Top Menu

Un fierăstrău cu lanț este un instrument sigur atâta timp cât îl folosești corect și te echipezi corespunzător ori de câte ori este necesară utilizarea lui. De aceea, în materialul de astăzi vom trece în revistă principalele măsuri de prevenție pe care ar trebui să le iei pentru a te feri de situații neplăcute ori accidentări:

  • Ține cu fermitate ferăstrăul în mâini. În acest sens, de ajutor este și poziția pe care o adopți atunci când folosești motoferăstrăul. Așadar, încearcă să-ți poziționezi picioarele ușor depărtate și flexate de la genunchi, cu un picior în fața celuilalt.
  • Nu te poziționa chiar în spatele motoferăstrăului, ci în lateral, nici foarte aproape de aparat, dar nici prea departe. Important este să adopți și o poziție în care să te simți confortabil să lucrezi, altfel efortul va părea mult mai mare, iar rezistența ta va fi mai scăzută.
  • Folosește echipament de protecție. Înainte de utilizare, amintește-ți să îți pui o pereche de ochelari de protecție, mănuși rezistente la tăiere, o cască cu protecție frontală, căși anti-zgomot, îmbrăcăminte și încălțăminte rezistente la tăiere.

De asemenea, trebuie să știi că există o serie de elemente și caracteristici care pot facilita utilizarea drujbelor mari și puternice:

  • Mănere ergonomice;
  • Sistem de pornire ușoară – permite pornirea mai ușoară a motoferăstrăului, fără zmucituri puternice și periculoase;
  • Sistem anti-vibrații – te va obosi mai puțin în timpul utilizării și va reduce riscul accidentării. În plus, vibraţiile puternice din locurile de prindere ale motouneltelor pot conduce pe termen lung la tulburări de irigaţie sangvină la nivelul mâinilor şi braţelor. De aceea, spre exemplu, STIHL a elaborat un sistem antivibraţie special, iar vibraţiile din locurile de prindere produse de motorul cu combustie şi unealta de lucru în mişcare sunt clar reduse. Stihl MS 231 este un motoferăstrău de 2.7 CP care prezintă acest sistem anti-vibrații, cât și sistem Ematic pentru ungerea lanțului.

  • Protecție împoriva reculului – la drujbele pe benzină, cu putere mare, la pornirea, accelerarea și tăierea cu ele putem simți că „vin” spre noi. Această protecție împotriva reculului oferă o securitate sporită și o mai mare sigurnață în utilizare.
  • Frână de lanțîn cazul detectării oricărei probleme, lanțul se poate opri automat. Vezi modelul de motoferăstrău Stihl MS 271, cu motor 2-MIX economic şi sistem de filtrare cu durată lungă de viaţă cu prefiltrare de tip ciclon.

  • Dispozitiv pentru întinderea lanțului –  împiedică contactul mâinii cu lanţul de ferăstrău ascuţit şi cu vârfurile opritorului cu gheare. Această caracteristică, precum și o serie din cele enumerate anterior le găsim la Stihl MS 241 C-M, un motofierăstrău de 3.o CP de 2,2 kW cu M-Tronic (M) cu caracteristici tehnice practice, precum: filtru uşor de curăţat HD2, sistem antivibraţii STIHL profesional, pompă de ulei cu debit reglabil, piuliţă la roata de lanţ asigurată împotriva pierderii, carcasă turnată cu trei puncte de prindere şi funcţie de memorie atunci când se reia activitatea după pauză.

 

 

Pe lângă modelele prezentate mai sus, în oferta Tehnic Bazar se găsesc și multe alte modele de motofierăstraie Stihl cu caracteristici și dotări de ultimă generație. Vezi aici drujbe pe benzină cu prețuri începând de la 1.052 lei, care pot fi achiziționate cu plata în rate.

Comentarii

comentarii

Close