri, în funcţie de structura peretelui, pe peretele camerei. Marcaţi poziţia găurilor prin găurile pregătitoare ale barei, pe care trebuie să o aşezaţi perfect orizontal (nivelă cu bulă!).

INDICAŢIE PRIVIND DIBLURILE

Construcţia pereţilor în zilele noastre poate fi realizată începând cu zidăria uscată şi terminând cu betonul masiv. Stabiliţi deci mai întâi din ce este construit peretele dumneavoastră. În funcţie de tipul construcţiei sunt necesare diferite dibluri pentru fixarea barei de suspendare. În funcţie de structura peretelui, executaţi cu maşina de găurit sau ciocanul rotopercutor şi burghiul pentru piatră găurile în perete, aspiraţi eventual praful şi puneţi diblurile. Acum puteţi monta bara de suspendare cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi potrivite şi apoi agăţa oglinda pe perete.

6. Şlefuirea suprafeţelor de lemn

6

Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainte de montarea ramei, ar trebui să vă dedicaţi prelucrării acesteia.

Mai întâi faţetaţi toate muchiile baghetelor de ramă, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de gran.120 sau 180 în unghi 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Şlefuiţi suprafeţele expuse privirii, cu şlefuitorul în direcţia texturii lemnului, mai întâi cu hârtie de şlefuit mai grosieră (gran 120, 180), apoi mai fină (până la gran. 240).

Apoi suprafeţele se şterg cu un burete umed pentru a îndepărta praful. După uscare se vor ridica izolat fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 180. După aceasta lemnul este pregătit pentru tratamentul suprafeţei. Sugestie: aveţi grijă ca hârtia de şlefuit să nu fie prea uzată, astfel încât fibrele de lemn să fie tăiate şi nu doar împinse înăuntru.

7. Băiţuirea suprafeţelor

7 Băiţuire se numeşte colorarea lemnului. Baiţurile pot fi aplicate cu un sistem de pulverizare fină. După aplicarea baiţului lemnul nu este încă protejat la suprafaţă; protecţia suprafeţei acestuia se obţine deabia după ceruire sau lăcuire.

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi care nu este utilizată pentru a fuma, a mânca sau a bea.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.

 

SFAT UTIL PENTRU BĂIŢUIRE:

Lucraţi pe suprafeţe verticale întotdeauna de jos în sus. Deoarece baiţurile sunt fluide iar suprafaţa lemnului este puternic absorbantă, în caz contrar baiţurile ar curge în jos şi forma dâre groase, care ulterior nu mai pot fi îndepărtate, rămânând vizibile.

8. Lăcuirea baghetelor ramei

8Turnaţi lacul în rezervorul de vopsea şi diluaţi-l eventual cu puţină apă. Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de vopsea cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal resp. vertical pe suprafeţe şi în jet conic pe muchii.

Aplicaţi primul strat de lac subţire. Începeţi cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

Şi în acest caz – ca la umezire – se vor ridica fibre de lemn, pe care le veţi îndepărta uşor cu hârtie de şlefuit de gran. 220 sau 240, şlefuindu-le cu grijă, după uscarea lacului, în direcţia texturii lemnului.

Pentru al doilea strat de lac folosiţi acelaşi lac transparent ca şi la prima aplicare. De această dată puteţi aplica lacul într-un strat mai gros. Începeţi din nou cu muchiile şi apoi efectuaţi treceri uniforme, paralele pe suprafeţe.

SFAT UTIL PENTRU LĂCUIRE

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Factori hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate. Solicitaţi consultanţă de la distribuitorul autorizat. Iar dacă nu aveţi prea multă experienţă în lăcuire, este recomandabil eventual să exersaţi puţin pe o piesă de probă. Cele mai frumoase şi mai bune rezultate le obţineţi cu lacurile acrilice. Aceste lacuri, care pot fi diluate cu apă se aplică extrem de uşor şi de rapid cu un sistem de pulverizare fină.

9. Gata.

9

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Close