Cum să pregătești un generator electric pentru venirea iernii

În timp ce ne petrecem ultimele weekend-uri de toamnă la flacăra focurilor de tabără, bucurându-ne încă de această vreme frumoasă, nu este cazul să uităm că, totuși, iarna cea geroasă aproape că ne bate la ușă. Înainte ca temperaturile scăzute și zăpada să ne ia prin surprindere, ar fi bine ca înainte de depozitare, să ne pregătim generatorul electric pentru iarnă, căci îl vrem complet funcțional în caz de vreo pană de curent peste iarnă sau pentru camping-urile din primăvară.
Iată ce ar trebui să facem pentru a ne pregăti generatorul pentru sezonul următor de camping:
1. Să golim rezervorul și conductele de combustibil
Deși vremea rece nu va afecta prea mult generatorul, ar trebui să golim totuși conductele de combustibil și rezervorul înainte de a-l depozita. Benzina din conductele și rezervoarele de combustibil se poate degrada fără utilizare în aproximativ zece zile, oprind carburatorul.
2. Să curățăm carburatorul
3. Să schimbăm uleiul și filtrul
O altă sarcină va fi schimbarea uleiului și a filtrului. Uleiul proaspăt va menține piesele lubrifiate pe timpul iernii. Să ne amintim că uleiul are grade de vâscozitate pentru a îndeplini anumite temperaturi. Când schimbăm uleiul pentru iarnă, trebuie să ne asigurăm că utilizăm un ulei care să funcționeze la temperaturi scăzute și sub zero grade. Vremea rece modifică vâscozitatea uleiului și îngreunează curgerea. Dacă un generator electric are un senzor de nivel scăzut al uleiului, acesta poate determina oprirea generatorului.
4. Să scoatem bujia
Unii producători sugerează să scoatem bujia și să acoperim deschiderea pentru a nu intra praful sau murdăria. Dacă avem un generator dublu de combustibil și am folosit doar GPL, nu este nevoie să curățăm carburatorul, conductele de combustibil sau rezervorul. Cu toate acestea, dacă generatorul a funcționat cu ambele tipuri de combustibil, ar trebui să curățăm rezervorul, să inspectăm conductele și să curățăm carburatorul.
Foarte important este și să nu lăsăm generatorul neprotejat acolo unde zăpada și gheața îl pot deteriora, deoarece topirea gheții și zăpezii poate provoca rugina și coroziunea pieselor. De preferat ar fi să depozităm generatorul într-o magazie uscată, garaj sau alt adăpost.