Top Menu

Da, stim ca daca stai la curte sau abia te-ai mutat la casa, visezi deja la un gard viu frumos conturat, asa cum ai vazut prin reviste sau pe diferite site-uri de amenajari exterioare si gradinarit. Ai spune ca asta este treaba de profesionisti, oameni cu experienta si care lucreaza in astfel de domenii. Ei bine, trebuie sa stii ca astazi a fi profesionist la tine acasa este o treaba mai usoara decat ti-ai fi putut imagina acum cativa ani. Internetul ne ofera in acest moment surse inepuizabile de informatii, iar tehnologia ne ajuta sa punem in practica tot ceea ce invatam de la profesionisti.

Sa o luam insa cu inceputul, caci, in primul rand, trebuie sa stii ca exista trei tipuri de taiere a gardului viu: taierea de intretinere, de scurtare si cea radicala. In functie de varsta gardului si de aspectul pe care doresti sa-l obtii, vei putea opta pentru una dintre acestea.

Taierea de intretinere are dublu rol, asigurand atat indesirea gardului, cat si mentinerea lungimii dorite. Daca gardul este din acela care ramane verde pe tot timpul anului, atunci va fi suficienta o singura intretinere pe an. Daca gardul este verde numai pe timpul verii, atunci va fi nevoie sa-i faci o intretinere de doua ori pe an.

  • Indeparteaza doar circa 1/3 din masa de crengi
  • Fa intretinere doar cand lastarii noi crescuti s-au maturizat
  • Taie intotdeauna pe mugurii exteriori

Taierea de scurtare determina o crestere mai rapida a gardului si o reinmugurire puternica.

  • Indeparteaza doar circa 2/3 din dimensiunea totala
  • Fa scurtarea o singura data pe an, in perioada de vegetatie (iarna sau primavara devreme)

Taierea radicala o vei face daca gardul este prea batran si are nevoie de regenerare. Daca se intampla sa ai un gard cu o vechime destul de mare, probabil ai observat deja ca incepe sa aiba un aspect usor salbatic, deformat si rerefiat, cu goluri inestetice. Ei bine, atunci este momentul sa ii dai un refresh printr-o taiere radicala.

  • Taie arbustii pana la tulplina cea mai groasa, la aprox. 50 cm inaltime
  • Efectueaza taiaerea pe perioada iernii în funcţie de tipul gardului viu – însă nu la temperaturi sub -5 grade Celsius.

Indiferent de modalitatea de taiere pe care o vei folosi, incepe întotdeauna tunderea gardului viu cu extremitățile si mergi din aproape in aproape. In prima faza tunde partea laterala, iar in a doua faza, partea de sus.

In al doilea rand, pentru a lucra si a obtine rezutatele unui profesionist este extrem de important sa folosesti scule si instrumente de taiere de calitate. Acestea trebuie sa fie bine ascutite pentru a impiedica ruperea sau ciuntirea ramurilor. De asemenea, iti recomandam sa le dezinfectezi cu alcool denaturant pentru a impiedica raspandirea uneo boli de la o planta la alta.

Pe piata vei gasi multe scule electrice sau cu acumaltor care sa iti asigure calitatea si eficienta unei lucrari profesionale.

Iata cateva exemple si recomandari:

Foarfecele de tuns gardul viu Makita UM600DSYEX este un instrument semi-profesional, cu acumulator, usor si compact, pe care il poti folosi atat pentru taierea ramurelelor, cat si a marginilor de gazon. Foarfecele UM600DSYEX este compatibil cu acumulatorii makita CXT de 10.8 V respectiv 12 V si vine la pachet cu:

  • Lama pentru tuns iarba (cu teaca),
  • Lama pentru tuns gard viu (cu teaca),
  • Colector pentru lama de tuns gard viu,
  • 2 acumulatori BL1015 de 1.5 Ah
  • incarcator rapid DC10SA.
  • 1 X Foarfece Makita UM600DSYEX

VEZI PRODUSUL

Foarfeca de tuns gard viu STIHL HSA 45 este tot un instrument semi-profesional, cu acumulator.  Acesta se remarca printr-o greutate foarte redusa si un pret atractiv.

Cu aceasta foarfeca vei putea sa tunzi gardul viu usor si confortabil datorita lungimii taietoare de 50 cm. Sistemul lama taietoare format dintr-un singur cutit taietor, prevazut cu dinti taietori dubli, iti va asigura realizarea unor taieturi curate. In plus, foarfeca are o capacítate de taiere ridicata – unghi de ascutire 32°.

VEZI PRODUSUL

Masina de tuns gard viu Makita EH6000W, cu motor pe benzina, face partea din gama produselor profesionale. Este o masina de tuns gard viu extrem de performantă, pe care o poti utiliza cu succes indiferent dacă este vorba de parcuri sau spații verzi. Avand doar 5 kg masa proprie, aceasta masina de tuns gard viu este extrem de usoara si manevrabila.

In plus, masina dispune de un motor in 2 timpi de 22.2 cmc si de o lungime mare de taiere de 60 cm.

VEZI PRODUSUL

 

Foarfecele de taiat gard viu Bosch EasyHedgeCut 12-350, cu acumulator, este un instrument semi-profesional, ideal pentru intretinerea gardurilor vii de dimensiuni mici.

Sistemul „Anti-Blocking“ asigura o performanta de taiere continua. Foarfecele vine la pachet cu alte multe avantaje, precum:

  • Syneon Chip – energie controlata inteligent pentru fiecare proiect
  • Lame slefuite cu diamant: lungime de 350 mm cu o deschidere de 15 mm a dintilor
  • Echilibu si ergonomie optima: pentru confort si control suplimentar
  • Un acumulator se potriveste la toate – nu aveti nevoie decat de un acumulator si de un încarcator pentru toate sculele electrice Power for ALL de 12 V

VEZI RPODUSUL

Comentarii

comentarii

Close