Top Menu

Fie ca urmeaza sa achizitionezi o drujba sau esti deja familiarizat cu aceast tip de utiliaj, trebuie sa stii ca intretinerea este una dintre cele mai bune masuri pe care le poti lua pentru a prelungi durata de viata a motoferastraului.

Rodajul corect, reviziile tehnice periodice, amestul corect de benzina, intretinerea lamei si a lantului, curatarea filtrelor de aer, curatarea drujbei dupa fiecare utilizare, toate sunt activitati deosebit de importante pentru buna functionarea a utilajului, la capacítate máxima si pe termen cat mai lung.

Astazi insa ne vom opri asupra unui aspect pe cat de important, pe atat de neglijat in folosirea drujbelor: alegerea corecta a uleiului de intretinere.

Asadar, exista doua tipuri de ulei care se folosesc pentru mentinerea functionalitatii drujbelor:

  1. Uleiul de lant. Pentru ca drujba sa functioneze cat mai bine lantul se unge cu un anumit tip de ulei creat special pentru aceasta intrebuintare si care poarta denumirea de “ulei de lant”. Acesta este un produs destinat exclusiv ingrijirii lantului si trebuie folosit conform indicatiilor de pe ambalaj. Folosirea acestui ulei permite lantului sa se miste cu usurinta pe lama si sa dea un randament cat mai bun.

Atentie! Utilzarea unor alte lichide neadecvate de tipul uleiului ars, uleiului de gatit, uleiului hidraulic, uleiului de transmisie este total eronata si poate duce la defectarea lantului, a sinei, a  si a sistemului de ungere si inclusiv a motorului.

 

  1. Uleiul de adaos sau de amestec. Pentru a putea exploata drujba cu motor pe benzina este nevoie de un amestec combustibil de benzina si ulei de adaos. Calitatea celor doua si utilizarea lor corecta este deosebit de importanta pentru functionarea si durata de viata a motorului. Producatorii de motofierastraie recomanda ca la fiecare 1 litru de benzina sa se adauge 20ml de ulei de amestec. Totusi, dat fiind ca benzina de la noi din tara nu are o calitate la fel de buna ca cea din afara, iti recomandam sa adaugi o cantitate mai mare de ulei, undeva la 25 ml.

De asemenea, recomandarea noastra este sa cumperi uleiul doar de la magazine specializate si de la producatorii de motoferastraie. Nu te lasa pacalit de iluzia unei economii la bani cand vine vorba de uleiul de amestec intrucat, pe termen lung, sunt sanse mari sa ai parte de cheltuieli substantiale pentru sustinerea reparatiilor.

Atentie! Nu folosi uleiul de adaos pentru ungerea lantului deoarece acesta are alte proprietati de lubrifiere!

 

In concluzie:

Citeste cu atentie etichetele de pe sticlele de ulei, asigura-te ca nu le confunzi la intrebuintare si respecta recomandarile producatorilor.

Ai grija ca inainte de fiecare utilizare sa verifici lantul si sa folosesti intotdeauna numai uleiul de lant, iar pentru motor, uleiul de amestec in cantitati corecte.

Daca observi ca varful lamei devine prea fierbinte, inseamna ca lubrifierea e deficitara, iar drujba trebuie oprita imediat pentru remedierea problemelor de la sistemul de ungere.

 

Puteti consulta catalogul cu gama de uleiuri dinsponibile in magazinul online Tehnic Bazar: aici.

 

 

Comentarii

comentarii

Close