Top Menu

Tradiția spune că odată cu sărbătoarea Sfântului Dumitru, apar și primele semne serioase ale instalării anotimpului răcoros, toamna. Asta înseamnă că trebuie să ne scoatem drujbele din atelier și să le punem la treabă pentru că nu va mai fi mult până când vom avea nevoie de lemne de foc pentru sobă sau centrală.

În plus, și grădina are nevoie de toată atenția noastră în perioada asta, toaletarea copacilor fiind o activitate ce trebuie făcută dacă vrem să avem pomi fructiferi bogați și anul viitor. Iar pentru cei care încă nu au în dotare un astfel de instrument de lucru, atunci este timpul să și-l achiziționeze, însă nu înainte de a trece în revistă câteva aspecte legate de caracteristicile unui motofierăstrău potrivit pentru astfel de activități, dar și a diferențelor între un motofierăstrău pe benzină și unul pe acumulator, indiferent de brandul care îl produce. Așadar, să începem!

Motofierăstrăul pe acumulator

În primul rând, trebuie să știm că drujbele pe acumulator sunt în general achiziționate de amatori care le folosesc pentru lucrări de tip de hobby, cum ar fi tăierea crengilor copacilor. Ele sunt recomandate pentru astfel de lucrări ce nu necesită o putere mare de lucru și care au o greutate redusă, ceea ce le permite și femeilor să le manevreze ușor și fără probleme. Este și cazul drujbei Bosch AdvancedCut 18 care datorită pânzei de ferăstrau inovatoare NanoBlade și a sistemului EasyCut 12, taie silențios și fără efort ramurile aflate aproape de trunchi. Mai mult decât atât, tehnologia inovatoare permite o utilizare fără ungerea sau ascuțirea pânzei de ferăstrău, ceea ce înseamnă și un timp redus pentru întreținerea sa.

Alte avantaje ale utilizării motofierăstraielor pe acumulator sunt nivelul redus de zgomot și de emisii poluante, aflate în contrabalanță însă cu spectrul restrâns de activități la care pot fi folosite, timpul crescut de lucru, dar și durata de utilizare limitată de descărcarea lor.

Motofierăstrăul pe benzină

În cazul acesta, lucrurile stau puțin diferit deoarece puterea, greutatea și manevrabilitatea sunt complet diferite. La fel și tipurile de aplicații la care pot fi folosite și categoria de persoane care le preferă pe acestea. În general, este vorba despre profesioniști, care utilizează drujbele în pădure, pentru doborârea copacilor, dar și în gospodarie, pentru tăierea lemnelor de foc sau chiar  toaletarea copacilor de mari dimensiuni. În rândurile ce urmează vă prezentăm 3 drujbe de puteri diferite, pe benzină, utilizate de regulă pentru aplicații diferite:

Motoferăstrăul Ruris 492, de 2,7 CP și o lungime a lamei de 45 cm este alegerea perfectă a oricărui profesionist pentru doborâtul şi secţionatul masei lemnoase de esenţă tare, datorită lanțului profesional ce îl recomandă pentru astfel de lucrări forestiere. Lanţul de tip RS 325, cu viteză mare de tăiere, reduce semnificativ timpul de exploatare şi consumul de carburant, iar greutatea de 6.5 kg, dispusă pe şasiu, balansează frontal vârful şinei, către masă lemnoasă, astfel că efortul depus în manevrarea drujbei scade considerabil.

Motofierăstrăul Makita DCS5121-38D, de 3.3 CP și o lungime a lamei de 38 cm este cel mai ușor motofierăstrau profesional (5.6 kg), ideal pentru doborât, cepuit și fasonat arbori de dimensiuni medii, cu lemn de esență moale și medie. Drujba este una ușor de întreținut, ce oferă acces rapid la filtrul de aer și motor, prin îndepărtarea capacului fixat cu 3 cleme.

Motofierăstrăul Makita EA6100P , de 4.6 CP și o lungime a lamei de 45 cm este un model recomandat lucrărilor în regim profesional și exploatărilor forestiere: doborât, cepuit, fasonat. Rezervorul mare de combustibil permite utilizarea continuă, timp de 30 de minute, ceea ce face ca munca dumneavostră să fie una extrem de eficientă.

Așadar, sperăm că v-ați lămurit în privința motofierăstraielor potrivite pentru activitățile pe care plănuiți să le realizaț în perioada următoare. Pentru sfaturi personalizate și consultanță în alegerea modelului optim, vă invităm în magazinul nostru online, TehnicBazar.ro, unde puteți găsi, de asemenea, și o multitudine de accesorii necesare pentru buna funcționare a drujbelor. Spor la cumpărături și spor la treabă!

 

Comentarii

comentarii

Close