Top Menu

Toamna este anotimpul preferat al multora. Să fie datorită tonurilor frumoase aurii și ocru pe care le îmbracă natura ori să fie datorită brizei care se ridică după-amiaza și care ne face să ne punem cu plăcere jachetele, cert este că toamna pare momentul ideal pentru a ne bucura de grădină și de peisajul rural.

Tot toamna însă este și momentul în care trebuie să realizăm câteva activități prin care să pregătim grădina pentru sezonul rece. Temperaturile deja au început să scadă și nu ne dorim ca grădina noastră să aibă de suferit în urma capriciilor ierii.

 

Protejarea copacilor și tufișurilor

Una dintre sarcinile importante în acest moment este curățarea grădinii și îndepărtarea frunzelor uscate care cad din copaci. Frunzele copacilor pot fi folosite pentru a pregăti compost și mai apoi a fertiliza grădina cu produsul rezultat, cu ajutorul unui tocător de frunze. Pot fi fertilizați copacii și arbuștii, precum și tufele de trandafiri, dudul etc.

O altă sarcină care trebuie îndeplinită acum este aceea de tăiere a coniferelor și a plantelor veșnic verzi. Deși experții sfătuiesc în general să se amâne tăierea până la începutul primăverii, este posibil ca unele plante să se descurce mai bine cu o curățare sau o tăiere ornamentală în toamnă. Se face la plante, precum dalii, zinii etc. dar și la gardul viu (buxus, ligustrum, hibiscus), copaci de foioase și arbuști precum tufele de trandafiri.

La sfârșitul toamnei, pomii fructiferi și pomii de umbră pot fi, de asemenea, tăiați. Este, de asemenea, ocazia perfectă de a îndepărta orice frunze uscate pe care le pot avea și de a aplica îngrășământ organic. Aceste îngrijiri esențiale vor întări copacii astfel încât să poată face față iernii fără probleme.

Dacă vreunul dintre copaci sau arbuști este afectat de o infecție fungică, acum este momentul să aplicăm un tratament fungic. În acest moment, plantele și-au început deja repausul vegetativ, așa că acceptă mai bine acest tip de tratament.

Păstrarea gazonului în stare bună

După udările constante ale verii, începutul toamnei este momentul să semănăm iar gazonul (mai ales dacă este într-un climat rece). Dacă este cald, putem aștepta mai mult). Se începe prin reînsămânțarea zonelor goale și a zonelor nelocuite, dacă există. Apoi așteptăm ca temperaturile să mai scadă puțin și fertilizăm pământul cu îngrășăminte cu eliberare lentă sau îngrășăminte organice. Mulcirea este o tehnică bună în acest moment căci oferă îngrășământ natural. Toamna este, de asemenea, momentul ideal pentru a scarifica gazonul, cu un scarificator electric sau scarificator pe benzină. Constă în efectuarea unor tăieturi superficiale de aproximativ 3 sau 4 cm adâncime pentru a îndepărta stratul de iarbă uscată și murdăria care s-ar fi putut acumula în timpul verii.

Îngrijirea plantelor și florilor

Pentru început, trebuie să le ferim de vânt și frig așezându-le  într-un loc adăpostit precum un pridvor sau o terasă. Se poate aplica și un mulci pentru a le proteja de înghețul iernii. Plantele cu tulpină lungă și pomii fructiferi vor aprecia aracii și suporturile de plante. Acest lucru îi ajută să crească drept și să lupte împotriva vântului. Trebuie să încercăm să-i orientăm spre lumină. Și pentru a completa grădinăritul de toamnă, ar fi bine să alocăm timp pentru a planta bulbii și plantele anuale de toamnă. Acum este timpul să adăugăm mai multe plante în grădină, precum panseluțele, care sunt foarte rezistente la temperaturi scăzute, lalelele, zambilele și narcisele.

 

Comentarii

comentarii

Close