Top Menu

Odată ce toamna s-a așternut în grădină și frunzelor copacilor au căzut, trebuie să știm că este timpul pentru toaletarea pomilor fructiferi, dar nu oricum, ci la momentul potrivit, cu instrumentele potrivite și în cel mai corect mod posibil, astfel încât să nu riscăm recolta de anul viitor.

Așadar, prima regulă, toaletarea de toamnă se face întotdeauna atâta timp cât temperatura nu scade sub 5° C. Și asta pentru că este extrem de important ca pomii să aibă suficient timp să se refacă înainte de îngheț sau căderea zăpezii. Indicat este să urmărim prognoza meteo înainte de a începe toaletarea copacilor, iar dacă sunt preconizate temperaturi scăzute, cel mai sigur ar fi să renunțăm întrucât există posibilitatea ca speciile mai puțin rezistente la frig să înghețe.

Acum, există patru tipuri de toaletare pe care le putem face toamna:

  • Tăierea de formare – ramurile crescute inegal se îndepărtează astfel încât coroana să se formeze corect și o catitate optimă de lumină să pată pătrunde printre ramuri.
  • Tăierea de întreținere – ramurile în exces se taie pentru a echilibra pomii când coroana devine prea deasă.
  • Tăierea de regenerare – se îndepărtează ramurile bolnave sau îmbătrânite, astfel încât să lase loc ramurilor tinere să se dezvolte mai ușor și stimulând totodată rodirea pomilor.
  • Tăierea de rodire – ramurile care cresc excesiv se îndepărtează și se păstrează doar crengile importante.

Pentru toaletarea copacilor este foarte important să știm cum se face o tăiere corectă și ce instrumente să folosim.

Atunci când vorbim de o tăiere corectă ne referim la tăierea în locul în care ramurile se intersectează cu trunghiul, la nivelul ramurii și nu foarte aproape de trunchi și asta pentru a păstra o parte din țesutul care va contribui la cicatrizarea zonei. O tăiere corectă implică și cicatrizarea optimă a ramurilor și folosirea unor ustensile corespunzătoare, altfel încât zonele să nu fie predispuse la îmbolnăvire.

În funcție de arborii pe care trebui să-i toaletăm, vom avea nevoie de diferite instrumente. Pentru toaletarea superficială a câtorva ramuri, ne pot fi de ajuns foarfecele, cleștii de toletare, cuțitele de grădină sau un fierăstrău electric de mână. Pentru lucrări mai complexe, vom avea nevoie de un motofierăstrău electric, motofierăstrău cu acumulator sau motofierăstrău pe benzină. De asemenea, importante sunt și o pereche de mănuși și ochelari de protecție.

 

 

Comentarii

comentarii

Close