Top Menu

Una dintre cele mai importante măsuri de îngrijire a pomilor fructiferi este stropirea lor încă de la începerea sezonului de primăvară. Scopul acesteia este de a preveni bolile prin eliminarea dăunătorilor ascunși de multe ori de ochii noștri. Trebuie să știm că mulți dintre cei mai mari dușmani ai pomilor fructiferi iernează și se dezvoltă în scoarță, în pământul de sub copaci și chiar în interiorul mugurilor, fiind greu de identificat, dar putând face adevărate ravagii.

În materialul de astăzi vom vedea cum ar trebui să decurgă un proces de stropire care să ne asigure o dezvoltare sănătoasă a pomilor și un rod bogat la momentul recoltei. Pe scurt, iată de ce este atât de importantă stropirea pomilor fructiferi la timp și în mod corect:

 • Pentru că ajută la construirea unei protecții fiabile împotriva unui număr mare de boli periculoase ale plantelor;
 • Pentru că previne incursiunile insectelor dăunătoare;
 • Pentru că va crea o rezervă pentru viitoarele înfloriri și recolte.

În ce perioadă va fi cel mai benefic controlul dăunătorilor la pomii fructiferi?

Pentru a preveni apariția masivă a unei armate de insecte și dăunători, prima luptă trebuie să aibă loc atunci când temperatura medie zilnică depășește bariera de +5 ° C și stratul principal de zăpadă dispare. Este imposibil să oferim niște date exacte întrucât caracteristicile climatice diferă de la o regiune la alta și de la an la an.

Cum pregătim pomii?

Înainte de stropirea propriu zisă a pomilor, este important să luăm o serie de măsuri pentru a reduce riscului de răspândire a infecțiilor de la părțile plantelor moarte la părțile sănătoase. Iată ce ar trebui să facem:

 • Să examinăm plantele în caz de lăstari deteriorați sau morți, crăpături și răni în scoarță, ramuri zdrobite și alte probleme;
 • Să tăiem lăstarii uscați neacoperiți;
 • Să curățăm trunchiurile de licheni, să îndepărtăm ramurile deteriorate în timpul iernii, scoarța exfoliată;
 • Sub copaci și arbuști, să curățăm frunzișul de anul trecut și alte resturi pentru a exclude reproducerea dăunătorilor din sol.

Cu ce stropim pomii?

Stropirea pomilor fructiferi o putem face cu ajutorul unui pulverizator manual sau al unui atomizor, în funcție de suprafața livezii sau a grădinii.

STIHL SG 31 – Atomizor manual

 STIHL SG 31 este un pulverizator destinat lucrărilor de pulverizare precisă, manuală a substanțelor împotriva dăunătorilor și a fertilizatorilor lichizi pe suprafețe mici de teren și în gospodărie. Costrucția sa este robustă, având o capacitate  a rezervorului de 5 l. si o presiune maxima de 3 bari.

Caracteristici de echipare SG 31:

 • Țeavă escamotabilă pentru jet;
 • Duză de jet plat și duză conică înaltă;
 • Manometru piston / ventil de siguranță;
 • Orificiu tip pâlnie pentru umplere facilă.

Atomizor RURIS A109S + kit echipament de lucru profesional

Ruris A109S este un atomizor profesional, ideal pentru livezile care se întind pe suprafețe mai mari, asigurând o stropire eficientă și rapidă. Motorizarea de 2.2 CP, cu consum redus de carburant, permite cel mai bun randament de pulverizare pe orizontală și verticală, iar pompa Booste permite stropirea la 90 de grade, fiind ideală pentru aplicarea tratamentelor la înălțime, cum este cazul pomilor.

Acoperirea de stropire mare, consumul redus de carburant și zgomotul diminuat al motorului poziționează atomizorul A109S pe podiumul noii generații de echipamente de stropit cu motor termic.

Aparatul este dotat cu un rezervor cu o capacitate de 14 litri, utilizatorul putând folosi atât substanțe lichide, cât și granulate. Pentru o pulverizare foarte fină, atomizorul dispune de un kit format dintr-un filtru de lichide și o diuză injector, care ajută la dispersia optimă, evitându-se astfel pierderi nedorite de substanță. Aceasta poate fi realizată prin poziționarea unuia dintre cele șase orificii ale filtrului situat pe capacul gradat, care acoperă diuza injector.

Pentru o utilizare cât mai simplă, RURIS A109S vine cu un mâner ergonomic, multifuncțional, pe care se află comenzile START/STOP, dar și o clapetă care permite reglarea accelerației, fără să fie nevoie de apăsare constantă a acestuia. Clapeta este setată la nivelul dorit, menținându-se aceeași turație pe tot parcursul utilizării.

Toate materialele și componentele au fost atent selecționate pentru a rezista la soluții chimice foarte dure. Astfel mediul și solul sunt protejate, cumpărătorul are garanția unei utilizări îndelungate. Confortul în timpul exploatării este important pentru noi, de aceea, atomizorul RURIS A109S vine cu bretele căptușite și spate capitonat, care susțin perfect greutatea aparatului.

În magazinul online Tehnic Bazar găsim o gamă complexă de pulverizatoare manuale și atomizoare, de la producători de renume, precum Sthil, Ruris, ProGarden, Micul Fermier. Oferta completă poate fi consultată aici.

Comentarii

comentarii

Close